בממשל ביידן הודיעו אמש (שני) כי הם "עדיין מצפים וממתינים" להסגרתה של המחבלת אחלאם תמימי – שהסיעה את המחבל שביצע את הפיגוע במסעדת סבארו בירושלים ב-9 באוגוסט 2001. במקביל, בוושינגטון סירבו להתייחס לבקשה של משפחתה של מלכי רוט ז"ל, נערה ישראלית-אמריקנית שנרצחה בפיגוע, להיפגש עם ביידן במהלך ביקורו בישראל.

ביום ראשון הודיעו בני משפחתה של מלכי ז"ל, שהייתה בת 15 כשנרצחה בפיגוע במסעדת סבארו, כי הם מבקשים להיפגש עם ביידן במהלך ביקורו בישראל – ולבקש ממנו שילחץ על ממלכת ירדן שתסגיר את תמימי לידי ארה"ב. ייתכן כי ההודעה של המועצה לביטחון לאומי אתמול, נועדה לאותת כי אין בכוונת ממשל ביידן לקדם את הפגישה.

הפיגוע במסעדת סבארו, אוגוסט 2001 (צילום: ap)
הפיגוע במסעדת סבארו, אוגוסט 2001 | צילום: ap

"אנו מבקשים ממך לקדם זאת, כמנהיג של ארצות הברית", כתבו פרימט וארנולד רות', הוריה של מלכי ז"ל. מאז שוחררה תמימי פועלים בני הזוג רות' לקדם את הסגרתה לארה"ב. "אנו הורים אמיצים בדיוק כמוך, אדוני, יש בנו תחושה חזקה של חוסר צדק – מכיוון שהרוצחת של בתנו מנצחת".

תמימי נעצרה כחודש לאחר הפיגוע ובית המשפט גזר עליה 16 מאסרי עולם. בתוך זמן קצר הפכה לגיבורה בציבור הפלסטיני, ובמספר ראיונות אמרה כי "אינה מצטערת ומתחרטת על מה שעשתה". בשנת 2011 שוחררה מהכלא במסגרת עסקת גלעד שליט. בפיגוע נרצחו 15 בני אדם.

ארנולד רות עם תמונת בתו, מלכי ז"ל (צילום: ap)
ארנולד רות עם תמונת בתו, מלכי ז"ל | צילום: ap

לאחר שחרורה עברה תמימי לירדן, והפכה לאשת תקשורת מוכרת ומצליחה. בשנת 2013 פרסם משרד המשפטים האמריקני תלונה פלילית נגדה בגין "הפעלת נשק להשמדה המונית" נגד אזרחי ארה"ב. התלונה בוטלה בשנת 2017, אך כעת הודיעו וושינגטון כי הם "עדיין מצפים וממתינים להסגרתה". במרץ 2021 ביטל האינטרפול את צו המעצר שהיה נגד תמימי.

לאורך השנים קבעו בתי המשפט בירדן כי אין להסגיר אותה לארה"ב, מפני שהפרלמנט הירדני, לפחות באופן רשמי, לא אשרר את הסכם ההסגרה עימה. זאת, למרות שבשנת 1995 חתמו וושינגטון ועמאן על הסכם הסגרה משותף.