בארה"ב חשפו: תיעוד הפגיעה של הרוסים במל"ט האמריקני בים השחור

הפנטגון פרסם את התיעוד שבו נראה מטוס הקרב הרוסי מטיל דלק על כלי הטיס הבלתי מאויש • דיווח: ההחלטה לפגוע במל"ט התקבלה "בדרגים הבכירים ביותר במוסקווה", הרוסים קרובים לאיתור השרידים בים • נשיא פולין הודיע: נעביר לאוקראינה מטוסי קרב בימים הקרובים

אסף רוזנצוייג | N12 | פורסם 16/03/23 13:07 
תיעוד: פגיעת מטוס הקרב הרוסי במל"ט האמריקני (צילום: AP)
צילום: AP

משרד ההגנה האמריקני פרסם היום (חמישי) תיעוד של רגעי הפגיעה של מטוס קרב רוסי במל"ט האמריקני בשמי הים השחור לפני יומיים. הפרשה הזו מעסיקה בימים האחרונים את וושינגטון ומוסקווה, ומאיימת להסלים את העימות המתוח בין שתי המדינות, על רקע המלחמה באוקראינה.

בסרטון שפורסם וצולם מגוף המל"ט מסוג MQ-9 Reaper, נראה מטוס הקרב הרוסי מסוג Su-27 מטיל כמות גדולה של דלק על החלק האחורי של המל"ט בשתי פעמים שונות. לאחר פגיעת הדלק במל"ט הצילום משתבש, ובשניות האחרונות של התיעוד נראה שאחד הלהבים במדחף של כלי הטיס האמריקני הבלתי מאויש נפגע והתעקם – מה שהביא להתרסקותו במי הים השחור.

עלות המל"ט האמריקני שהתרסק מוערכת בכ-32 מיליון דולרים. רשת CNN דיווחה אתמול כי אנשי צבא ארה"ב הצליחו להשמיד מרחוק תוכנה מסווגת במל"ט ברגעים שקדמו להתרסקותו ופגיעתו במים – במטרה למנוע מצבא רוסיה לשים עליה את ידיו. ג'ון קירבי, דובר המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן, אמר אתמול כי נעשים ניסיונות לאתר את שרידי כלי הטיס, אולם ייתכן שגורמים אמריקנים לא יצליחו לעולם לשים עליו את ידיהם.

פוטין וצמרת הצבא הרוסי (צילום: MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/AFP/GettyImages)
הרמטכ"ל הרוסי ולרי גרסימוב, ולדימיר פוטין ושר ההגנה סרגיי שויגו | צילום: MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/AFP/GettyImages

רשת NBC דיווחה הלילה מפי שורת גורמי הגנה וממשל בוושינגטון כי ההחלטה לפגוע במל"ט האמריקני התקבלה על ידי "הדרגים הבכירים ביותר" במוסקווה. בנוסף, קיים חשש שכלי שיט של צי הים השחור הרוסי כבר נמצאים באזור התרסקות המל"ט ומחפשים אחר שרידיו – במטרה לנסות וללמוד את הטכנולוגיות המתקדמות המותקנות בו.

ברוסיה הבהירו בימים האחרונים באמצעים שונים כי הם רואים בטיסה של כלי טיס צבאי אמריקני מתקדם באזור כ"פרובוקציה", וכן כי העובדה שמל"ט של צבא ארה"ב טס באזור חצי האי קרים "מלמדת עד כמה ארה"ב מעורבת באופן ישיר במלחמה באוקראינה". בנוסף, אמר שגריר רוסיה בוושינגטון כי ברוסיה מצפים מארה"ב שלא לטוס עוד באזור.

בארה"ב הבהירו שהפגיעה במל"ט מעידה על התנהגות "מסוכנת, לא אחראית ולא בטוחה" של טייס חיל האוויר הרוסי. האמריקנים טוענים כי המל"ט טס בתחומי השטח האווירי הבין-לאומי ולא עבר על החוק, ואתמול אמר שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין כי ארה"ב תמשיך לטוס ולהטיס כלי טיס ברחבי העולם, בהתאם לחוק הבין-לאומי.

מל"ט אמריקני MQ-9 Reaper (צילום: ap)
מל"ט אמריקני MQ-9 Reaper | צילום: ap

בעקבות הסלמת המתיחות בין וושינגטון ומוסקווה – שוחח אתמול אוסטין עם מקבילו הרוסי סרגיי שויגו, ולאחר מכן שוחחו בטלפון גם מפקדי צבאות ארה"ב ורוסיה, הגנרלים מארק מילי וואלרי גרסימוב. לפני השיחות, הביעו בקרמלין דאגה ממצב היחסים בין שתי המדינות ואמרו כי הם נמצאים ברמה הנמוכה ביותר שהייתה אי פעם.

נשיא פולין: נשלח לאוקראינה מטוסי קרב

נשיא פולין אנדז'יי דודה הודיע היום על החלטה דרמטית של ממשלתו להעביר לאוקראינה מטוסי קרב, ובכך להפוך למדינה הראשונה שעושה זאת מתחילת המלחמה. דודה הודיע שפולין תספק כבר בימים הקרובים ארבעה מטוסי קרב מסוג מיג-29, ובנוסף הבטיח שמטוסים נוספים מטופלים ועוברים הכנה כדי לעבור גם הם לידי הצבא האוקראיני.

בחודשים האחרונים מפעילה ממשלת אוקראינה לחץ גדול על מדינות המערב לספק לה מטוסי קרב, ובראש ובראשונה מבקשים לקבל מטוסי F-16 מתוצרת ארה"ב. עד כה הודיעו כל המעצמות הגדולות, וארה"ב בראשן, כי הן לא צפויות לספק לאוקראינה מטוסי קרב בזמן הקרוב, ובוושינגטון אף הבהירו כי הדבר אינו נמנה על הצרכים המיידיים של אוקראינה בשדה הקרב. בריאיון לרשת פוקס ניוז בסוף חודש פברואר אמר שר ההגנה האוקראיני אולקסי רזניקוב כי הוא "מאמין שאוקראינה תקבל מטוסי קרב בתוך פחות מחודש".

 

 

 בפולין, מהתומכות הגדולות ביותר של אוקראינה במלחמה נגד רוסיה, מצפים שההחלטה שלהם לספק מטוסי קרב לאוקראינה תפתח צוהר נוסף עבור עוד מדינות - שילכו בעקבותיה ויודיעו גם הן על העברת מטוסי קרב. בימים האחרונים דווח כי גם סלובקיה עשויה לספק לאוקראינה מטוסי מיג-29.

מטוס קרב מדגם מיג-29 (צילום: רויטרס)
מטוס קרב מדגם מיג-29 | צילום: רויטרס

למרות ההודעה של המעצמות כי הן לא צפויות לספק לאוקראינה בזמן הקרוב מטוסי קרב - לפחות כמה טייסים אוקראינים כבר נמצאים בארה"ב ועוברים הכשרה על המטוס, וכך יתקצר משך הזמן הדרוש להכשרתם לאחר הכרזה עתידית אפשרית על אספקתם. שר ההגנה הבריטי בן וואלאס אמרה בשבועות האחרונים כי אוקראינה "תקבל מטוסי קרב בטווח הארוך".