מתקפת טילים גדולה וחריגה התרחשה הלילה (בין רביעי לחמישי) על ערי אוקראינה, במקביל להגעתו של שר החוץ אלי כהן לקייב. באופן יוצא דופן, רוסיה שיגרה 32 טילים לעבר לבוב, אודסה, דנייפרופטרובסק, חארקוב וערים נוספות בשעות הלילה, בעוד מתקפות הטילים מבוצעות כמעט תמיד בשעות היום. על פי חלק מהדיווחים, ייתכן שמתקפת טילים לילית שכזו לא נראתה מאז הפלישה הרוסית לפני שנה. חיל האוויר האוקראיני דיווח שהצליח להפיל לפחות 16 טילים, בשיעור נמוך יחסית מבדרך כלל, ונזק נגרם למתקן תשתית בלבוב.

הפעלת מערכות ההגנה האווירית באוקראינה הלילה, בליווי אזעקות נרחבות בכל המדינה, מגיעה לאחר שאתמול הופלו באזור הבירה קייב לפחות שישה בלונים ששיגרה רוסיה. ההערכה כי במוסקווה פועלים בתקופה האחרונה לשבש ולהתיש את פעילות מערכות ההגנה האווירית, ומנסים לשגר עצמים נוספים שעשויים לפגוע במאמצי היירוט של הטילים והמל"טים מסכני החיים. הבוקר עלתה האפשרות כי חלק מהטילים ששיגרה רוסיה היו ללא ראש נפץ, גם במטרה להפריע לפעולות ההגנה האווירית.

העיר באחמוט במחוז דונייצק, אוקראינה (צילום: AP)
העיר באחמוט במחוז דונייצק, אוקראינה | צילום: AP

במזרח אוקראינה נמשכת לחימה קשה ואינטנסיבית, וכוחות הצבא המקומי מדווחים שרוסיה ממשיכה להזרים עשרות אלפי חיילים חדשים לחזיתות השונות. ברוסיה טענו בימים האחרונים להצלחות בלחימה במחוז לוגנסק, אולם באוקראינה מבהירים שהם ממשיכים להחזיק את החזית בהצלחה. קרבות קשים ממשיכים להתנהל גם בעיר באחמוט, עם טענות רוסיות להישגים מקומיים נוספים.

"המתקפה של האויב במזרח נמשכת עם מתקפות דקה אחר דקה", דיווחה אתמול האנה מליאר, סגנית שר ההגנה באוקראינה. לטענתה, הלחימה בכל הגזרה המזרחית "קשה ומתוחה מאוד", אבל הצבא האוקראיני ממשיך להחזיק מעמד בכל החזיתות. גורם מטעם הכיבוש הרוסי במחוז חארקוב, שרוסיה עדיין מחזיקה בחלקים קטנים ממנו, צוטט אתמול בסוכנות הידיעות רויטרס אומר: "רוסיה מתכננת לכבוש מחדש את כל האזורים שנכנעו לאוקראינה בשנה שעברה".

הלחימה במזרח אוקראינה (צילום: רויטרס)
הלחימה במזרח אוקראינה | צילום: רויטרס

גם באזור העיר וולדאר בדרום מחוז דונייצק נמשכים ניסיונות הפשיטה והכיבוש הרוסיים, אולם גם כעת, ללא כל הצלחה. "הסיטואציה בוולדאר נותרת יציבה, אך האויב משדר שהוא לא מתכוון להפחית את הלחץ שלו, למרות האבדות הכבדות שהוא סופג", סיפר מפקד בצבא אוקראינה. "הטקטיקה נותרה זהה: התקדמות של כוחות חי"ר בחיפוי טנקים ואש ארטילרית".

 

 

במקביל ללחימה במזרח אוקראינה, מושל מחוז סבסטופול בחצי האי קרים דיווח שכוחות ההגנה האווירית המקומיים הפילו הבוקר שני מל"טים אוקראיניים בשמי העיר, ומל"טים נוספים הותקפו מעל הים. שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן התייחס הלילה בשיחה עם כתבים לחצי האי קרים, האזור שסופח על ידי רוסיה בשנת 2014, ואמר כי הדבר מהווה "קו אדום" מבחינתו של פוטין. לדבריו, אם אוקראינה תפעל לכיבוש צבאי של חצי האי קרים, הדבר יגרור תגובה קשה מאוד מצידו של נשיא רוסיה.

העיר באחמוט במחוז דונייצק, אוקראינה (צילום: רויטרס)
העיר באחמוט במחוז דונייצק, אוקראינה | צילום: רויטרס

"רוסיה איבדה קרוב ל-50% מהטנקים שלה"

על פי הערכה מיוחדת שביצע מכון IISS, המכון הבין-לאומי למחקרים אסטרטגיים, רוסיה איבדה מתחילת המלחמה כ-40% מכלל צי הטנקים שהיה לצבאה בתחילת המלחמה. בין היתר נטען בדיווח כי בתחומים שונים של טנקים מתקדמים מדובר על אובדן של עד כ-50% מהכמות המקורית.

ההערכה הזו מתייחסת לכלל צי הטנקים של הצבא הרוסי, ואומרת כי הרבה מאוד מהטנקים השמישים ביותר על ידי הרוסים הושמדו בכמויות גדולות. בין הטנקים הרוסים שאבדו ונפלו שלל לאוקראיניים נמצאים רבים מטנקי T-72B3 (טנק T-72 משודרג) וטנקי T-80.

הלחימה בגזרת באחמוט במזרח אוקראינה (צילום: AP)
הלחימה בגזרת באחמוט במזרח אוקראינה | צילום: AP

ההערכה שכיום עומד צי הטנקים הרוסיים על 1,800 – בעוד לפני המלחמה הוא עמד על כמעט 3,000. יחד עם זאת, רבים מהטנקים שעדיין נותרו לרוסיה הם טנקים מיושנים ובאיכות נמוכה מתקופת המלחמה הקרה.

במקביל להערכה הזו, גם שר ההגנה הבריטי בן וואלאס סיפק הערכה מעניינת באשר למצבו של צבא רוסיה, ואמר כי כ-97% מכלל כוחות הצבא הרוסי מרוכזים כעת במלחמה באוקראינה. וואלאס, שביקר בפסגת שרי ההגנה של ברית נאט"ו במטה נאט"ו בבריסל, חזר על הערכת המודיעין הבריטי מאתמול בבוקר שקבעה כי רוסיה מנסה להוציא לפועל מתקפות רבות בחזיתות השונות באוקראינה, אך ניכר כי לא הצליחה לרכז מספיק כוחות באף אחת מהגזרות כדי ליהנות מיתרון בשדה הקרב.

הלחימה בגזרת באחמוט במחוז דונייצק, אוקראינה (צילום: AP)
הלחימה בגזרת באחמוט במחוז דונייצק, אוקראינה | צילום: AP

למרות מצוקת הנשק הקשה שסובלת ממנה רוסיה בעקבות המלחמה והסנקציות הכבדות במערב, ייצור הנשק הרוסי נמשך. עוזרת שרת המסחר האמריקנית אמרה הלילה כי בממשל ביידן מעריכים שאיראן, שמספקת לרוסיה נשק רב עבור הלחימה, מספקת לה גם שבבים חשמליים שחשובים להמשיך פעילות התעשייה הביטחונית הרוסית. לדבריה, איראן וצפון קוריאה משמשות עבור רוסיה מתווכות להשגת רכיבים אלקטרוניים קריטיים לתעשיות הנשק – וכך היא מצליחה לעקוף את הסנקציות המוטלות עליה.

פריגוז'ין: "קבוצת וגנר נפגעת – נבצע פחות משימות"

אמירה מעניינת אתמול הגיעה גם מיבגני פריגוז'ין, מנהיג קבוצת וגנר הנלחמת ברוסיה, באשר לפגיעה בכוחה של היחידה בראשותו, החברה הצבאית הפרטית שנטען כי מנהלת קשרים ייחודיים עם פוטין. פריגוז'ין הודה כי יחידתו סובלת מקשיים בלחימה באוקראינה וכוחה הולך ומצטמצם.

"כולכם שמעתם שהפסקנו לגייס אסירים מבתי הכלא", הסביר פריגוז'ין את דבריו. "מספר הכוחות והיחידות של וגנר מצטמצם, ואנו לא מסוגלים להמשיך לבצע את היקף המשימות שביצענו במלחמה עד כה". לפני כחודש הובילה קבוצת וגנר בהובלתו את כיבוש העיר סולדאר, מצפון-מזרח לעיר באחמוט - ההישג הצבאי העיקרי של רוסיה מאז חודשי הקיץ.

מנהיג קבוצת וגנר יבגני פריגוז'ין
מנהיג קבוצת וגנר יבגני פריגוז'ין

במקביל להודעה של פריגוז'ין לפני כמה ימים על הפסקת גיוס האסירים לשורות היחידה שלו, שבאופן רשמי אינה נמנית על שורת הצבא הרוסי, דווח כי הצבא עצמו, הנתון לשליטת משרד ההגנה במוסקווה – דווקא החל בעצמו בגיוס האסירים. לא נמסר כל הסבר רשמי לשינוי הפעילות בגזרת בתי הכלא, אולם חוקרים ופרשנים רבים תולים את הדבר במאבקי כוחות פוליטיים עזים בין פריגוז'ין ואנשי וגנר לבין אנשי משרד ההגנה והצבא הרוסיים. ההערכה היא כי במשרד ההגנה במוסקווה לא אוהבים את התחזקות מעמדו של פריגוז'ין לאורך חודשי המלחמה – ופועלים לטרפד את התחזקותו.