לפחות 19 בני אדם נהרגו ו-105 נפצעו בהפצצות הרוסיות אתמול (שני) ברחבי אוקראינה, במטח כבד שלא נראה אולי מאז פרוץ המלחמה בסוף חודש פברואר. על פי רבות מהטענות, פוטין הורה על המתקפה החריגה בתגובה להפצצה המיוחסת לאוקראינה של גשר קרץ' בחצי האי קרים ביום שישי. יחד עם זאת, מתחזקות ההערכות כי התקיפה נועדה לרצות גורמים רוסיים מבית, ולנסות להשתיק את הביקורת נגד הצבא.

בתוך כך, גם הבוקר תקפה רוסיה מטרות אזרחיות רבות באוקראינה, אולם ניכר שהפגיעות הרבה פחות קשת מאתמול. העיר זפוריז'יה הופגזה זה היום השלישי ברציפות, לצד יעדים במחוזות דנייפרופטרובסק, אודסה, סומי, לוגנסק, דונייצק, חרסון ועוד. על פי הדיווחים, מערכות ההגנה האוקראיניות הצליחו ליירט טילי שיוט ומל"טים איראניים רבים ששיגרו הרוסים, אך לפחות כמה מהם הצליחו לפגוע במטרותיהם.

בין היעדים שנפגעו ממל"טים איראניים - תחנת כוח בעיר ויניצה. ראש עיריית לבוב במערב אוקראינה הודיע גם כן על תקיפה רוסית נגד יעדי תשתית קריטיים, ועל שיבושים באספקת החשמל בעיר.

לאורך התקופה האחרונה, על רקע המפלות הקשות שסופג צבא רוסיה בלחימה באוקראינה, מתרבה הביקורת על הצבא בקרב גורמים בכירים יותר ופחות במוסקווה. בהמשך לכך, ניכר כי פוטין ביקש להוכיח באמצעות המתקפה הרצחנית אתמול כי הצבא הרוסי עדיין יעיל ומצליח לפגוע בהצלחה במטרות רבות באוקראינה.

אחד המבקרים הגדולים של הצבא הרוסי ומערכת ההגנה הרוסית בתקופה האחרונה הוא המנהיג הצ'צ'ני רמזאן קדירוב, שלאורך ימים ארוכים מנהל קמפיין ציבורי מתוקשר נגד שר ההגנה סרגיי שויגו ומפקד הצבא ואלרי גרסימוב. לאחר התקיפה אתמול כתב קדירוב בחשבון הטלגרם שלו כי הוא "שמח ב-100%". גורמים שונים ברוסיה שבתקופה האחרונה היו מזוהים במיוחד עם הביקורת נגד הצבא מיהרו לשבח את המתקפה ולכתוב כי "זוהי רק ההתחלה".

"לפני הכול, יש לזה חשיבות גדולה מאוד בפרספקטיבה פוליטית מקומית", אמר לניו יורק טיימס עבאס גאלימוב, אנליסט פוליטי רוסי בכיר ולשעבר חבר בצוות כתיבת הנאומים של פוטין. "זה היה חשוב להוכיח לאליטה השלטונית שפוטין עדיין מסוגל, ושהצבא עדיין טוב למשהו".

הפצצה על קשתות החירות של העם האוקראיני
הפצצה על קשתות החירות של העם האוקראיני

מה שעשוי להדגים יותר מכול על מידת החשיבות של המתקפה אתמול לפוטין ולרוסיה היא העובדה שנעשה שימוש גדול מאוד באמצעים צבאיים יקרים מאוד – נגד מטרות רבות שכלל אינן צבאיות ואינן משרתות את המטרות הצבאיות של רוסיה. על פי ההערכות, רוסיה שיגרה אתמול קרוב ל-100 טילי שיוט וטילים נוספים ברמות דיוק משתנות – וכמעט כולם כוונו למטרות שאין להן חשיבות צבאית או השפעה על הנעשה בשדה הקרב.

על פי כל ההערכות, במשך חודשים ארוכים מתמודדת רוסיה עם קושי גדול לחדש את מלאי הטילים והתחמושת המדויקת והמתקדמת שלהם, בעיקר על רקע הסנקציות הנרחבות שהטילו עליה מדינות המערב. בעקבות זאת, השימוש הנרחב אתמול בתחמושת יקרת ערך מבחינת הצבא הרוסי דווקא נגד מטרות אזרחיות – מעידה יותר מכול על החשיבות של המתקפה מבחינת הרוסים, ומדגישה את המחיר הגבוה שהסכימו הרוסים לשלם עבורה.

מתקפת טילים על קייב (צילום: רויטרס)
מתקפת טילים על קייב | צילום: רויטרס

כפי שהבהיר פוטין עצמו אתמול, במתקפה נפגעו בעיקר יעדים אזרחיים הקשורים בתשתיות, אנרגיה, תחבורה ואחרים. לפגיעה בכל אותן מטרות אין כל השפעה על הנעשה בשדה הקרב, ושם צבא אוקראינה ממשיך להתקדם כל העת ולשחרר שטחים נרחבים – גם בחזית הדרום וגם בחזית המזרח.

החשש: המלחמה נכנסה לשלב חדש ואלים

על רקע המתקפה החריגה של רוסיה אתמול, מתחזקים החששות שהמלחמה כולה צפויה להסלים ולהיכנס לשלב אלים הרבה יותר. בשבוע שעבר הבהירו ברוסיה כי יגיבו בעוצמה ובחומרה רבה נגד המשך התקיפות של אוקראינה נגד שטח רוסיה, ואתמול גם הבהיר פוטין כי כל תקיפה אוקראינית נגד יעדים רוסיים "תזכה לתגובה קשה ביותר". למעשה, עוצמת התקיפה אתמול עשויה "לסנדל" את פוטין – וכעת תהיה ציפייה ממנו לתקוף את אוקראינה באופן זהה בכל פעם שקייב תתקוף יעדים שנתפסים כגורמים רגישים וחשובים עבור רוסיה.

 

 

באוקראינה, באופן טבעי, לא מוכנים להכיר בסיפוח ארבעת המחוזות לשטח רוסיה, ונחושים לשחרר את כולם. מנגד, ברוסיה פועלים "לנרמל" את עובדת הסיפוח ומנסים לקדם משוואה של הסלמת התקיפות נגד פעולות אוקראיניות בשטחים – שמבחינתם מוגדרים כשטח רוסיה.

גורמים שונים מעריכים כי אם פוטין ביקש לנסות להכניע את העם והאוכלוסייה האוקראינית באמצעות תקיפת יעדים אזרחיים רבים – הוא ככל הנראה צפוי להשיג דווקא את ההפך. בכירים אוקראיניים, כמו למשל אנדריי ירמאק, ראש לשכתו של הנשיא זלנסקי, הבהירו אתמול כי תקיפות כאלה רק מקרבות ומאחדות את העם האוקראיני סביב המאבק ברוסיה, ובמקביל ההתקפה צפויה להביא להגברת הסיוע המערבי לקייב.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שוחח אמש עם זלנסקי וגינה בחריפות את המתקפות הרוסיות נגד היעדים האזרחיים, והתחייב להמשיך להעביר תמיכה צבאית לאוקראינה – בדגש על מערכות הגנה אווירית. במקביל, משרד ההגנה של גרמניה הודיע כבר אתמול בצוהריים על העברת ארבע מערכות הגנה אווירית מדגם מתקדם לאוקראינה, וההערכה כי מדינות נוספות יצטרפו למהלכי הסיוע.