לקראת הסלמה גרעינית? מפקדים בכירים בצבא רוסיה דנו לאחרונה באפשרות לשימוש בנשק גרעיני טקטי בשטחה של אוקראינה, כך לפי דיווח שפורסם הבוקר (רביעי) בעיתון ניו יורק טיימס מפי בכירים במודיעין האמריקני. הגנרלים הבכירים בצבא רוסיה שוחחו בין היתר על מתי וכיצד לעשות שימוש בנשק מהסוג הזה.

עוד עולה מהדברים כי הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין לא היה מעורב באותן שיחות, למרות חלקו והתבטאויותיו בהסלמת הרטוריקה הגרעינית בין רוסיה והמערב לאורך השבועות האחרונים. בניו יורק טיימס נכתב כי העובדה שאותם מפקדים בכירים בצבא בכלל דנו באפשרות של שימוש בנשק גרעיני – מעידה יותר מכול על עומק התסכול שלהם מהנעשה בשדה הקרב, וגם מעלה את האפשרות כי שימוש בנשק גרעיני אינו רק "מלחמת מילים" של פוטין נגד המערב.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בתרגיל צבאי (צילום: AP)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בתרגיל צבאי | צילום: AP

למרות זאת, בארה"ב ניכר כי אין שינוי בהערכה כי לפחות כרגע רוסיה אינה קרובה לעשות שימוש בנשק גרעיני, ואין כל אינדיקציות וראיות לכך שהרוסים הזיזו נשק גרעיני ממקום למקום, או ביצעו כל פעולה טקטית אחרת שעשויה לקדם מהלך שכזה. הדברים מגיעים על רקע שורת התבטאויות בשבועות האחרונים כי רוסיה תעשה שימוש בפצצה מלוכלכת – אולי כמבצע "דגל כוזב" כדי להפעיל גם נשק גרעיני.

באוקראינה מודאגים: "אין תשובה לנשק האיראני"

בצבא האוקראיני אמרו אמש כי "אין להם כלים יעילים להתמודד עם הטילים החדשים שאיראן צפויה להעביר לרוסיה". דובר חיל האוויר האוקראיני יורי אינגאט אמר כי ברשותה של קייב מערכות הגנה שיוכלו להתמודד עם טילי הקרקע-קרקע האיראניים מסוג פתח-110 וזולפינקאר, היעילים לטווחים של 300 ו-700 ק"מ בהתאמה.

"כעת, רוסיה יכולה לפגוע בכל מקום שתבחר בתוך אוקראינה", אמר. הוא הבהיר כי קיים סיכוי גדול שאותם טילים יועברו דווקא לאזור בלארוס, ולא לרוסיה. דבר זה יאפשר לרוסיה להגדיל מאוד את השטח האוקראיני שיוכל להיות בסכנה מאיום הטילים הבליסטיים ארוכי הטווח.

כטב"מים איראניים (צילום: רויטרס)
כטב"מים איראניים | צילום: רויטרס

מוקדם יותר אתמול דווח ברשת CNN כי איראן נערכת להעביר לרוסיה כבר בקרוב כ-1,000 אמצעי לחימה וכלי נשק חדשים, עבור המלחמה באוקראינה. על פי הדיווח, המשלוח צפוי לכלול בין היתר מאות מל"טים תוקפים נוספים ועוד מאות טילים בליסטיים.

חידוש ההסכם ליצוא התבואה

רוסיה הודיעה היום רשמית על חזרתה להסכם יצוא התבואה, ארבעה ימים בלבד לאחר שהודיעה על ביטול השתתפותה בו. הרוסים הודיעו על חזרתם לאחר הודעה של נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן, כי שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו הודיע למקבילו באנקרה כי רוסיה תסכים לחזור להסכם, במקביל לקבלת "ערבויות ביטחוניות באוקראינה".

כזכור, במוסקווה הודיעו ביום שבת בערב על ביטול השתתפותם בהסכם בעקבות התקיפה שבוצעה בנמל סבסטופול בחצי האי קרים. הרוסים טענו שאוקראינה עומדת מאחורי התקיפה, ואמרו כי אינם יכולים לאפשר את המשך תנועת כלי השיט בים מחשש שאוקראינה "תנסה להעביר אמצעי לחימה לפעילויות טרור".