סין ביצעה "הפרות חמורות של זכויות אדם" נגד מוסלמים אויגורים וקבוצות אחרות - מוסלמיות ברובן, במחוז שינג'יאנג, שעשויות להוות "פשעים נגד האנושות" - כך אמרה אמש (רביעי) נציבת זכויות האדם היוצאת של האו"ם, מישל בצ'לט, בדו"ח שפירסמה.

עינויים, התעללות ואלימות מינית

בדו"ח נכתב כי "היקף המעצר השרירותי והמפלה של האויגורים וקבוצות אחרות, מוסלמיות ברובן, על פי חוק ומדיניות, בהקשר של הגבלות ושלילת זכויות יסוד מהן הן נהנות באופן אינדיבידואלי וקולקטיבי, עשויים להוות פשעים בין-לאומיים, ובפרט פשעים נגד האנושות". הדו"ח מצטט "דפוסי עינויים" בתוך מה שבייג'ינג כינתה "מרכזים מקצועיים", שהיו חלק מתוכניתה להגברת הפיתוח הכלכלי באזור, והוא מצביע על האשמות "אמינות" בדבר עינויים או התעללות, בהם גם מקרים של אלימות מינית.

"הפרות חמורות של זכויות אדם בוצעו (באזור האוטונומי האויגורי של שינג'יאנג) ביחס ליישום של אסטרטגיות לוחמה בטרור ו'קיצוניות על ידי הממשלה. דפוסים אלה של הגבלות מאופיינים ברכיב מפלה, שכן המעשים הבסיסיים משפיעים לעתים קרובות באופן ישירו או עקיף על אויגורים וקהילות אחרות, מוסלמיות ברובן".

מחברי הדו"ח אמרו כי לא הצליחו לאשר את ההערכות ביחס למספר האנשים ששהו במחנות המעצר, אך הוסיפו כי על סמך הראיות, סביר להסיק כי המספר שהוחזק בין 2017 ל-2019 "היה משמעותי מאוד והיווה חלק ניכר מאוכלוסיות המיעוטים האויגורים והמיעוטים המוסלמים ברובם". רבים מהמחנות נסגרו מאז, אך מאות אלפים ממשיכים לשבת בכלא עקב האשמות מעורפלות וחשאיות.

ממשלת סין: "שקרים מפוברקים"

המסמך פורסם 11 דקות בלבד לפני שכהונתה של בלצ'ט הגיעה לסיומה ופרסומו התעכב בשל מסירתה של תגובה סינית רשמית שהכילה שמות ותמונות של אנשים, ועל כן משרדו של נציב האו"ם נדרש להשחירן מטעמי פרטיות ובטיחות. בתגובה הרשמית של ממשלת סין נאמר כי הדו"ח "מבוסס על דיס-אינפורמציה ושקרים המפוברקים על ידי כוחות אנטי-סיניים" וכי הוא "מכתים באופן מופקר ומשמיץ" את סין ומפריע בענייניה הפנימיים של המדינה".

ארצות הברית וכמה מדינות אחרות אמרו כי כליאתם ההמונית של האויגורים והקבוצות המוסלמיות האחרות בשינג'יאנג, הריסתם של מסגדים וקהילות, נוסף על הפלות כפויות ועיקור שנועדו לצמצם את האוכלוסייה - מסתכמים ברצח עם. עם זאת, דו"ח האו"ם לא התייחס להאשמה זו.