נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן הזהיר מפני ניצחון רפובליקני בבחירות אמצע הקדנציה, עם פתיחתו של יום ההצבעה המרכזי היום (שלישי) ולקראת פרסום התוצאות. הוא ציין כי ניצחון רפובליקני עלול להחליש את המוסדות הדמוקרטיים של ארצות הברית. "אנחנו עומדים בפני נקודה משמעותית", אמר ביידן בכנס באוניברסיטת בואי סטייט הסמוכה לוושינגטון. "אנחנו מרגישים שהדמוקרטיה שלנו בסכנה בעצמותינו, ואנחנו יודעים שזה הרגע שלנו להגן עליה" ,הוסיף הנשיא.

בחירות האמצע בארה"ב - סיקור N12

דבריו של ביידן מדגישים את השסע הפוליטי העמוק בארצות הברית לקראת הבחירות, שעשויות להביא לשליטה רפובליקנית באחד או בשני בתי הקונגרס - הסנאט ובית הנבחרים. בסקרים מוקדמים לקראת הבחירות, נראה כי הרפובליקנים ישיגו רוב בבית הנבחרים וכי יש להם סיכוי טוב גם לזכות בשליטה בסנאט.

אם השליטה באחד מבתי הנבחרים תעבור לרפובליקנים, הדבר יקשה מאוד על המשך כהונתו של ביידן. המסע הדמוקרטי לשיקום התשתיות, קידום נושאי חינוך, רווחה ועוד נושאים - ייחסם בקונגרס. סנאט בשליטה רפובליקנית יכול גם לחסום את המועמדים של ביידן לתפקידים שיפוטיים או מנהליים בממשל האמריקני.

קארי לייק, מועמדת רפובליקנית למושל אריזונה (צילום: רויטרס)
"טראמפ בשמלה". קארי לייק, מועמדת רפובליקנית לתפקיד מושל אריזונה | צילום: רויטרס

הרפובליקנים מאשימים את ממשל ביידן בעליה ביוקר המחיה ובפשיעה העולה בארה"ב, ורבים מהמועמדים חוזרים על טענותיו של טראמפ בגין הונאה שהביאה לתבוסה הרפובליקנית בבחירות ב-2020. חלקם עשויים להיבחר לתפקידי מושלים או מנהלי בחירות מקומיים, ובכך למלא תפקיד מרכזי במהלך המרוץ לנשיאות ב-2024.

המדינה שמסתמנת כשדה הקרב המרכזי בבחירות האלו היא אריזונה, שם מרגישים הפעילים משתי המפלגות שהם "בקרב על הדמוקרטיה". באריזונה נערך מרוץ סוער במיוחד לתפקיד הסנאטור והמושל, כאשר חלק ניכר מהמועמדים נחשבים ל"מכחישי בחירות", שסייעו לטראמפ בניסיון הכושל לשכנע גורמים רשמיים במדינה לא לאשר את תוצאות הבחירות ב-2020. במידה ואותם אנשים יזכו, הם יהיו האחראים על אישור התוצאות ב-2024.

הצבעה מוקדמת בעיר בלנסינג, מישיגן (צילום: רויטרס)
יותר מ-43 מיליון אמריקנים כבר הצביעו. הצבעה מוקדמת בעיר בלנסינג שבמישיגן | צילום: רויטרס

קארי לייק, המועמדת הרפובליקנית לתפקיד המושל שקיבלה את התמיכה וגם את הסגנון של טראמפ, כבר הביעה דאגה מכך שהיריבה שלה מנהל את הליך הבחירות. "קוראים לה קייטי הובס והיא לא מוכשרת", אמרה לייק. כמו טראמפ, לייק בנתה את עצמה בעולם הטלוויזיה. היא הייתה מגישה בשידורי החדשות המקומיים של אריזונה במשך 22 שנים. בליל תוצאות הבחירות ב-2020, היא הייתה באולפן והתנגדה להכרזה על ג'ו ביידן כזוכה במדינה שלה ובבחירות בכלל.

לייק עזבה את התקשורת תוך השמעת האשמות על פיהן בתקשורת יש "מפלצות". באחת מעצרות הבחירות שקיימה, אמרה לייק: "אתם יכול לקרוא לי 'טראמפ בשמלה' מתי שתרצו". כבר היום רבים מסמנים אותה כמי שעשויה לרוץ לצדו של הנשיא בבחירות הקרובות.

הקהילה היהודית מתעניינת מאוד במרוץ לתפקיד המושל בפנסילבניה, מדינה שבה מרבית חברה כפרית ושמרנית - עם שתי מובלעות ליברליות בפילדלפיה ובפיטסבורג. אחת הדרכים להגיע ללב הבוחרים במדינה הם "ערכי המשפחה", מה שהביא את ג'וש שפירו, התובע הכללי הדמוקרטי והיהודי של פילדלפיה, להציג במודעת הבחירות שלו את משפחתו סביב שולחן השבת.

בוחרים בלואיסוויל, ג'ורג'יה (צילום: רויטרס)
בוחרים בלואיסוויל, ג'ורג'יה | צילום: רויטרס

מועמדים יהודים לא נוהגים להבליט את הזהות היהודית שלהם בחזית הקמפיין, אך שפירו חושב שתושבי פנסילבניה יבינו שהחלה על השולחן משמעותית כמו העץ בחג המולד. שפירו מוביל כרגע מול יריבו הרפובליקני, דאג מאסטריאנו, שאמר שילדיו של שפירו שלומדים בבית ספר יהודי הם בני "אליטה מיוחסת". מאסטריאנו, שמקושר ומממומן על ידי גורמים אנטישמים, קיבל את תמיכתו של  דונלד טראמפ בפריימריז והיה בין ההמונים שהסתערו על הקפיטול בינואר 2020.

אם הרפובליקנים יבטיחו רוב בבית הנבחרים, הם יובילו קיצוצים בהוצאות הממשל ויפעלו להבטיח את הפחתות המסים. הם גם צפויים להגן על קיצוץ מס החברות, מהלך שהדמוקרטים ניסו ללא הצלחה לבטל בשנתיים האחרונות. בנושאים בינלאומיים, השליטה בגבעת הקפיטול תעניק לרפובליקנים את הכוח לצמצם את הסיוע לאוקראינה.

ביידן מגיב בעצרת עם המועמד הדמוקרטי למושל מרילנד  (צילום: רויטרס)
"הדמוקרטיה שלנו בסכנה". ביידן בעצרת בחירות במרילנד, השבוע | צילום: רויטרס

ההתקפה על בעלה של יו"ר בית הנבחרים ננסי פלוסי ב-28 באוקטובר העלתה מאוד את החשש בקרב הדמוקרטים מפני אלימות פוליטית במהלך הבחירות האלו. האיש שהיה ועשוי להיות נשיא - דולנד טראמפ כינה אותה השבוע "חיה" במהלך עצרת בחירות באוהיו.

יותר מ-100 מיליון אמריקנים מצביעים בבחירות האלה לקונגרס, אבל רובם פסימיים לגבי הכיוון שאליו הולכת אמריקה. לפי חלק מהסקרים, מספר המצביעים הלא-מרוצים עלה ל-85% בחודשים האחרונים. גם הרפובליקנים וגם הדמוקרטים חולקים את הפסימיות הזו, אבל מסיבות שונות.

"אם הרפובליקנים ישלטו בשני הבתים, נכנס לקיפאון - אנשים יאבדו עניין ויחשבו שהקול שלהם כבר לא משנה", הבהירה קארן פרוסטרמן מצפון-מזרח ארה"ב. לדבריה, ההגנה על הדמוקרטיה והבטחת זכות ההצבעה עומדים במרכז תשומת הלב שלה בסבב הבחירות הזה. "קיפאון יגרום לאנשים להיות עייפים ואפאתיים - זה הדבר הגרוע ביותר".

נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ נואם בעצרת  (צילום: רויטרס)
טראמפ נואם בעצרת לתמיכה במועמדים רפובליקנים | צילום: רויטרס

טרייסי ריס מטקסס גם חוששת ממצבה של הפוליטיקה האמריקנית המקוטבת. "כל האופציות איומות", אמרה ריס בייאוש. "הכול כל כך מפולג. יש כל כך הרבה משוגעים משני הצדדים, שזה קצת מדאיג". היא הבהירה כי היא מודאגת מפני תגובה אלימה – משני הצדדים – אם המועמדים שלהם לא ינצחו. "אני חוששת שזה עלול להיגמר רע, אולי אפילו יהיו מהומות. כולם כל כך נלהבים. אני מפחדת מיום רביעי בבוקר - אני לא רוצה לראות בחדשות שפנסילבניה בוערת".

מייק ביילס, רפובליקני ושמרן מדרום קרולינה, אמר כי "הדבר הגרוע ביותר שיכול לקרות עבור אמריקה ועבור הכסף של האמריקנים, זה שהדמוקרטים ישמרו על השליטה לפחות באחד אם לא בשני בתי הקונגרס". הוא הסביר כי הדאגה העיקרית שלו היא הפשע המשתולל והנעשה בגבול מקסיקו. "אני דואג לעתיד משפחתי ולאומה הזו", הוסיף ביילס. "אם הדמוקרטים ינצחו בשני הבתים, אני חושש שארה"ב תיקלע למשבר כלכלי שיתבטא במחסור במזון ובעלייה שוברת שיאים בפשע".

עד היום – יום ההצבעה העיקרי – כבר הצביעו יותר מ-43 מיליון אמריקנים, בקלפיות או באמצעות הדואר. המצביעים בוחרים ב-435 מועמדים בבית הנבחרים, 35 נציגים בסנאט וכ-36 מושלי מדינות. בארה"ב מזהירים כי ספירת הקולות עשויה להימשך זמן ארוך, והתוצאות עשויות להגיע רק בעוד ימים או שבועות. במקרים רבים, כנראה תידרש ספירה חוזרת.