הביקור שעלול להצית מלחמה: מטוס חיל האוויר האמריקני הנושא את יו"ר בית הנבחרים ננסי פלוסי נחת היום (שלישי) אחר הצוהריים בטייוואן, האי שנמצא תחת מחלוקת אדירה ושסין טוענת לריבונות עליו. ברחבי העולם עוקבים בדאגה לראות מה צפויה להיות התגובה הסינית, לאחר ימים מתוחים שלוו באיומים רבים.

את פניה של פלוסי שירדה מהמטוס קיבלה משלחת דיפלומטית קטנה, שכללה את שר החוץ של טייוואן והנציגה האמריקנית הבכירה באי. מחר פלוסי אמורה לבקר בפרלמנטי הטייוואני ולהיפגש עם הנשיאה צאי אינג-וון. "ביקור משלחת הקונגרס שלנו בטייוואן מוקיר את המחויבות הבלתי מעורערת של אמריקה לתמוך בדמוקרטיה התוססת של טיוואן", הצהירה פלוסי עם נחיתתה. "הביקור שלנו הוא חלק ממסע רחב יותר לאזור הודו-פסיפיק, כולל סינגפור, מלזיה, דרום קוריאה ויפן, שתמקד בביטחון הדדי, שותפות כלכלית וממשל דמוקרטי".

ננסי פלוסי נוחתת בטיוואן (צילום: AP)
פלוסי בטייוואן | צילום: AP
ננסי פלוסי מבקרת בטייוואן (צילום: רויטרס)
ננסי פלוסי מבקרת בטייוואן | צילום: רויטרס

פלוסי ציינה כי הדיונים עם ההנהגה בטיוואן יתמקדו ב"אישור מחודש" של התמיכה האמריקנית בשותפה שלה ובקידום האינטרסים המשותפים באזור. "הסולידריות של אמריקה עם 23 מיליון תושבי טייוואן חשובה היום מתמיד, שכן העולם עומד בפני בחירה בין אוטוקרטיה לדמוקרטיה", הוסיפה יו"ר בית הנבחרים. לדברי פלוסי, הביקור לא סותר את מדיניות ארה"ב לאורך השנים וכי ארצות הברית ממשיכה בהתנגדותה למאמצים חד-צדדים לשינוי הסטטוס-קוו.

משרד החוץ של סין פרסם הודעת גינוי עם נחיתתה של פלוסי שבה נאמר כי הביקור פוגע קשות בשלום וביציבות במיצר טייוואן. עוד טענו הסינים כי הביקור של יו"ר בית הנבחרים משפיע לרעה על הקשרים הפוליטיים בין סין לארה"ב.

במקביל לנחיתתה של פלוסי, בתקשורת הסינית מדווחים כי מטוסי קרב סיניים מסוג סוחוי-35 חצו את מיצר טייוואן. זמן קצר לאחר מכן צבא סין הודיע כי הוא יפתח ממזרח לאי ובאזורים נוספים סדרת תרגילים שכוללים ירי באש חיה ושיגור טילים. קודם לביקור ועל רקע החשש מהסלמה, חיל הים האמריקני קידם ממזרח לאי ארבע ספינות מלחמה ונושאת מטוסים.

המטוס של ננסי פלוסי נוחת בטייוואן (צילום: AP)
מטוסה של ננסי פלוסי נוחת בטיוואן | צילום: AP

סין: "ארה"ב מבינה את הרגישות של הביקור"

בבייג'ינג החריפו את האיומים קודם לנחיתה והבהירו כי ביקור של הפוליטיקאית הבכירה ביותר בוושינגטון אחרי הנשיא ביידן וסגניתו, יהווה הפרה בוטה של הריבונות הסינית ויאותת על הכרתה של ארה"ב בזכותה של טייוואן לעצמאות.

בוושינגטון הבהירו כבר אתמול כי הם מעודכנים בכל פרטי הביקור של פלוסי באי, שבאופן רשמי לא אמור לכלול את טייוואן. בכירים בוושינגטון הבהירו כי ביקורה האפשרי של פלוסי בטייוואן נעשה על דעתה, והיא לא תיאמה את הדבר עם הבית הלבן. דובר המועצה לביטחון לאומי בארה"ב ג'ון קירבי נשאל אתמול על ידי כתבים אם הבית הלבן יתעדכן על הגעתה לטייוואן דרך כלי התקשורת – והשיב: "היא טסה במטוס של חיל האוויר האמריקני, אנחנו נדע איפה היא".

ננסי פלוסי נוחתת בטיוואן (צילום: AP)
פלוסי יורדת מהמטוס | צילום: AP
אזרחי טייוואן מברכים את ננסי פלוסי (צילום: רויטרס)
אזרחי טייוואן מברכים את ננסי פלוסי | צילום: רויטרס

גם בבייג'ינג גבר המתח לקראת הביקור האפשרי. הבוקר אמרו במשרד החוץ הסיני כי "סין נמצאת בקשר עם ארה"ב בנוגע לביקורה הצפוי של יו"ר בית הנבחרים בטייוואן". בתדרוך לעיתונאים אמר שהיא צפויה "להסתכן ולהכעיס מאוד את בייג'ינג". לדבריו, ארה"ב מבינה היטב את המשמעות והרגישות של ביקור מהסוג הזה.

על רקע האיומים הרבים מסין, ניסו בימים האחרונים בבית הלבן להתנער מאחריות לביקור האפשרי בטייוואן של דמות אמריקנית כה בכירה, לראשונה משנת 1997. בוושינגטון הרבו לאחרונה להדגיש כי אין ביכולתו של הנשיא למנוע מיו"ר בית הנבחרים ונציגה בכירה ביותר של הקונגרס לעשות ככל שתרצה לעשות. הביקור של פלוסי החל כבר אתמול, לאחר שנחתה בסינגפור והמשיכה למלזיה.

"הצבא הסיני לא יישב בחיבוק ידיים"

"הצבא הסיני לא יישב בחיבוק ידיים אם פלוסי תבקר בטייוואן", אמרו אתמול בבייג'ינג, על רקע תרגיל צבאי גדול שנערך בסוף השבוע באזור ים סין. בנוסף, הבוקר פתח הצבא הסיני בתרגיל צבאי גדול נוסף – שצפוי להימשך ארבעה ימים. "ביקור פלוסי יהיה התערבות גסה בענייניה הפנימיים של טיוואן", אמר דובר משרד החוץ הסיני, ג'או ליג'יאן. הוא הזהיר כי למהלך שכזה עשויות להיות "השלכות חמורות".

במקביל למסרים המאיימים מבייג'ינג, החל משעות הבוקר פורסמו תיעודים רבים של ריכוז כוחות צבא גדולים לחופי סין, באזורים הסמוכים למיצר טייוואן. בין היתר נראו טנקים, מערכות הגנה אווירית וכלי צבא נוספים שמרוכזים באזורי החוף הסמוכים בכמויות גדולות. בנוסף, בשעות הצוהריים הופלו אתרי לשכת נשיאת טייוואן והאתר של ממשלת טייוואן - כתוצאה ממתקפות סייבר.

 תיעוד של צבא סין מקדם כוחות סמוך למיצר טייוואן

סרטון שפרסם צבא סין אתמול

בארה"ב מודאגים מתגובה אפשרית של סין לביקורה של פלוסי, וקירבי ניסה להזהיר אתמול את הממשל בבייג'ינג שלא יגרום להסלמה מיותרת של המתיחות. "אין לבייג'ינג סיבה אמיתית להפוך את הביקור הזה, שאינו חורג מהמדיניות ארוכת השנים של וושינגטון, למשבר או עימות גדולים, או לחילופין לנצל אותו כעילה כדי להגביר את הפעילות הצבאית במיצר טייוואן ובסביבתו".

יו"ר בית הנבחרים ננסי פלוסי במלזיה (צילום: רויטרס)
יו"ר בית הנבחרים ננסי פלוסי במלזיה | צילום: רויטרס

אחד החששות הגדולים של בכירים בממשל ביידן, שלא ביטאו אותו בפומבי אך הזכירו אותו בשיחות סגורות, הוא כי סין תכריז על אזור טייוואן כאזור מוגבל לטיסה לפני או במהלך ביקורה של פלוסי. במצב כזה פלוסי לא הייתה יכולה להגיע לאי למרות הליווי הצבאי האווירי, או אולי אפילו לא תוכל לצאת ממנו.

תרחישים נוספים שבארה"ב צופים קשורים בהגברת הצעדים האגרסיביים של סין באזור מיצר טייוואן. לצד זאת, חו שינג'ן, כתב העיתון הסיני הנפוץ גלובל טיימס, עם קרוב לחצי מיליון עוקבים בטוויטר, ממשיך לטעון כי סין צפויה לפגוע בטייוואן ובארה"ב באופן נרחב, ואומר כי בייג'ינג כבר הכינה סל כלים גדול למקרה של ביקורה של פלוסי. יחד עם זאת, מומחים רבים מעריכים כי בייג'ינג אומנם תהיה חייבת לפעול בדרך כלשהי – לאחר שהרבתה לאחרונה באיומים ולמעשה "טיפסה על עץ גבוה", ומנגד יש לה סיבות רבות שלא לפגוע בארה"ב ולהתחיל עימות שעשוי להידרדר למשבר צבאי חמור.

המחלוקת סביב טייוואן

סין רואה בביקורים של גורמים רשמיים אמריקנים בטייוואן סימן תומך ומעודד לאלו בטייוואן שתומכים בריבונותו המלאה של האי. לוושינגטון אמנם אין קשרים דיפלומטיים רשמיים עם טייוואן, אך על פי חוק, ארה"ב חייבת לספק לאי את האמצעים להגן על עצמו במקרה של מתקפה. מנהיג סין, הנשיא שי ג'ינפינג הזהיר את ארה"ב ואת הנשיא ביידן מביקור כזה, טען שוושינגטון צריכה לציית לעיקרון של "סין אחת" ואמר: "אלה שמשחקים באש - יכוו". ביידן הבהיר לנשיא הסיני שהמדיניות של ארה"ב לגבי טייוואן לא השתנתה וכי וושינגטון מתנגדת בתוקף למאמצים חד-צדדיים לשנות את הסטטוס קוו או לערעור השלום והיציבות ברחבי מיצר טייוואן.

צבא טייוואן, שי ג'יפינג, ג'ו ביידן (צילום: ap)
שי ג'יפינג וג'ו ביידן | צילום: ap

בסוף המאה ה-19 כבשה יפן הקיסרית את טייוואן מידי הסינים, והאי חזר לידיים סיניות רק לאחר כניעת היפנים בסוף מלחמת העולם השנייה. עם סוף מלחמת העולם השנייה פרצה מלחמת האזרחים הסינית – שהסתיימה בניצחונו של מאו דזה דונג, שהקים את "הרפובליקה העממית של סין". הגורמים הלאומנים שהפסידו – עברו לטיוואן והתבססו שם.

טיוואן נחשבת לעוגן אסטרטגי חשוב באזור ים סין, ומונעת מסין להשיג שליטה מלאה על אזור נרחב ולפרוץ בחופשיות לעבר האוקיינוס השקט. בנוסף, מבחינה היסטורית רואים הסינים בטייוואן כחלק בסיסי וטבעי מסין הגדולה – המתבטא בעיקרון "סין האחת" שהזכיר הנשיא שי בשיחתו בשבוע שעבר עם הנשיא ביידן. בנוסף, ועל אף שמעולם לא הכריזה עצמאות באופן רשמי, מהווה מדינת טייוואן גם אתגר פוליטי על סין – שמבקשת להבטיח את שליטתה עליה.