תחקיר רחב היקף שערך העיתון ניו יורק טיימס מציג את היקף הכישלון של פוטין והצבא הרוסי במלחמה באוקראינה. התחקיר מתפרסם כשבוע לקראת ציון עשרה חודשים לפלישה הרוסית ותחילת המלחמה, ומציג את גודל ההערכות השגויות של הצבא הרוסי בתפיסה של יכולתו של צבא אוקראינה, הצבת לוחות הזמנים הלא מדויקים, שימוש הצבא הרוסי בציוד ישן, כולל ציוד משנות ה-40, השפעת עובדה דיכוי כל אתגר על פוטין מבית – מה שפגע בניהול המלחמה ועוד.

התחקיר גם חושף כי בסוף חודש אפריל ניסה צבא אוקראינה לחסל את גנרל ואלרי גרסימוב, מפקד הצבא הרוסי, בזמן שהוא ביקר בחזית הלחימה במזרח אוקראינה. על פי הדיווח, מפי שורת בכירים אמריקנים, גרסימוב לא נפגע בתקיפה – אבל עשרות חיילים וקצינים רוסים כן נהרגו – מה שגרר השפעה ניכרת על המשך שליחת בכירי המפקדים הרוסיים לחזית.

בין היתר עולה מהדיווחים כי הרוסים הציבו לכוחות הלוחמים, כבר עם הפלישה לאוקראינה, לוח זמנים לא סביר. כפי שכבר דווח בעבר, הרוסים האמינו כי בתוך כשלושה ימים יגיעו לבירת אוקראינה קייב, ובתוך זמן קצר יוכלו להכריז על כיבושה. על פי עדויות שונות מתוך הצבא הרוסי, קצינים בכירים קיבלו הנחיה לארוז בציוד המלחמה שלהם באוקראינה גם את המדליות ועיטורי המלחמה שלהם – כדי שיוכלו לענוד אותם בטקס שייערך בקייב.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין מכריז על מבצע צבאי נגד אוקראינה (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס
 פיצוץ ליד מגדל הטלוויזיה בקייב
פיצוץ ליד מגדל הטלוויזיה בקייב

בראיונות עם חיילים רוסים עולה כי רבים מהם הופתעו מאוד מהפקודה שהונחתה עליהם להיכנס למלחמה באוקראינה, ורבים טוענים גם כי לא קיבלו כל הסבר מעבר לפקודות היבשות. על פי לוח הזמנים שתוכנן – החיילים שפלשו לאוקראינה מבלארוס תוכננו להגיע ראשונים לקייב.

אחד הדברים שנכתב כי פגעו יותר מכל בחיילים שהיו בדרכם מבלארוס לקייב עשוי להפתיע רבים, ומצביע על כשל דרמטי של הרוסים בהבנה בסיסית של המתרחש בשדה הקרב מצד אחד – ומנגד גם מלמד על הנחישות והאמצעים המגוונים שסייעו לאוקראינים לפגוע בהם. על פי הדיווחים, במקרה אחד מתוך רבים, הצליחו החיילים האוקראינים לפגוע בכוחות הצבא הרוסי באזור נמל התעופה גוסטומל, לא רחוק מקייב – לאחר שהם זיהו פעילות סלולרית של החיילים הרוסים שם.

על פי העדויות, חיילי צבא אוקראינה הצליחו ליירט תשדורות סלולריות פשוטות של חיילים רוסים שנכנסו ללחימה עם מכשיריהם האישיים. בין היתר נטען כי הצבא האוקראיני הצליח לפגוע בצבא הרוסי באוקראינה לאחר שנחשף לסרטוני טיקטוק שהעלו החיילים הרוסים. "באחד המקרים לקחו בדיוק 40 דקות מרגע שהסרטון עלה לרשת ועד שהאוקראינים פגעו בהצלחה בחיילים שבסרטון".

המלחמה באוקראינה (צילום: AP)
המלחמה באוקראינה | צילום: AP

עוד נטען כי בפגישה חריגה בין גורמים רשמיים רוסיים ואמריקניים לפני כחודש – הרוסים העבירו לאנשי ממשל ביידן מסר חד-משמעי: לא משנה כמה חיילים רוסים יהרגו או יפצעו – רוסיה לא תוותר. בכיר בנאט"ו צוטט כאומר שפוטין מביע נכונות כעת לאבד עד כ-300 אלף חיילים הרוגים ופצועים – פי שלושה יותר מההערכה כעת בנוגע להיקף האבדות של הרוסים. בנוסף, מובאת גם התייחסות לאפשרות שפוטין יעשה שימוש בנשק גרעיני: מקורות שונים טוענים כי גם כעת אין לזלזל באפשרות הזו, אך ההערכה נותרה כי פוטין מעדיף ללכת לעימות ארוך וממושך – ולא לעשות שימוש בגרעין.

ניסיון החיסול של מפקד צבא רוסיה

בדיווח מפי מקורות אמריקנים בכירים נטען כי בסוף חודש אפריל ניסו האוקראינים לחסל את גנרל ואלרי גרסימוב, מפקד צבא רוסיה. האמריקנים גילו שגרסימוב מתכוון להגיע לחזית, אך העדיפו שלא לשתף את המידע עם קייב מחשש שהם ינסו לפגוע בו – מה שבעיני האמריקנים נתפס כאפשרות להסלמה דרמטית בעימות.

למרות זאת, באוקראינה גילו בדרכים אחרות על ביקורו הצפוי של גרסימוב בשדה הקרב – והם דווקא כן שיתפו את המידע עם האמריקנים, וחשפו בפניהם שהם נערכים לפגוע בו. בוושינגטון ביקשו מהם לבטל את המתקפה, אך בקייב כבר הודיעו להם כי המתקפה יצאה אל הפועל. "עשרות חיילים וקצינים רוסים נהרגו בתקיפה", נכתב בדיווח, "גרסימוב לא היה אחד מהם, אולם מאז הרוסים צמצמו מאוד את נוכחות מפקדיהם הבכירים בחזית".

המלחמה באוקראינה: גזרת באחמוט, דונייצק (צילום: רויטרס)
המלחמה באוקראינה: גזרת באחמוט, דונייצק | צילום: רויטרס
ההריסות לאחר השחרור מידי הרוסים, חרסון, אוקראינה (צילום: AP)
ההריסות לאחר השחרור מידי הרוסים, חרסון, אוקראינה | צילום: AP

דווקא על רקע הפרסום הזה, הבוקר מפרסמים כלי התקשורת ברוסיה תיעוד מיוחד של שר ההגנה סרגיי שויגו – ונטען כי הוא ביקר בחזית הלחימה. למרות הפרסום, במערב מתקשים בשלב זה לקבוע אם שויגו, שנכתב כי הוא "ביקר חיילים בחזית ובמפקדות הלחימה", אכן היה בחזית הלחימה על אדמת אוקראינה, וכן לא ברור מתי בדיוק נערך הביקור.

הפרסום על ביקורו של שויגו מגיע לאחר שאתמול הודיעו ברוסיה כי הנשיא הרוסי פוטין ביקר בסוף השבוע במפקדת פיקוד הצבא הבכיר של רוסיה, במיקום שאינו ידוע, והתעדכן בנעשה בלחימה באוקראינה. המכון לחקר המלחמה (ISW) מעריך כי ייתכן שפרסום הביקור מגיע כניסיון של הקרמלין לחזק את התדמית של פוטין, ואת "ההוכחה" כי הוא כשיר וממשיך לתפקד ולנהל את המלחמה, דווקא על רקע העובדה כי הוא ביטל בשבועות האחרונים את השתתפותו בכמה אירועים ציבוריים חשובים.

לקראת פלישה רוסית חדשה?

פרסום כישלון הפלישה הרוסית לאוקראינה לפני עשרה חודשים מגיע על רקע שלל טענות ודיווחים של בכירי ההנהגה בקייב כי רוסיה נערכת לפלוש אליה מחדש בתחילת שנת 2023. גם שר החוץ דמיטרו קולבה, גם שר ההגנה אולקסי רזניקוב, וגם מפקד הצבא האוקראיני ואלרי זאלוז'ני הזהירו בראיונות שנערכו עימם בשבוע שעבר כי רוסיה נערכת לבצע מתקפת נגד חדשה נגד אוקראינה בחודשים הראשונים של שנת 2023, אולי בחודשי האביב.

לטענתם, רוסיה מכינה מתקפת נגד חדשה, עם כ-200 אלף חיילים "רעננים" – במטרה אפילו לנסות לכבוש מחדש את קייב. בין היתר נטען כי רוסיה עשויה לבצע מהלך התקפי נרחב שיאפשר להם לכבוש את כל מחוז דונייצק, ואולי גם לכבוש מחדש את מחוז חארקוב ומחוזות נוספים.

מתקפת טילים על קייב (צילום: רויטרס)
מתקפת טילים על קייב | צילום: רויטרס

למרות הטענות הללו, חשוב לזכור כי בעוד שייתכן שאת בעיית החיילים הצליחו לפתור בקרמלין באמצעות הליך הגיוס – הצבא הרוסי ממשיך להתמודד עם שורת בעיות קשות נוספות. כך למשל, במוסקווה רחוקים מאוד מלפתור את מצוקת שרשרת הפיקוד הזוטר והבינוני בשורות הצבא, מצוקת החימוש – וגם פערים גדולים בהתנהלות המלחמתית והקרבית של הכוחות באוקראינה – שהביאה לשורת מפלות קשות.

אין לזלזל בקריאותיהם של הבכירים האוקראינים, אולם גם אפשר לראות את הדברים כניסיון לגייס את המערב ולשמר את התמיכה באוקראינה. ייתכן שבקייב מעלים הילוך במאמץ להשיג נשק מתקדם נוסף. בנוסף, סביר כי האוקראינים מתאמצים כעת "לאחד את השורות" בקרב מדינות המערב, ולמנוע אפשרות שמדינות מסוימות "יתעייפו" מהמשך התמיכה בהם.

לקריאת התחקיר המלא בניו יורק טיימס