באוקראינה ובמערב ממשיכים להיערך ולהתכונן למתקפה רוסית גדולה ונרחבת, במקביל לציון שנה לתחילת המלחמה בעוד כשבוע וחצי. צילומי לוויין חדשים מהשבועות האחרונים חושפים לראשונה את מה שנראה כריכוזי כוחות רוסיים גדולים וחדשים סמוך לגבול עם אוקראינה.

צילומי הלוויין של חברת Planet מציגים מחנות צבאיים ארעיים חדשים שהוקמו באזור הערים וורונז' וקורסק מצפון לאוקראינה, סמוך לאזור הגבול עם מחוז חארקוב. התמונות הדרמטיות צולמו ב-25 וב-30 בינואר 2023, וב-1 וב-7 בפברואר, ומציגות ריכוזי כוחות הכוללים עשרות ומאות רכבים קרביים, לרבות טנקים, באופן ההולך וגדל בצורה הדרגתית ככל שעובר הזמן.

ריכוזי הכוחות באזור וורונז'

 

 

 ריכוזי הכוחות סמוך לקורסק

 

 

 

האתרים הצבאיים החדשים שהקימה רוסיה סמוך לוורונז' וקורסק שימשו את צבא רוסיה גם ערב הפלישה לאוקראינה בשנה שעברה, ב-24 בפברואר 2022, וגם אז רוכזו שם כוחות צבאיים אדירים שלקחו חלק בפלישה. התמונות החדשות מחזקות מאוד את ההערכה כי הרוסים עשויים לפתוח במתקפה חדשה בימים הקרובים – ולפי חלק מההערכות זה עשוי להיות המהלך ההתקפי הנרחב והמשמעותי ביותר מאז הפלישה עצמה.

בשבועות האחרונים העריך המודיעין האוקראיני כי כבר כיום נלחמים באוקראינה כ-320 אלף חיילים רוסים, ועוד כ-150 אלף חיילים מוכנים להצטרף ללחימה בטווח הזמן המיידי. המודיעין האוקראיני דיווח כי פוטין פקד על כוחותיו להשלים את כיבוש חבל דונבאס במהלך חודש מרץ הקרוב, ולפי הערכות נוספות, רוסיה תנסה לכבוש שטחים נוספים במתקפה החדשה – כולל חארקוב, זפוריז'יה ואזורים נוספים.

מזכ"ל נאט"ו: "המתקפה הרוסית הגדולה כבר החלה"

לצד הטענות וההערכות כי צבא רוסיה ממשיך בהכנותיו למתקפה הגדולה שעתידה לצאת לפועל בכל יום, רבים טוענים כי המתקפה הגדולה בעצם כבר החלה, ובהם גם מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג. בימים האחרונים גברו מאוד המתקפות הרוסיות לאורך החזית במזרח אוקראינה, ועל פי דיווחים הרוסים הגדילו מאוד את מספר החיילים שלהם בחזית.

הלחימה כעת מתרכזת בכמה מוקדים, בעיקר במחוזות דונייצק ולוגנסק. גזרת הלחימה העיקרית היא בראש ובראשונה העיר באחמוט, שם הרוסים ממשיכים להתקדם באיטיות ובאינטנסיביות, ועל פי ההערכה מצליחים לפרוץ עד כמאות מטרים חדשים מדי שבוע. הלחימה בעיר מתנהלת באכזריות מאז תחילת חודש אוגוסט, ובאוקראינה מדווחים שהרוסים מטילים עוד ועוד כוחות למערכה. 

 

גזרה נוספת של הלחימה היא העיר וולדאר בדרום מחוז דונייצק, שם במשך כמה שבועות מנסים הרוסים לכבוש את העיר ללא הצלחה. האוקראינים מדווחים על ניסיונות פשיטה ומתקפה רבים של הרוסים, אך ככל הנראה הם נכשלים במשימתם בכל פעם. גם במחוז לוגנסק בצפון-מזרח אוקראינה מתרחשת בימים האחרונים לחימה עזה, אולם על פי דיווחים שונים, צבא אוקראינה מצליח בשלב זה לבלום את המתקפות. בנוסף, האוקראינים מדווחים על מתקפות רוסיות באזור קופיאנסק במחוז חארקוב, אולם גם שם ניכר כי בשלב זה המתקפות נבלמות.

צבא אוקראינה במחוז דונייצק (צילום: רויטרס)
צבא אוקראינה במחוז דונייצק | צילום: רויטרס
לוחם אוקראיני בדונייצק, אוקראינה (צילום: ap)
לוחם אוקראיני בדונייצק, אוקראינה | צילום: ap

כך או כך, ברור כי הלחימה בשבועות האחרונים הפכה דרמטית וקטלנית במיוחד. לטענת האוקראינים, עד היום נהרגו כמעט 140 אלף חיילים רוסים במלחמה, אולם רק בשבוע האחרון נהרגו יותר מ-6,000. המודיעין הבריטי דיווח השבוע כי השבועיים האחרונים היו קטלניים במיוחד מבחינתה של רוסיה, והיא איבדה בהם הכי הרבה חיילים מאז תחילת המלחמה, למעט בשבוע הראשון של הפלישה.

ארה"ב לאוקראינה: "נקודת מפנה – זמן להישג דרמטי"

בעיתון וושינגטון פוסט מדווחים הבוקר שגורמים בממשל ביידן אמרו לאחרונה לבכירים באוקראינה שהמלחמה ניצבת כעת בפני נקודת מפנה - והם מצפים מהם להישג דרמטי בשדה הקרב בזמן הקרוב באמצעות הנשק והאמל"ח שכבר הועבר אליהם. לטענת הגורמים בוושינגטון, הישג כעת הוא קריטי - לפני שחבילת התקציב הנוכחית תיגמר בתקופת הקיץ ואולי הקונגרס בוושינגטון יציב הרבה יותר מכשולים על קידום חבילת תקציב חדשה.

הדברים הללו מגיעים על רקע הערכה כי גם בקייב מתכננים בתקופה הקרובה מתקפת נגד רחבה – במטרה לשחרר כמה שיותר שטחים שנמצאים כעת תחת כיבוש רוסי. באוקראינה ממתינים להשלמת אימונים של אלפי חיילים חדשים, לצד קבלה של כל הנשק והסיוע המערבי שהועבר אליה בתקופה הקרובה.

בחודשים האחרונים מתאמנים אלפי ואף עשרות אלפי חיילים אוקראינים במדינות שונות באירופה, וההערכה כי בשבועות הקרובים תושלם הקמתן של כמה יחידות חדשות בצבא האוקראיני. בנוסף, בימים אלו עושים את דרכם לאוקראינה נגמ"שי ברדלי וסטרייקר שהועברו אליה מארה"ב, ובסוף חודש מרץ צפויה אוקראינה לקבל עשרות טנקים מגרמניה ומדינות נוספות. לאחר השלמת ההיערכות הזו סביר שנראה מהלך התקפי דרמטי אוקראיני.

צבא אוקראינה בדונייצק (צילום: AP)
צבא אוקראינה בדונייצק | צילום: AP
הלחימה במחוז דונייצק, אוקראינה (צילום: רויטרס)
הלחימה במחוז דונייצק, אוקראינה | צילום: רויטרס

על רקע הדברים האלה, היום ייפגשו שרי ההגנה של מדינות המערב במטה נאט"ו בבריסל, וידונו בהמשך הסיוע הצבאי לאוקראינה. הפסגה לא צפויה להוליד החלטה על העברת נשק חדש לאוקראינה, וסביר כי היא תסתכם בהחלטה להעביר תחמושת נוספת מהנשקים שכבר הועברו לקייב.

על רקע הקריאות החוזרות ונשנות של ממשלת אוקראינה לקבל מארה"ב והמערב טילים ארוכי-טווח, בפוליטיקו מדווחים כי ארה"ב הציגה לקייב סיבה נוספת שלא לספק לה את מערכת הטילים ACATMS היעילה לטווח של יותר מ-300 ק"מ. אם בתחילה סירבו בארה"ב לספק את הנשק מחשש שאוקראינה תשתמש בו לתקיפת טריטוריות רוסיות, כעת אומרים בוושינגטון כי פשוט אין להם מספיק ממנו והם לא יכולים להעביר אותו לאוקראינה מבלי לפגוע במאגרים של הצבא האמריקני. בשל כך, באוקראינה צפויים לבקש מארה"ב לאשר למדינה אחרת המחזיקה בנשק להעביר אותו לידיהם.