ישיבת הפרלמנט האיטלקי שנפתחה בסוף השבוע הייתה רגע היסטורי מיוחד שבו התלכדו העבר הפשיסטי של איטליה ועתידה – עם ניצחונה בבחירות של ג'ורג'ה מלוני, מנהיגת מפלגת "האחים של איטליה" בעלת השורשים הניאו-פשיסטיים.

 לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

כיאה לרגע היסטורי מכונן – מי שניהלה את הישיבה הראשונה בפרלמנט האיטלקי מאז הבחירות היא ליליאנה סגרה, ניצולת שואה בת 92. סגרה, סנאטורית לכל החיים והחברה הפעילה הוותיקה ביותר בסנאט, ציינה בנאומה את יום השנה ה-100 ל"מצעד על רומא", שחל החודש – המצעד שהעלה לשלטון את המנהיג הפשיסטי בניטו מוסוליני. בישיבה זאת החלו ההליכים להקמת הממשלה החדשה של איטליה – ממשלה שמתוארת כממשלת הימין הקיצונית ביותר מאז ימיו של מוסליני.

ליליאנה סגרה ניצולת השואה שניהלה את ישיבת פתיחת ה (צילום:  Di Vita, getty images)
ניהלה את ישיבת פתיחת הפרלמנט האיטלקי. הסנאטורית ניצולת השואה ליליאנה סגרה | צילום: Di Vita, getty images

"אי אפשר שלא לחוש סוג של סחרחורת כשאני נזכרת באותה ילדה קטנה שביום כמו זה ב-1938 נאלצה, בגלל חוקים גזעניים, לעזוב את השולחן הריק שלה בבית הספר היסודי – ועכשיו, בפיתול מוזר של הגורל, עומדת ליד השולחן היוקרתי ביותר בסנאט", אמרה סגרה בישיבת פתיחת הפרלמנט האיטלקי בסוף השבוע שעבר והזכירה לאיטליה של 2022 את סכנות הפשיזם. 

"אי אפשר שלא לחוש סחרחורת כשאני נזכרת באותה ילדה קטנה שביום כמו זה ב-1938 נאלצה, בגלל חוקים גזעניים, לעזוב את בית הספר היסודי – ועכשיו, בפיתול מוזר של הגורל, עומדת ליד השולחן היוקרתי ביותר בסנאט"

הסנטורית ניצולת השואה ליליאנה סגרה

"אימה כזו לעולם לא תתרחש שוב"

ישיבת הפרלמנט לא הייתה ציון הדרך ההיסטורי היחיד שחל באחרונה. ביום ראשון השבוע ציינו הקהילה היהודית וההנהגה הפוליטית הימנית והימנית-הקיצונית של איטליה את יום השנה ה-79 לגירוש יהודי רומא במלחמת העולם השנייה. "אימה כזו לעולם לא תתרחש שוב", הבטיחה מי שהפכה לפנים החדשות של ההנהגה האיטלקית, מלוני. המסר קיבל משמעות מיוחדת בעקבות הבחירות הלאומיות, שבהן ניצחו מפלגות הימין ובראשן מפלגתה של מלוני, הצפויה לעמוד בראשות ממשלת איטליה – הראשונה בראשות הימין הקיצוני מאז תום המלחמה. היום (שישי) הודיעה מלוני כי הקואליציה הימנית ממליצה עליה לראשות הממשלה והוסיפה: "אנחנו מוכנים להקים ממשלה בהקדם האפשרי".

סיקור נרחב ב-N12:

בבוקר 16 באוקטובר 1943, במהלך הכיבוש הגרמני של איטליה, נעצרו 1,259 בני אדם – יהודים מהגטו ברומא ומהשכונות הסובבות אותו. הם הובאו לצריף צבאי ליד הוותיקן וממנו גורשו למחנות המוות באושוויץ. רק 16 מהם שרדו, אחת מהן היא סגרה, חברת הסנאט ששמעה את מלוני מכריזה, "זה יום טרגי, אפל וחשוך לרומא ולאיטליה – (יום שהסתיים ב)גירושם השפל והבלתי אנושי של יהודי רומא בידי הזעם הנאצי-פשיסטי – נשים, גברים וילדים נחטפו מהחיים, בית אחר בית". "כל האיטלקים נושאים את הזיכרון שמשמש לבניית נוגדנים לאדישות ולשנאה, כדי להמשיך להילחם באנטישמיות על כל צורותיה", הכריזה מלוני.

ג'ורג'ה מלוני מנהיגת ראש הממשלה המיועדת באיטליה (צילום:  Riccardo Fabi, getty images)
ממשלת איטליה הראשונה בראשות הימין הקיצוני מאז תום המלחמה. ג'ורג'ה מלוני | צילום: Riccardo Fabi, getty images

 

"ביום ההוא התרחש הגירוש השפל והבלתי אנושי של יהודי רומא בידי הזעם הנאצי-פשיסטי. כל האיטלקים נושאים את הזיכרון שמשמש לבניית נוגדנים לאדישות ולשנאה, כדי להמשיך להילחם באנטישמיות על כל צורותיה"

ג'ורג'ה מלוני, על גירוש יהודי רומא במלחמת העולם השנייה

שובו של ברלוסקוני 

לפני כשלושה שבועות השיג גוש הימין, הכולל בין היתר את מפלגת "האחים של איטליה" בראשותה של מלוני, רוב בבחירות באיטליה – ומלוני בת ה-45 צפויה להיכנס לתפקיד ראש הממשלה. כעת מתגבש הקבינט הבא של איטליה, לאחר שמלוני, הכוכבת של הפוליטיקה האיטלקית שאמורה להיות האישה הראשונה בתפקיד ראש הממשלה האיטלקית, הצליחה להסדיר את המתיחות עם שותפה לקואליציה – הפוליטיקאי הוותיק וחסר הרסן שעלה בשמי ההנהגה העולמית מאז 1994 – סילביו ברלוסקוני.

ג'ורג'ה מלוני וברלוסקוני (צילום: AP)
חזר לזירה הפוליטית ולבית העליון בגיל 86. מלוני וברלוסקוני | צילום: AP

שני המנהיגים הדומיננטיים ניהלו בימים האחרונים סכסוך מתוקשר סביב תפקיד יו"ר הסנאט, או יותר נכון הדמות שמלוני הציבה בו – מי שמלווה אותה מאז ימיה הפשיסטיים – איגנציו לה רוסה, ממפלגתה של מלוני — ששמו האמצעי בניטו וברשותו אוסף מזכרות הקשורות למוסוליני.

 איגנציו לה רוסה, נשיא הפרלמנט האיטלקי (צילום: Simona Granati - Corbis, getty images)
ברשותו אוסף מזכרות הקשורות למוסוליני. איגנציו לה רוסה, יו"ר הסנאט | צילום: Simona Granati - Corbis, getty images

המחלוקת בקהילה היהודית

"הנאום של הסנאטורית סגרה היה מאוד חשוב לכולנו, לקהילה היהודית ולכל חברי הפרלמנט האיטלקי", אומר ריקרדו פצ'יפיצ'י, נשיא הקהילה היהודית לשעבר, מנהיג בקהילה וחבר ונציג הקהילה באיגוד הארגונים היהודיים של אירופה (EJA). "בנאום היא אמרה עד כמה חשוב לנצל את ימי הזיכרון לגירוש היהודים מרומא או אירועים דומים בקונטקסט שלהם. אנחנו נזכור את הנאום הזה – הוא היסטורי. הייתי גאה מאוד, בכיתי כששמעתי אותה". 

"זה נאום חזק מאוד, שמזכיר את השבר שחוללו חוקי הגזע ואת זה שהרפובליקה שלנו נולדה מאפר הפשיזם", מצטרף לדברים היהודי האיטלקי דניאל נחום, חבר מועצת עיריית מילאנו מטעם המפלגה הדמוקרטית. "סגרה הבהירה שהימים הלאומיים חייבים להיחגג על ידי כל הכוחות הפוליטיים, וההודעה הופנתה כמובן למפלגת האחים של איטליה".

פצ'יפיצ'י לא מוטרד מהצל הפשיסטי שמאפיל על מלוני ועל מפלגתה. "שמענו אמירה חשובה מאוד של מלוני ביום השנה לגירוש יהודי רומא – היא גינתה את הגירוש של היהודים גם בידי קבוצות פשיסטיות", הוא מסביר. "זה חשוב, כי היא לא אמרה רק 'הנאצים הגרמנים', היא הזכירה גם את הפשיסטים. עמדת הימין היא שהאחריות לשואה היא רק של הנאצים ולא של הפשיזם. מי שהייתה חלק מהמפלגה הזו אומרת בפירוש שלפשיזם יש אחריות לשואה. זו אמירה חשובה מאוד. היא גם סילקה מהמפלגה כל מי שהציג סמלים נאציים".

ריקרדו פצ'יפיצ'י עם ראש עיריית רומא, ג'אני אלמנו (צילום: רויטרס)
ריקרדו פצ'יפיצ'י עם ראש עיריית רומא, ג'אני אלמנו | צילום: רויטרס

"שמענו אמירה חשובה מאוד של מלוני ביום השנה לגירוש יהודי רומא – היא גינתה את הגירוש של היהודים גם בידי קבוצות פשיסטיות"

ריקרדו פצ'יפיצ'י, נשיא הקהילה היהודית לשעבר

דניאל נחום לא מסכים. הוא סבור שההכרזות של מלוני לקהילה היהודית אינן אלא הצגות: "היא עושה זאת משום שהיא יודעת שהיא נושאת עימה חטא קדמון, בשל ההיסטוריה והמסורת של המפלגה שאותה היא מייצגת. מבחינה פוליטית היא ילדה של התנועה החברתית האיטלקית, מפלגה שנוסדה ב-1946 בידי יורשי המשטר הפשיסטי. הסמל של מפלגתה של ג'ורג'ה מלוני הוא הלהבה, התייחסות ברורה ללהבה הבוערת על קברו של מוסוליני. מלוני חושבת שתמיכתה בישראל ובקהילות היהודיות מספיקה כדי להימנע מלהתמודד עם ההיסטוריה שלה. המשימה שלנו היא ללחוץ עליה ולבקש: 'הסירי את הלהבה הזו מסמל המפלגה שלך!'"

"סמל מפלגתה של מלוני הוא הלהבה – התייחסות ברורה ללהבה הבוערת על קברו של מוסוליני. מלוני חושבת שתמיכתה בישראל ובקהילות היהודיות מספיקה כדי להימנע מלהתמודד עם ההיסטוריה שלה"

דניאל נחום, חבר מועצת עיריית מילאנו

 

הלוגו של המפלגה של מלוני (צילום: רויטרס)
עם הלהבה: כך נראה הלוגו של המפלגה | צילום: רויטרס

מפלגת "האחים של איטליה" של מלוני זכתה במספר הקולות הרב ביותר בבחירות כ-26% מהקולות. שורשיה של המפלגה בתנועה החברתית האיטלקית הניאו-פשיסטית, או MSI, שנוסדה ב-1946 בידי שרידי ממשלתו האחרונה של מוסוליני במדינת הבובות הנאצית בסאלו שבצפון איטליה. מפלגת הימין הקיצונית נשארה מפלגה קטנה עד שנות ה-90, אז היא שינתה פניה והפכה ל"ברית הלאומית" וביקשה להתרחק ממקורותיה הניאו-פשיסטיים.

מלוני, שהצטרפה ל-MSI כנערה ועמדה בראש סניף הנוער של הברית הלאומית, העבירה את המפלגה עוד תהליך והקימה את מפלגת "האחים של איטליה" ב-2012, יחד עם אותו איגנציו לה רוסה.

דניאל נחום, המפלגה הדמוקרטית, חבר מועצת עיריית מילאנו (צילום: באדיבות המצולם)
דניאל נחום, המפלגה הדמוקרטית, חבר מועצת עיריית מילאנו | צילום: באדיבות המצולם

נחום לא מבין כיצד יהודים בחרו במפלגה. "מלוני נבחרה גם על ידי כמה מחברי הקהילה. נציגה של הקהילה ברומא נבחרה גם לסנאט של הרפובליקה מרשימת 'האחים של איטליה'. הדבר הזה מותיר אותי נפעם – המפלגה הזו לא השלימה עם העבר שלה".

"מלוני נבחרה גם על ידי כמה מחברי הקהילה היהודית. נציגה של הקהילה ברומא נבחרה גם לסנאט של הרפובליקה מרשימת 'האחים של איטליה'. הדבר הזה מותיר אותי נפעם – המפלגה הזו לא השלימה עם העבר שלה"

דניאל נחום, חבר מועצת עיריית מילאנו

 

ג'ורג'ה מלוני מנהיגת ראש הממשלה המיועדת באיטליה (צילום: Antonio Masiello, getty images)
הצטרפה לתנועה הפשיסטית כנערה. ג'ורג'ה מלוני | צילום: Antonio Masiello, getty images

הציע להשתמש בהצדעה הפשיסטית במקום ללחוץ ידיים

לה רוסה הוא האיש שברלוסקוני וחבריו לא רצו בתפקיד מפתח, אבל הוא נבחר למרות זאת לנשיא הסנאט. ב-2018 הציג לה רוסה לתקשורת האיטלקית בגאווה את אוסף המזכרות שלו ממשטר מוסוליני. עם פרוץ מגפת הקורונה הוא הציע לאיטלקים להשתמש בהצדעה הפשיסטית במקום ללחוץ ידיים.

בדרך למושב נשיא הסנאט הוא כבר נשמע אחרת לגמרי. חובב הפשיזם האיטלקי התייחס ליום השנה לגירוש היהודים מרומא ואמר שזהו "אחד הימים האפלים ביותר בהיסטוריה שלנו" ומסר לקהילה היהודית: "היום, כמו תמיד, יש לכם את קרבתי הכנה".

ההנהגה החדשה של איטליה מנסה להרגיע את החששות. מלוני, אומרת שהמפלגה שלה היא כוח שמרני מהמיינסטרים, ממש כמו המפלגה הרפובליקנית בארה"ב. פצ'יפיצ'י סבור ש"מלוני היא לא ימין ובטח לא קיצוני". לדעתו "מלוני היא מועמדת מרכז שמרנית, דומה מאוד לשמרנים במדינות ליברליות אחרות בקונטקסט האירופי הנוכחי". הוא מדגיש: "מלוני תומכת בזלנסקי ובצבאו, באירופה ובמערב. היא אמרה בפירוש – 'אין לנו מקום בממשלה, אם ההנהגה לא תומכת בארה"ב ובנאט"ו'".

"מלוני היא לא ימין ובטח לא קיצוני. מלוני היא מועמדת מרכז שמרנית, דומה מאוד לשמרנים במדינות ליברליות אחרות בקונטקסט האירופי הנוכחי"

ריקרדו פצ'יפיצ'י, נשיא הקהילה היהודית לשעבר
נשיא אוקראינה זלנסקי נואם באו"ם (צילום: רויטרס)
"מלוני תומכת בזלנסקי ובצבאו". נשיא אוקראינה | צילום: רויטרס

משימה כלכלית לא פשוטה

מלוני ובעלי בריתה עומדים בפני משימה לא פשוטה: הכלכלה האיטלקית נכנסת למיתון, מחירי האנרגיה נוסקים והמלחמה באוקראינה עדיין משתוללת. ייתכן שמה שנותן לה ביטחון היא שבין הסנאטורים ישב אדם עם הרבה מאוד ניסיון – ראש ממשלת איטליה לשעבר, ברלוסקוני, שחזר לזירה הפוליטית ולבית העליון בגיל 86, תשע שנים לאחר שהודח מתפקידו בעקבות הרשעה בהונאת מס.

סילביו ברלוסקוני (צילום: Simona Granati - Corbis, getty images)
פוליטיקאי ותיק וחסר רסן. סילביו ברלוסקוני | צילום: Simona Granati - Corbis, getty images

חבר ממפלגתו של ברלוסקוני צפוי לקבל את תפקיד שר החוץ של הממשלה החדשה. "אני דורש מהממשלה וממלוני את מה שדרשתי משאר המנהיגים", אומר פצ'יפיצי. "היום מה שמטריד את איטליה זה חשמל וגז. איטליה במשבר של אנרגיה, שפוגע גם בתעשייה. לגבי הקהילה, מה שחשוב לנו עכשיו הוא למצוא הנהגה איטלקית שתאמץ את החיים שלנו – של הקהילה – ולא רק בימי זיכרון. שתתמוך בהקמת בתי כנסת, במועדונים בחיי הקהילה היהודית".

"היום מה שמטריד את איטליה זה חשמל וגז. לגבי הקהילה, מה שחשוב לנו עכשיו הוא למצוא הנהגה איטלקית שתאמץ את החיים שלנו – ולא רק בימי זיכרון. הנהגה שתתמוך בהקמת בתי כנסת"

ריקרדו פצ'יפיצ'י, נשיא הקהילה היהודית לשעבר

לנחום יש ציפיות אחרות: "אני חושב שהקהילות היהודיות, ברמה הרשמית, חייבות לצפות ממלוני שתבהיר ותבטל את ההיסטוריה של 'התנועה החברתית' (הפשיסטית) האיטלקית. שתסיר את הלהבה מהסמל. מפריע לי שלראש הסנאט יש אוסף של מזכרות פשיסטיות, ואני חושב שהוא צריך להתבייש בו ולא להתגאות".

"אני חושב שהקהילות היהודיות חייבות לצפות ממלוני שתבטל את ההיסטוריה של התנועה הפשיסטית. שתסיר את הלהבה מהסמל. מפריע לי שלראש הסנאט יש אוסף של מזכרות פשיסטיות, אני חושב שהוא צריך להתבייש בו ולא להתגאות"

דניאל נחום, חבר מועצת עיריית מילאנו

פצ'יפיצ'י ממתיק איתנו סוד. "בפגישה אישית ידידותית שלי עם ג'ורג'ה מלוני הבהרתי לה – אין לנו בעיה עם 'האחים של איטליה'. אמרתי לה: 'אם תשאלי אותי מה הבעיה שלנו עם פרלמנט האיטלקי, יש לנו בעיות, יש גורמים בפרלמנט שמתנגדים לישראל, שתומכים בחמאס וברעיונות שעל פיהם ישראל היא בעיה במזרח התיכון ולא פתרון במזרח התיכון'. היום הדבר המסוכן הוא האיום הגרעיני של איראן – לא רק לישראל אלא לדמוקרטיות בכל אירופה. אני לא שמעתי ממלוני דבר בעד איראן, היא מתבטאת נגד המשטר הפנאטי האיראני ובת ברית של אירופה ושל וושינגטון גם בנושא המלחמה באוקראינה".

ריקרדו פצ'יפיצ'י  (צילום: רויטרס)
ריקרדו פצ'יפיצ'י עם האפיפיור הקודם | צילום: רויטרס

"מדאיג אותי היום מה שקורה בשמאל האיטלקי", ממשיך נחום. "ולא מי שהיה פעם במפלגה הפשיסטית. במפלגה הדמוקרטית מהשמאל האיטלקי מתעוררת היום קיצוניות כמו בלייבור הבריטי של קורבין, שלעיתים אפילו תומכת בחמאס. מה מסוכן יותר? העמדות האלה או העמדות של ה'אחים של איטליה' ושל מלוני? אני מכיר אותה, היא אישה מכובדת".

"יש גורמים בפרלמנט שמתנגדים לישראל, שתומכים בחמאס וברעיונות שעל פיהם ישראל היא בעיה במזרח התיכון. היום הדבר המסוכן הוא האיום הגרעיני של איראן – לא רק לישראל אלא לדמוקרטיות בכל אירופה. אני לא שמעתי ממלוני דבר בעד איראן"

ריקרדו פצ'יפיצ'י, נשיא הקהילה היהודית לשעבר

דניאל נחום, מהמפלגה הדמוקרטית, חושב אחרת: "ממשלת הימין תצטרך לעשות הפוך ממה שהבטיחה במערכת הבחירות". הוא מתייחס למס השטוח שהנהיגה איטליה ב-2017 וקובע מס אחיד של 100 אלף אירו על כל ההכנסות של תושב שהגיעו מחוץ לאיטליה. נטען כי המס הפך את איטליה למקלט מס. "המס השטוח אינו בר ביצוע עבור מדינה שיש לה אחד החובות הציבוריים הגבוהים בעולם", הוא מסביר.

"יש גם בעיה ענקית במדיניות החוץ", הוא ממשיך. "מלוני מתמודדת עם מתח כפול: מצד אחד יש לה עמדה פרו-אטלנטיסטית, שמתבטאת בתמיכתה המוחלטת באוקראינה – נכון מאוד מנקודת מבטי – ומצד שני באירופה היא קשורה מאוד לפופוליזם של הימין, כמו של אורבן ומדינות קבוצת וישגרד (מדינות V4 – הונגריה, פולין, צ'כיה וסלובקיה), שרוצות לפרק את הפרויקט של האיחוד האירופי. עמדה זאת תרחיק אותנו מבעלי בריתנו ההיסטוריים באירופה, בצרפת ובגרמניה".

נחום מודאג מדעת הקהל באיטליה. הוא מסביר את עליית הימין במדינה: "ההתרוששות של מעמד הביניים הניבה, לדעתי, שני דברים: מצד אחד כבר לא הולכים להצביע, מצד שני חלק חשוב במדינה התקדם לכיוון מפלגות פופוליסטיות. הצלחה זו נובעת גם מכך שהמפלגות המרכזיות לא הצליחו לתת מענה לצורכי האזרחים".

חבר מועצת עיריית מילאנו דוחה את ההשוואה בין מפלגתה של מלוני למפלגה השמרנית האמריקנית ואומר: "מלוני היא בבחינת נשיאת המפלגה השמרנית האירופית, מפלגה שבה נמצאים הימין הקיצוני הספרדי של ווקס ורוב המפלגות הימניות הקיצוניות של אירופה".

ג'ורג'יה מלוני, צפויה להיות ראש ממשלת איטליה (צילום: Sky News)
בקהילה היהודית אומרים ש"היא אישה מכובדת". מלוני | צילום: Sky News

"יום נורא ובלתי נשכח"

ביום ראשון לפני שבועיים אירחה הקהילה היהודית את נשיא איטליה סרג'יו מטרלה ואת שגרירה החדש של ישראל לאיטליה, אלון בר, לטקס הכנסת ספר תורה לציון 40 שנה לפיגוע הטרור הפלסטיני בבית הכנסת ברומא. אותו פיגוע העיר בשנה האחרונה דיון רחב וּועדת חקירה על עצימת העין של השלטון האיטלקי שהיה בזמנו בידי מפלגות השמאל, ועל ההסכם שהיה או לא היה עם אנשי הטרור הפלסטינים שרצחו בפיגוע ילד בן שנתיים – סטפנו גיא טאשה – ופצעו עוד עשרות.

נשיא איטליה בהכנסת ספר תורה בבית הכנסת ברומא (צילום:  שגרירות ישראל באיטליה)
נשיא איטליה בהכנסת ספר תורה בבית הכנסת ברומא | צילום: שגרירות ישראל באיטליה

גם מלוני התייחסה לפיגוע ואמרה שמדובר ב"יום נורא ובלתי נשכח, כאב שאנחנו נושאים עימנו, כי סטפנו יכול היה להיות אחיין, בן או אח של כל אחד מאיתנו". השגריר בר אמר: "40 שנה חלפו מאז הפיגוע ברומא, ועדיין מורגשים היטב פצעי הפיגוע, שצרב את מרקם החיים של הקהילה היהודית באיטליה. הנוכחות של הנשיא מטרלה באירוע מקבלת משנה תוקף, בשל הרלוונטיות של האירוע גם לימינו".