רוסיה ממשיכה לסעור סביב סוגיית הגיוס לצבא, בעקבות הודעתו של הנשיא פוטין, ואתמול התרחש אירוע ירי חמור וקיצוני באחד ממתקני הגיוס הגדולים של הצבא. לפחות 11 חיילים נהרגו ו-15 נוספים נפצעו באירוע ירי שהתרחש בבסיס צבאי בעיר בלוגורוד, שאינה רחוקה מהגבול עם אוקראינה. משרד ההגנה הרוסי הודיע כי 2 חיילים "מאחת הרפובליקות לשעבר של ברית המועצות" פתחו באש במה שהוגדר כ"מתקפת טרור".

כלי תקשורת עצמאיים דיווחו כי מספר ההרוגים והפצועים עשוי להיות גבוה הרבה יותר, ומושל בלוגרוד הבהיר כי אזרחים לא היו מעורבים בתקרית. הטענה שנפוצה לאחר הירי היא כי שני היורים, שחוסלו, הם אזרחי טג'יקיסטן או רוסים ממוצא טג'יקי-מוסלמי. הרשויות ברוסיה פועלות לחזק את הטענה שמדובר באירוע טרור שעשוי להיות בעל רקע איסלאמיסטי, אולם אי אפשר לשלול את האפשרות כי מדובר באקט מחאה נגד הגיוס למלחמה באוקראינה.

אירוע הירי בבלוגרוד אתמול אינו הדבר היחיד שמפר בתקופה האחרונה את השקט של התושבים הרוסים במקום, לאחר שבאופן חריג התפתחה שם שגרה של הפצצות המיוחסות לצבא אוקראינה. לאורך הימים האחרונים הופצצה העיר בלוגרוד, המוכרת וידועה כאחד ממרכזי הצבא הגדולים ברוסיה שמשוגרים ממנו כוחות רבים לאוקראינה. כך לדוגמה, ביום שישי הופצצה תחנת כוח מקומית באמצעות טיל, והביאה להשבתת החשמל בעיר למשך כמה שעות. הרוסים האשימו מיד את האוקראינים, אך באוקראינה טענו שמדובר בטיל תועה שביקשו הרוסים לשגר על אוקראינה.

סדרת ההפצצות בבלוגרוד, עיר בשטח רוסיה, המיוחסות לצבא אוקראינה, נחשבים לחריגים במיוחד בתקופה של כמעט שמונת חודשי המלחמה. גם בשיא מתקפת הנגד של קייב נגד כוחות הכיבוש הרוסיים באוקראינה, הקפיד הצבא המקומי כמעט שלא לתקוף ברוסיה, למעט כמה פעולות דרמטיות בחצי האי קרים, שבאוקראינה וברבות ממדינות העולם לא מכירים בסיפוח הרוסי שלו משנת 2014. יחד עם זאת חשוב לומר, כי אין זו הפעם הראשונה שבלוגרוד מופצצת, וחוותה כבר התקפות דומות בעבר – ועדיין, האינטנסיביות של התקיפות האחרונות בהחלט בלתי רגילה.

 

 

גובר החשש כי בלארוס תצטרף ללחימה

בימים האחרונים הולכים ומתרבים הדיווחים כי בלארוס, בעלת ברית חשובה של רוסיה, עשויה להצטרף בתוך זמן קצר ללחימה נגד אוקראינה. בתוך כמה ימים החלו להצטבר עדויות לא מעטות על כך שכוחות רוסיים גדולים החלו להגיע לבלארוס, ובין היתר מתרכזים גם בעיר גומל, הסמוכה לגבול עם אוקראינה. בשבוע שעבר פרסם משרד ההגנה במינסק הודעה רשמית על הקמת "קבוצת כוחות משותפת לצבא בלארוס וצבא רוסיה", במטרה לכאורה לעסוק באיומי טרור על המדינה.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא בלארוס אלכסנדר לוקש (צילום: רויטרס)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו, ארכיון | צילום: רויטרס

עם פרסום ההודעה עלו החשדות כי מדובר בהכנה לאפשרות שבלארוס תצטרף ללחימה לצד פוטין, אולם הם לוו בספקנות גדולה, שכן צבאה של בלארוס נחשב לדליל וחלש יחסית, וצוין כי בלארוס תידרש לגיוס מילואים נרחב כדי לחזק את כוחותיה. ואולם, בתוך ימים אחדים החלו להתפרסם דיווחים בכלי תקשורת במדינה כי אכן נעשים ניסיונות סמויים להרחיב את הגיוס לצבא בלארוס.

העיתון הוותיק "נאשה ניבה" דיווח בתחילה כי "התקבלה החלטה עקרונית על גיוס לצבא בלארוס", תוך ציטוט כמה מבכירי הצבא שאמרו שהגיוס ייערך תחת כיסוי של "מבחני כושר", ובתחילה יגויסו תושבי הכפרים בלבד ולא תושבי הערים. יום לאחר מכן דווח כי נאסר על חיילי צבא בלארוס לעזוב את המדינה, למעט לנסיעות לרוסיה. במקביל, דווח כי קציני מילואים נקראו לחזור לשירות פעיל.

 

 

כל הדיווחים האחרונים מבלארוס עשויים ללמד כי היא בהחלט קרובה להצטרף ללחימה, דווקא בימים שבהם הצבא הרוסי נמצא במצוקה גדולה בשדה הקרב. בשלב זה לא ברור אם הצבא הבלארוסי, מלווה בכוחות גדולים של צבא רוסיה, עשוי לפלוש לאוקראינה מצפון – או שמדובר רק בניסיון של הרוסים להסיט כוחות צבא אוקראיניים גדולים למשימות הגנה על החזית הזו – ובכך למעשה לבלום את מתקפות הנגד שלהם במזרח ובדרום. הנשיא הבלארוסי אלכסנדר לוקשנקו מתעקש בימים האחרונים שמדובר רק במאמצים לחזק את מערך ההגנה המקומי.

נמשכת ההתקדמות האוקראינית בדרום

במהלך סוף השבוע נפוצו דיווחים רבים על המשך ההתקדמות האוקראינית במחוז חרסון שבחזית הדרום באוקראינה. לאורך השבועיים האחרונים הצליחו הכוחות האוקראיניים לכרסם עוד ועוד בשטח השליטה והכיבוש שסופחו לרוסיה ברוב פאר והדר לפני זמן קצר בלבד. הדיווחים על ההתקדמות מגיעים במקביל לדיווחים על ניסיונות רוסיים בהולים לייצב קווי הגנה חדשים באזור, תוך הפצצות נרחבות של האוקראיניים.

כוחות צבא אוקראינה (צילום: AP)
כוחות צבא אוקראינה | צילום: AP

על רקע ההתקדמות האוקראינית הנרחבת, הורו לפני ימים אחדים רשויות הכיבוש הרוסי בחרסון לפנות תושבים רבים – בשל החשש מהמשך אובדן השטחים. ההנחיה הרוסית מלמדת כי החשש הוא שגם הערים המרכזיות במחוז, כולל העיר חרסון, עשויות להפוך בתוך זמן קצר למוקד הלחימה. מומחי צבא מערביים אמרו בסוף השבוע לעיתון "פיננשייל טיימס" כי ביכולתם של הכוחות האוקראיניים לכבוש את העיר חרסון, ואולי אף את כל השטח שבמחוז חרסון וממערב לנהר הדנייפר – בתוך כשבוע ימים.

הדיווחים על המשך התקדמות הכוחות האוקראיניים בדרום אוקראינה מגיעים על רקע סערת המיליארדר אילון מאסק ושירות "סטאר לינק", האינטרנט הלווייני שהוא מפעיל באמצעות חברת "ספייס אקס" שבבעלותו. ביום שישי דווח ברשת CNN כי מאסק דורש מממשלת ארה"ב להשתתף במימון ההוצאות הגדולות של פריסת מסופי האינטרנט הלווייני באוקראינה, המוערכות בכ-400 מיליון דולרים בשנה.

 

 

הימים האחרונים לימדו עד כמה תלויים הכוחות האוקראיניים ברשת האינטרנט של חברת "סטאר לינק" – המהווה מרכיב הכרחי בתקשורת של הכוחות בשטח. למעשה, מאז שהחלו בשבועות האחרונים דיווחים על שיבושים ברשת התקשורת הזו, ניכר כי חלה האטה של ממש בהתקדמות הצבא האוקראיני. ואולם, לאחר שבתוך יממה אחת הצליח מאסק לזכות בביקורת נרחבת מרחבי העולם המערבי כולו, הודיע אתמול בציוץ בטוויטר כי ימשיך לספק את שירותי התקשורת לאוקראינה: "סטאר לינק תמשיך להפסיד כסף ולממן את ממשלת אוקראינה בחינם".

דיווח: פוטין עשוי להסכים למתווה לסיום הלחימה

אתר האופוזיציה הרוסי "מדוזה" דיווח בימים האחרונים מפי מקורותיו במוסקווה כי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין עשוי להסכים למתווה שלום שיביא לסיום הלחימה, ואפילו יסכים לוותר על שטחים שכבש באוקראינה ולהסיג מהם את צבאו. על פי המתווה המסתמן, רוסיה תסכים לוותר על מחוז חרסון ותפסיק את ההפצצות על אוקראינה, אך פוטין מתעקש כי חבל דונבאס יישאר בידי רוסיה וכן מבהיר כי אין כל מקום למשא ומתן ודיון על חצי האי קרים.

מתקפת טילים על קייב (צילום: רויטרס)
מתקפת טילים על קייב | צילום: רויטרס

גם אם מדובר בדיווח מהימן, באוקראינה צפויים להתנגד נחרצות לכל רעיון של ויתור על שטחים. באוקראינה דורשים להחזיר את המצב למה שהיה ערב הפלישה הרוסית ב-24 בפברואר, ואף שואפים לנסות לשחרר את קרים, שסופחה לפני יותר מ-8 שנים.

בתוך כך, פוטין אמר במהלך סוף השבוע כי הוא לא "רואה כרגע צורך בהמשך ההפצצות על מטרות אזרחיות באוקראינה". דבריו מגיעים לאחר כמה ימים אינטנסיביים של הפצצות נרחבות על מתקני תשתית וממשל באוקראינה, בנקמה על הפגיעה המיוחסת לאוקראינה בגשר קרץ'. למרות דבריו, לא ניכרת כל התמתנות רוסית במגמת ההפצצות בעומק אוקראינה, ולאורך כל הימים, כולל הלילה, נרשמו הפצצות על יעדים אזרחיים, כולל מתקני תשתית ואנרגיה.