פסגה בצל מלחמה: היום (שלישי) נפתחת באינדונזיה ועידת מדינות ה-G20. הנושא המרכזי שנמצא על השולחן - המלחמה בין רוסיה לבין אוקראינה. נשיא אינדונזיה פתח רשמית את הפסגה וקרא לעצור את המלחמה באוקראינה. בדברי הפתיחה שלו אמר ג'וקו וידודו: "אם המלחמה לא תסתיים, יהיה לנו קשה להמשיך הלאה. אנחנו לא יכולים לחלק את העולם לחלקים, אנחנו לא צריכים לאפשר מלחמה קרה חדשה".

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי נאם מרחוק בפסגה והזהיר מפני הידרדרות במלחמה: "רוסיה הפכה את תחנת הכוח בזפרוז'יה לפצצה רדיואקטיבית שעלולה להתפוצץ בכל רגע. רסיה צריכה לפנות מהמקום את כל הלוחמים שלה. לא ניתן לה להמשיך לבנות את הכוח הצבאי שלה", אמר זלנסקי. הנשיא האוקראיני התייחס בנאומו גם למשבר המזון העולמי שנגרם, בין היתר, מהקושי לייצא תבואה ממדינתו: "אני מציעה להרחיב את הסכם ייצוא החיטה גם לנמלים במחוז ניקולאייב".

נשיא ארה"ב ביידן, נשיא צרפת מקרון וקנצלר גרמניה שו (צילום: רויטרס)
נשיא ארה"ב ביידן, נשיא צרפת מקרון וקנצלר גרמניה שולץ בפסגת ה-G20 | צילום: רויטרס

מעבר לכך, זלנסקי דרש מהמערב להטיל מגבלות נוספות על רוסיה וקרא להגביל את המחיר על משאבי האנרגיה שמייצאים הרוסים. "אני משוכנע שעכשיו זה הזמן שבו ניתן לעצור את המלחמה, וחייבים לעשות זאת", אמר זלנסקי והדגיש כי האוקראינים לא יתפשרו מול הרוסים: "אי אפשר להציע לאוקראינים הסכם פשרה על הערכים, הריבונות, הטריטוריה והעצמאות שלה. אני רוצה שהמלחמה הרוסית הזו תסתיים בצורה צודרת, ועל בסיס אמנת האו"ם והחוק הבין-לאומי".

שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב (צילום: AP)
נשיא רוסיה פוטין העדיף לא להגיע ושלח את שר החוץ לברוב | צילום: AP

נוסף על כך, זלנסקי קרא לפתוח בית משפט בין-לאומי מיוחד שיחקור את המלחמה באוקראינה: "העולם צריך לתמוך בהקמת בית דין שיתייחס לתוקפנות של רוסיה נגד אוקראינה. יש להחזיר את השליטה האוקראינית על כל קטעי הגבול שלנו עם רוסיה". נשיא אוקראינה אף חשף כי קייב הכינה טיוטת הסכם שעשוי להבטיח את בטחונה של אוקראינה.

נשיא סין שי ג'ינפינג בפסגת ה-G20 (צילום: AP)
נשיא סין שי נואם | צילום: AP

לבאלי שבאינדונזיה הגיעו מנהיגים רבים מכל רחבי העולם, בהם נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, נשיא צרפת עמנואל מקרון ונשיא סין שי ג'ינגפינג. כבר אתמול החלו הפגישות בין המנהיגים, שהתרחשו בשולי הועידה. אחת הפגישות המרכזיות הייתה של נשיא ארצות הברית ביידן נועד עם נשיא סין שי, זאת על רקע החשש האמריקני מהסלמה ביחסים בין סין לבין טאיוואן. בהצהרות הפומביות שיצאו משני הצדדים נראה ששניהם לא רוצים במלחמה, והם אף מתקדמים לעבר פתיחות גדולה יותר, בין היתר עם ביקור צפוי של שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן בסין שצפוי להתקיים בשנה הבאה.

ג'ו ביידן, שי ג'יאנפינג (צילום: AP)
הנשיא ביידן ומקבילו הסיני שי | צילום: AP

היחסים בין ארצות הברית לבין סין התקררו לאחרונה בעקבות ביקורה של יושבת ראש בית הנבחרים ננסי פלוסי בטאיוואן בחודש אוגוסט, אז סין אף הראתה יכולות צבאיות מוגברות כדי להוכיח שהיא יכולה לתקוף בטאיוואן. השיחה בין ביידן לשי אמש ערכה כשלוש שעות. בהצהרה של הבית הלבן שפורסמה לאחר מכן, נאמר כי ביידן העלה חששות לגבי זכויות האדם בסין וכן לגבי היחסים עם טאיוואן. עם זאת, ביידן ושי מצאו תחום אחד שבו הם עשויים להסכים והוא שלא ניתן להשתמש בנשק גרעיני באוקראינה. נוסף על כך, שני המנהיגים הסכימו לחזק את שיתוף הפעולה בנוגע למאבק במשבר האקלים.

זאת ועוד, שי נפגש גם עם נשיא צרפת עמנואל מקרון. בתום הפגישה אמר שי כי שתי המדינות צריכות להעמיק את שיתוף הפעולה, אך צריכות גם לכבד את האינטרסים והדאגות זו של זו. בכלי התקשורת בסין דווח כי שי אמר שהוא מקווה כי צרפת תוכל לספק לחברות הסיניות סביבה עסקית הוגנת.