סיפור טרגי בפלורידה: בני זוג ייאלצו ללדת את העובר שלהם, למרות שהוא סובל מתסמונת קשה, ואז ייאלצו לראות אותו הולך לעולמו – דקות אחדות לאחר הלידה. הסיפור המצער נובע מהחקיקה הקשה והדררקונית במדינה השמרנית בעקבות החלטת בית המשפט העליון בארה"ב לבטל את פסיקת "רו נגד ווייד", הפסיקה ההיסטורית שהגנה על זכותן של נשים בארה"ב לבצע הפלה.

דבורה דורברט ובעלה לי התבשרו כבר בחודש נובמבר כי העובר שהיא נושאת ברחמה סובל מתסמונת פוטר קשה, שבמרבית המקרים מסתיים במוות מהיר של העובר לאחר הלידה. החוק בפלורידה אוסר על ביצוע הפלה לאחר שבוע 15, אלא באישור מיוחד משני רופאים שונים. למרות זאת, בני הזוג לא הצליחו לקבל אישור מתאים מאנשי המקצוע.

הפגנות בעד הזכות להפלות בארה"ב (צילום: Jeremy Hogan/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
צילום: Jeremy Hogan/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

תסמונת פוטר היא סיבוך רפואי קשה המתייחס להתפתחות העובר ברחם, אשר גורם בין היתר לכשל בתפקוד הכליות של העובר. בתסמונת פוטר נגרם מצב שבו אין מספיק מי שפיר המקיפים את העובר בחלל הרחם.

בשל הבעיות שנגרמות בתפקוד הכליות של העובר, גופו מתקשה לסלק חומרים רעילים שמצטברים בגופו במהלך ההריון. בנוסף, היעדר כמות מספקת של מי שפיר יגרום לכך שהתינוק ייוולד בעצם ללא היכולת לנשום. כך למעשה, מרבית הסיכויים שדקות אחדות לכל היותר לאחר הלידה, התינוק ימות משום שלא יצליח לנשום בכוחות עצמו.

אחד הרופאים שעימו התייעצו בני הזוג לאחר גילוי התסמונת אמר להם שבמקרים דומים, חלק מהזוגות בוחרים לסיים את ההיריון, אולם גם יש זוגות שמעוניינים לשמור על העובר וללדת אותו. אותו רופא אמר לדבורה ולי דורברט שהוא מעוניין להתייעץ עם גורמים במערכת הבריאות המקומית כדי לקבל החלטה.

 

 

 

בסופו של דבר, הודיעו הרשויות לבני הזוג כי הם יוכלו לבצע הליך לסיום ההריון, אולם רק בין שבוע 28 לשבוע 32. לבסוף, התקבלה החלטה חדשה שאמרה כי יהיה על בני הזוג לחכות עד השבוע ה-37 של ההיריון לפני ביצוע כל הליך לסיומו, ואולי אף עד ללידה עצמה.

דורברט חשפה הודעה שקיבלה גורמי הבריאות המקומיים, ונכתב בה כי המומחים קיבלו את ההחלטה שלהם בנושא "בהתאם לחוק החוק החדש ולדרך שבה הוא נכתב". עוד נכתב בהודעה שקיבלה כי "החוק נכתב באופן איום". בני הזוג סיפרו לוושינגטון פוסט שהם היו "המומים" מעלויות מסע לעבור הפלה במדינה אחרת בארה"ב, ושהם עזבו את פלורידה רק כמה פעמים בודדות בימי חייהם.

מחאה נגד הפלות מול בית המשפט העליון בוושינגטון (צילום: AP)
צילום: AP

"זה מרתיח אותו שפוליטיקאים מחליטים מה הדבר הטוב ביותר עבור הבריאות שלי", אמר דורברט לוושינגטון פוסט. "היינו מוכנים לעשות הכול כדי ללדת את התינוק הזה". בעלה לי הוסיף: "אף פעם לא באמת הבנו, אמרו לנו שיש חריגה, אולם ברור שזה לא מספיק חריג במקרים מסוימים".

 למרות הכאב והסבל הגדול של בני הזוג דורברט וזוגות נוספים, מושל פלורידה השמרן ומתנגד ההפלות רון דה-סנטיס, מי שעל פי רוב עשוי להיות מועמד המפלגה הרפובליקנית בבחירות לנשיאות ארה"ב בשנה הבאה, ממשיך לקדם את מדיניותו. החודש הוא אמר שהוא נערך לחתום על חוק חדש ומחמיר יותר, האוסר ביצוע הפלות לאחר השבוע השישי להיריון. "אנו תומכי חיים", אמר, "אני דוחק במחוקקים לעבוד, לייצר דברים טובים – ואנו נחתום. זה מה שתמיד רציתי לעשות".