אחרי שדווח לפנות בוקר כי ארה"ב תקפה יעדים בסוריה וחיסלה לפחות 10 לוחמים שקשורים למשמרות המהפכה, מיליציות תקפו אמש (רביעי) בסיסים אמריקניים בסוריה באמצעות טילים. כמה חיילים אמריקניים נפצעו באורח קל בתקיפה. התגובה האמריקנית לא איחרה להגיע, וארה"ב תקפה שוב יעדים פרו-איראניים. גורם אמריקני אמר לרויטרס כי ככל הנראה מספר לוחמי מיליציות נהרגו. 

"הכוחות הגיבו למתקפות רקטות בשני אתרים בסוריה, והשמידו שלושה כלי רכב וציוד ששימשו לשיגור חלק מהרקטות", נמסר בהודעת הצבא האמריקני. "שניים או שלושה חמושים, שניהלו את אחת ההתקפות, נהרגו בתקיפת התגובה של ארה"ב". 9 בונקרים עמוסים בנשק, תחמושת וציוד לחימה הושמדו באמצעות פצצות מונחות אתמול לפנות בוקר, והכול על אף הדיווחים בימים האחרונים כי איראן והמעצמות קרובות לחתימה על הסכם גרעין מחודש.

הלילה אישר צבא ארצות הברית כי אחד מאנשי השירות הצבאי נפצע קל ושניים נוספים נבדקו בשל פציעות קלות כתוצאה מירי רקטות בסוריה שבוצע על ידי חמושים פרו-איראניים. ברשת NBC דווח כי מסוקי אפאצ'י אמריקנים הרגו את החשודים בתקיפה.

ראש הממשלה לפיד טען מוקדם יותר אתמול כי הסכם בין איראן למעצמות לא יחייב את ישראל, ואחרי שנודע כי שר הביטחון גנץ ייצא מחר לארה"ב כדי לשנות את התמונה, סימן שאלה מוטל על היכולת של ישראל להשפיע. עם המראתו לארצות הברית כתב שר הביטחון בחשבון הטוויטר שלו כי מטרת הביקור היא "להעביר מסר ברור בנוגע למשא ומתן בין המעצמות לאיראן על הסכם הגרעין: הסכם שלא יחזיר את היכולות של איראן שנים אחורה ולא ישאיר אותה מוגבלת לשנים ארוכות קדימה – הוא הסכם שיפגע בביטחון העולמי והאזורי".

היועץ לביטחון לאומי איל חולתא, נמצא בימים האחרונים בוושינגטון ונפגש יחד עם שגריר ישראל בארה"ב מייק הרצוג עם היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב בניסיון להשפיע ברגעים האחרונים. ולמרות זאת, האמריקנים מעוניינים לחזור להסכם, כך לפי גורם בבית הלבן.

אותו הגורם טוען כי מעדיפים לחזור להסכם מכיוון שהוא נותן יותר יציבות וודאות, וכי אפשר יהיה לפקח באופן טוב יותר על האיראנים. לדברי הגורם ההסכם גם יאריך את זמן הפריצה שיידרש לאיראן כדי לחזור להסכם.

בכלל, התומכים בהסכם מדגישים שלמרות חסרונותיו, הוא מונע מאיראן להיות מדינת סף גרעינית ומבטיח שלאיראן לא תהיה פצצה גרעינית לפחות עד 2030. ההסכם לטענתם גם קונה זמן לפעילות מניעתית גם צבאית.

מנגד, בישראל מודאגים מכך שההסכם החדש לא עוסק בהיבטים שקשורים ל"קבוצת הנשק", תוכנית הפיתוח האיראנית, וגם נמנע מלעסוק בתוכנית הטילים הבליסטיים שיוכלו לשאת נשק גרעיני, אם יהיה כזה. בנוסף, הפעלת הטרור האיראני במסגרת המעורבות האזורית, תוכל להימשך באין מפריע ואף תהנה מכספים שיוזרמו לאיראן בעקבות הסרת הסנקציות.

בדומה להסכם הקודם מימי אובמה, המטרה זהה אך מצומצמת. גם בהסכם החדש רוצים למנוע מאיראן יכולת לבנות פצצה גרעינית, ובאופן ממוקד, באמצעות הגבלת היכולת שלה להחזיק ולהעשיר אורניום. בנוסף, ההסכם החדש גם יכול לחסום את מסלול הפלוטוניום, וכל זה באמצעות פיקוח הדוק של הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית.

בעקבות ביטול ההסכם הקודם ואחרי כל הפעולות הגלויות והסמויות, לאיראן יש היום מספיק אורניום מועשר כדי להגיע לכמות הדרושה לפצצה אחת בתוך שבועות ואולי אפילו פחות, אם תחליט על כך. ההסכם החדש אמור לשמור את איראן במרחק של חצי שנה מפצצה, וזה פרק זמן שבו ניתן יהיה להתארגן ולפעול נגדה.

ובכל זאת, בהסכם הקודם, איראן הייתה במרחק של שנה מהכמות שנדרשת לפצצה אחת. ואיך זה יקרה? לפי ההסכם החדש הצנטריפוגות יאוחסנו והאורניום שאיראן העשירה לאחר שטראמפ נטש את ההסכם הקודם, יוצאו מחוץ לאיראן. ובכל מקרה, כנראה בקרוב נדע מה ארה"ב השיבה ומה הפערים, וכמה זמן ייקח עד שיחזרו אל ההסכם.