פחות משבוע לאחר החתימה על הסכם חידוש היחסים עם סעודיה – נראה כי איראן נערכת להמשיך ולקדם את יחסיה עם מדינות האזור. במקביל, דיווח מעניין חושף פרטים חדשים על הסיבות שהובילו את מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, לחתום על ההסכם עם איראן.

ההסכם בין איראן וסעודיה - סיקור N12:

התקשורת האיראנית דיווחה הבוקר (רביעי) כי עלי שמח'אני, היועץ לביטחון לאומי של איראן שהיה הגורם שהוביל את המהלך לחתימת ההסכם עם סעודיה ביום שישי, ייצא מחר לביקור מדיני "חשוב" באיחוד האמירויות. לדיווח הזה קדם דיווח נוסף, של סוכנות הידיעות "נור ניוז", המקורבת למועצה העליונה לביטחון לאומי בטהראן, כי שמח'אני "יבקר באחת ממדינות האזור – ויחתום על הסכמים חשובים בתחומי הביטחון והמסחר". על פי דיווחים נוספים, שמח'אני עשוי לפגוש את נשיא האמירויות, מוחמד בן זאיד.

ביקורו של שמח'אני באמירויות מלמד על מגמת הפתיחות החדשה ההולכת ומסתמנת מצד מדינות המפרץ הערביות לאיראן – שבאופן מסורתי נחשבת כאיום המרכזי באזור. לצד חידוש היחסים עם סעודיה ויציאתו של שמח'אני לאבו דאבי, בימים האחרונים נשמעו הערכות על אפשרות לחידוש היחסים גם בין איראן ובחרין. בחרין, כמו ערב הסעודית, ניתקה את יחסיה עם טהראן בשנת 2016, וביום שבת ביקרה משלחת פרלמנטרית איראנית רמת-דרג במנאמה במסגרת כנס מדיני בין-לאומי.

הסכם חידוש היחסים בין איראן וסעודיה, בתיווך סין (צילום: רויטרס)
הסכם חידוש היחסים בין איראן וסעודיה, בתיווך סין | צילום: רויטרס
הסכם חידוש היחסים בין איראן וסעודיה, בתיווך סין (צילום: רויטרס)
הסכם חידוש היחסים בין איראן וסעודיה, בתיווך סין | צילום: רויטרס

אומנם מוקדם עדיין לקבוע שמדובר במגמה אזורית נרחבת, הגם שאינה החלה כעת, בהחלט מדובר במשב רוח מרענן מבחינתו של המשטר האיראני המוקצה והמוחרם ברמה הבין-לאומית. הבוקר קיבלו באיראן זריקת עידוד נוספת, לאחר שמוחמד אל-ג'דעאן, שר האוצר של ערב הסעודית, אמר כי ההשקעות הסעודיות באיראן עשויות להתחיל "בקרוב מאוד", וכי למשקיעים הסעודים יש "הרבה מאוד הזדמנויות להשקעה באיראן".

התרגיל של מוחמד בן סלמאן

העיתון וול סטריט ג'ורנל דיווח אתמול בהרחבה על מה שמתואר כמדיניות החוץ "הבלתי מזדהה" של מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי. ההחלטה של סעודיה, בעלת ברית בת יותר מ-80 שנה של ארה"ב, לבחור בסין כמתווכת הבלעדית בחתימת ההסכם עם איראן – הייתה הפתעה גדולה לרבים, ומגיעה בהתאמה למגמת הנסיגה של המעורבות האמריקנית מאזור המזרח התיכון לאורך התקופה האחרונה.

>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן 

על פי הדיווח, ההחלטה לבחור בסין כמתווכת בפירוש אינה אומרת כי בסעודיה זנחו את הברית עם האמריקנים, אולם יש בה כדי לאותת לוושינגטון שלסעודיה יש אפשרויות מדיניות נוספות, והמחיר עולה ומתייקר מבחינת האמריקנים בתחזוקת מערכת היחסים הבילטרלית. בהחלטתו לבחור בסין כמתווכת, בן סלמאן מעוניין להצית מתיחות בין המעצמות במאבק על ההגמוניה והשליטה באזור המזרח התיכון.

החלפת האגרופים עם בן סלמאן: מבוכה מדינית לביידן (צילום: רויטרס)
החלפת האגרופים עם בן סלמאן: מבוכה מדינית לביידן | צילום: רויטרס

גורמים סעודים שונים צוטטו בדיווח כאומרים בשיחות סגורות כי בן סלמאן מצפה שיצליח "לתמרן את המעצמות אחת נגד השנייה" – וכך הוא יוכל להגדיל את הלחץ וכושר המיקוח שלו מול ארה"ב. הדיווח מדגיש כי מטרתו של הנסיך הסעודי היא לקבל את בקשותיו מוושיגנטון – ערבויות ביטחוניות נרחבות ואור ירוק לפיתוח תוכנית גרעין אזרחית. כזכור, בשבוע שעבר דווח שבן סלמאן הציב את הדרישות הללו כתנאי מבחינתו לנירמול היחסים עם ישראל.