נשיא סין שי ג'ינפינג הגיע היום (שני) לביקור דרמטי וחשוב במוסקווה – שם ייפגש עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. הביקור מגיע בתזמון מעניין: שלושה ימים בלבד לאחר הודעת בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג על צו מעצר נגד פוטין, שצפוי להיות בתוקף בלפחות 123 מדינות החתומות על אמנת רומא. באופן רשמי, בסין מאותתים שהביקור נועד בין היתר לקדם מתווה פשרה לסיום הלחימה באוקראינה, אולם בפועל מדובר במהלך לחיזוק היחסים בין מוסקווה ובייג'ינג, וההערכה המובהקת על הגברת הסיוע הצבאי של סין לרוסיה במלחמתה.

חשוב לשים את הגבול בין השיח המדיני הרשמי מטעם רוסיה וסין, לבין מה שצפוי לקרות בשטח. בימים האחרונים מבקשים להבהיר בסין כי פניהם לקידום ניסיון להביא לסיום המלחמה באוקראינה, וברוסיה מרבים לטעון כי הם נכונים ומוכנים לפתרון שכזה. מנגד, גוברים ההערכות והדיווחים על אפשרות לסיוע צבאי-קטלני סיני לרוסיה בשדה הקרב באוקראינה.

על פי הדיווחים, נשיא סין שי עשוי לשוחח בתום ביקורו ברוסיה גם עם נשיא אוקראינה זלנסקי, ואולי להציג לו את הצעתו לפתרון העימות. ברוסיה אמרו רק אתמול כי הם שמחים על הנכונות של סין לסייע בפתרון הלחימה, ופוטין עצמו אמר כי רוסיה "מוכנה" להסדר דיפלומטי באוקראינה, אך גם הבהיר כי לא תקבל אולטימטום. עוד לפני כן אמרה ביום שבת דוברת משרד החוץ הרוסי כי מוסקווה "תסכים לשקול הצעות מאוד רציניות לסיום הלחימה".

נשיא רוסיה פוטין בביקור בסבסטופול בחצי האי קרים (צילום: רויטרס)
נשיא רוסיה פוטין בביקור בסבסטופול בחצי האי קרים | צילום: רויטרס
פוטין עם הדיפלומט הסיני הבכיר וונג יי (צילום: AP)
פוטין עם הדיפלומט הסיני הבכיר וונג יי | צילום: AP

דבריו של פוטין מבהירים כי ברוסיה מעוניינים במתווה עמום ולא ברור שתציג סין, לכאורה לסיום המלחמה, אך לא יהיו מוכנים לכל הצעה אחרת, קרי מאחת ממדינות המערב. בארה"ב כבר הבהירו לפני כמה שבועות כי "סין היא הכול חוץ ממתווכת הוגנת" בין רוסיה ואוקראינה. בנוסף, בוושינגטון הבהירו שיתנגדו לכל הצעה סינית לסיום המלחמה שאינה מכירה בזכותה של אוקראינה על כל השטחים שנכבשו מאז הפלישה בסוף פברואר, ויתנגדו לכל הצעה "שתנרמל" הישארות ושליטה רוסיים באותם שטחים. באוקראינה, באופן טבעי, דבקים בגישה האומרת שלא יסכימו לוותר על כל שטח שנכבש לאחר הפלישה – כך שבשורה התחתונה סביר כי דבר לא השתנה, ולמרות ההצהרות הרשמיות, לא סביר שתתקבל פשרה שתהיה מוסכמת גם על קייב וגם על מוסקווה.

במוסקווה ובבייג'ינג מדגישים בימים האחרונים את חשיבות ביקורו של שי, ומציינים כי היחסים בין המדינות, דווקא כיום – כשרוסיה נמצאת בשפל מדיני, מגיעים "לרמות הגבוהות ביותר בהיסטוריה". פוטין פרסם אמש מאמר שכותרתו "רוסיה וסין – שותפות שצופה לעבר העתיד", וכתב כי "יחסי רוסיה-סין הגיעו לרמה הגבוהה ביותר שלהם אי פעם". גם שי פרסם הלילה מאמר משלו, ברוסית, שכותרתו "מתקדמים בהתמדה לאפשרויות חדשות של ידידות, שיתוף פעולה ופיתוח משותף בין סין ורוסיה. שי כתב כי "הביקור ברוסיה נועד לחזק ידידות, שיתוף פעולה ושלום".

מל"ט סיני בצבא רוסיה (צילום: cnn)
מל"ט סיני בצבא רוסיה | צילום: cnn
מל"ט סיני בצבא רוסיה (צילום: cnn)
מל"ט סיני בצבא רוסיה | צילום: cnn

בהינתן והמובן מאליו יקרה, ולא יצליחו להגיע ברוסיה ובאוקראינה להסכמה על סיום הלחימה למרות הצעה סינית רשמית – זה עשוי לעודד את בייג'ינג להרחיב את תמיכתה במאמץ המלחמה של רוסיה. עד כה דווח כי סין מספקת לרוסיה "סיוע לא קטלני" עבור המלחמה, תוך אספקה בין היתר של מדים וציוד צבאי בסיסי. מנגד, בארה"ב ובמערב כולו חוששים מהרגע שבו סין תתחיל לספק לרוסיה גם נשק ותחמושת בכמויות גדולות – מה שעשוי להשלים פערים וחוסרים דרמטיים שהצטברו במשך יותר משנה של לחימה תחת סנקציות מערביות כבדות.

 

באתר פוליטיקו דווח בסוף השבוע כי סין כבר סיפקה לרוסיה רובי סער, תחמושת וחלקי מל"טים, אולם עד כה לא נרשמו התייחסות או אישור מצד הבית הלבן לדיווח הזה. בנוסף, ברשת CNN דיווחו כי צבא אוקראינה הצליח להפיל מל"טים סיניים ששוגרו על ידי צבא רוסיה, אולם קיימת האפשרות שמדובר בציוד שניתן להשיג ללא רכש מדיני, או באמצעות מדינה שלישית. מכל מקום, סביר שכישלון יוזמת השלום הסינית תהיה הסנונית המבשרת על הרחבת שיתוף הפעולה הרוסי-סיני בתחום הצבאי, ונכונותה של סין להעביר לנשק ותחמושת בהיקף נרחב.

הסכם חידוש היחסים בין איראן וסעודיה, בתיווך סין (צילום: רויטרס)
הסכם חידוש היחסים בין איראן וסעודיה, בתיווך סין | צילום: רויטרס

יד אחת של סין, שנישאת על גל ההצלחה של התיווך המרשים בין איראן וסעודיה, מנסה לשוות למהלכיה חזות של "המבוגר האחראי", שפועל לצמצום המתיחות ועצירת המלחמה שמזעזעת את העולם כולו. מנגד, היד השנייה פועלת כל העת לחיזוק מערכת היחסים והשותפות עם רוסיה – שניצבת במשבר מדיני, כלכלי וחברתי, וימים בודדים בלבד לאחר החותמת המערבית על היותו של פוטין פושע מלחמה. הכישלון הידוע מראש של המאמצים הסיניים לעצירת הלחימה עשוי להיות מבחינתה האור הירוק להעביר לרוסיה נשק ותחמושת שכה נחוצים לה, רגע לפני מתקפת הנגד המתוכננת של צבא אוקראינה.

באוקראינה נערכים לאפשרות של נפילת באחמוט

גורמים בצבא אוקראינה דיווחו אתמול שפינו את כל הילדים שנותרו בעיר צ'אסיב יאר, הממוקמת רק עשרה קילומטרים ממערב לעיר באחמוט, שממשיכה להיות זירת הלחימה העיקרית נגד צבא רוסיה ואנשי קבוצת וגנר. למרות מה שנראה בימים האחרונים כמו התייצבות מסוימת של גזרת באחמוט, הדיווח מצ'אסיב יאר עשוי להעיד שבקייב נערכים לנפילתה – וחוששים מפגיעה בערים נוספות.

לאורך החודשים האחרונים הפכה צ'אסיב יאר למרכז החשוב ביותר של צבא אוקראינה להעברת אספקה וציוד לחימה לבאחמוט, אולם בתקופה האחרונה התקדמו הרוסים, בהובלת קבוצת וגנר, וניכר כי הם מתקרבים למצב שבו יוכלו לכתר את העיר ולשלוט על כל הגישה האוקראינית אליה. על רקע החשש הכבד לנפילת עיר המפתח, שהרוסים מנסים לכבוש אותה מאז אוגוסט, הדגישו לאחרונה באוקראינה את חשיבותה ואת העובדה כי לא יסכימו לנטוש אותה.

באחמוט, אוקראינה (צילום: רויטרס)
הלחימה בבאחמוט במזרח אוקראינה | צילום: רויטרס
באחמוט, אוקראינה (צילום: רויטרס)
הלחימה בבאחמוט במזרח אוקראינה | צילום: רויטרס

מדי יום נהרגים ונפצעים מאות ואף אלפי לוחמים בכל אחד מהצבאות הלוחמים בעיר. בימים האחרונים ניכרת מצוקת כוח אדם מבחינתה של קבוצת וגנר, שמנסה לגייס לוחמים חדשים ולהרחיב את משאבי "בשר התותחים" שלה, ואילו באוקראינה מזהים מומנטום חיובי – לאחר הזרמת כוחות נוספים לעיר בניסיון להמשיך להחזיק אותה.

זלנסקי ובכירי הצבא באוקראינה מדגישים את חשיבותה של באחמוט לגורל הלחימה, ואף הזהירו כי נפילתה תאפשר לרוסיה להתקדם באופן דרמטי ולכבוש ערים נוספות במזרח אוקראינה, כמו קרמטורסק וסלוביאנסק. בארה"ב ובמערב מודאגים מאוד מהדבקות של קייב בהגנה על באחמוט, ומזהירים כי המחיר המשולם על כך גבוה מדי ומסכן מאוד את יכולתה של אוקראינה להוציא לפועל מתקפת נגד רחבה בזמן הקרוב. מעבר לפגיעה הקשה בחיי אדם של צבא אוקראינה, בארה"ב מציינים כי מדי יום יורים האוקראינים אלפי פגזים בהגנה על באחמוט – מה שעשוי לחסל את מלאי התחמושת שנועדו לאפשר לה התקדמות בגזרות אחרות, בניסיון לשחרר שטחים אחרים שנכבשו על ידי הרוסים.