המלחמה באוקראינה הגיעה לחצי האי קרים: מאז אתמול (שלישי) ניכרת בהלה אדירה ברחבי חצי האי, שסופח לרוסיה בשנת 2014, בעקבות סדרת הפצצות ותקיפות המיוחסות לאוקראינה בבסיסים ויעדים רוסיים חשובים. אתמול התרחשה באזור סדרת פיצוצים – שהשביתה מתקנים קריטיים וגרמה למנוסה המונית של עשרות אלפי בני אדם.

על פי הדיווחים השונים, כמעט 40 אלף כלי רכב חצו ביממה האחרונה את הגשר הגדול המחבר בין חצי האי קרים ורוסיה היבשתית. ההערכה היא כי יותר מ-50 אלף בני אדם נמלטו מהאזור, בעקבות ההפצצות האוקראיניות הכבדות. הלילה, לאחר שהחלו להתברר ממדי המנוסה האזרחית האדירה – הורו השלטונות הרוסיים בקרים על סגירת הגשר לאלתר, וכעת התנועה אליו אינה אפשרית.

 

 

אתמול בסביבות השעה 6:30 התרחשה סדרת פיצוצים במחוז דז'נקויסקה – שם נמצא בסיס אוויר חשוב של צבא רוסיה המשמש לתקיפות רבות בדרום אוקראינה. כתוצאה מהפיצוצים עלתה באש תחנת חשמל מקומית שגרמה לשיבושים באספקת החשמל באזור, ונפגע גם צומת רכבות חשוב – המשמש בין היתר להובלת חיילים וציוד לחימה רב לחזית הדרום באוקראינה.

הגשר שנסגר בקרים

הגשר המחבר בין רוסיה היבשתית וחצי האי קרים
הגשר המחבר בין רוסיה היבשתית וחצי האי קרים

אלפים נמלטו מקרים כבר בשבוע שעבר

 

 

 

מיד לאחר ההפצצה, שבקייב לא קיבלו עליה אחריות באופן רשמי, הודיעו הרשויות בקרים על עצירת תנועת הרכבות באזור הפיצוץ. כמה שעות לאחר מכן התרחשה סדרת פיצוצים נוספת, מעט מערבה שם, בבסיס האוויר גברדסקויה, לא רחוק מהעיר סימפרופול. ככל הנראה, ההפצצה הזאת הייתה האות לתחילת המנוסה האזרחית מקרים – שעה קלה לאחר מכן כבר פורסם תיעוד ויראלי של אזור תחנת הרכבת בסימפרופול, ובו נראים אלפי בני אדם ממתינים לרכבת, ייתכן שמחשש שגם שם תיעצר תנועת הרכבות כפי שקרה מוקדם יותר.

המודיעין הבריטי התייחס היום להפצצות, ודיווח כי נפגעו אתרי צבא ותשתית רוסיים חשובים בחצי האי קרים. בבריטניה ייחסו חשיבות גדולה לעובדה כי בהפצצות נפגעה נקודה קריטית בקווי האספקה והסיוע של הרוסים לעבר המלחמה בדרום אוקראינה. בנוסף, דווח כי המפקדים והחיילים הרוסים המוצבים בשטחים הכבושים בדרום אוקראינה מתחילים לגלות סימני דאגה וחשש, על רקע הפגיעה הדרמטית במצב הביטחוני בחצי האי קרים, הנחשב לאזור שאינו מהווה חלק מהמלחמה בפועל, ומהווה בסיס אחורי המעניק סיוע חשוב לכיבוש דרום אוקראינה.

המכון לחקר המלחמה (ISW) מעריך כי סדרת ההפצצות אתמול נועדה לפגוע אנושות במערך הלוגיסטי של צבא רוסיה הנלחם באוקראינה. על פי הדיווח, הרוסים עושים שימוש נרחב במסילת הרכבת שהופצצה כדי להעביר חיילים וציוד למחוז זפוריז'יה ומחוזות נוספים באזורים הכבושים.

עוד דווח בעדכון היומי של ISW כי ההפצצות אתמול על חצי האי קרים, לצד ההפצצה הדומה בשבוע שעבר על בסיס האוויר "סאקי" סמוך לנובופדרובקה, מהוות את תחילתה של מתקפת הנגד האוקראינית הסדורה והמאורגנת בדרום אוקראינה - במטרה לכבוש את כל האזור שממערב לנהר הדנייפר. לאורך השבועות האחרונים הצליחו האוקראינים להשמיד שורת גשרים באזור העיר חרסון ולהביא לניתוקה כמעט לחלוטין – וכעת מגיעות גם ההפצצות בקרים.

בשלב זה עדיין לא ברור מי בדיוק עומד מאחורי התקיפות בחצי האי קרים, אולם אתמול דווח בניו יורק טיימס כי בכיר בצבא אוקראינה חשף שהן בוצעו באמצעות "יחידת עילית אוקראינית". על פי הדיווח, אותה יחידה מצליחה לפעול מעבר לקו החזית בלחימה, ופועלת בהצלחה בעומק השטח שנמצא בשליטה רוסית מלאה – וכך גורמת לאירועי הפיצוצים והחבלה.

משרד ההגנה במוסקווה התייחס אתמול לפיצוצים, וניכר כי גם בקרמלין מבינים שאי אפשר עוד להתכחש לעובדה שמדובר בתקיפות אוקראיניות מתוכננות ויזומות. "מעשה חבלה", כך תיארו במוסקווה את האירועים האחרונים בקרים – ולמעשה מכירים בכך שאולי לראשונה מאז תחילת המלחמה, הם אינם בצד היוזם של הקרבות – וכי ייתכן שצפויות פגיעות נוספות באזורים שלא תכננו.

אנדריי קלישאס, מחוקק רוסי בכיר, אמר כי צבא רוסיה "חייב להגיב בנחישות ובאגרסיביות" לתקיפות בקרים. עד לאחרונה איימו ברוסיה כי כל זליגה של המלחמה לחצי האי, הנחשב בעיניהם כשטח רוסי לכל דבר ועניין. דווקא על רקע הדברים האלה אומרים היום מומחים רבים כי דווקא במקרה של קרים, שרבות ממדינות המערב לא מכירות בסיפוחו לרוסיה, ייתכן כי ההגבלות האמריקניות על נשק שהועבר לאוקראינה לא יחול במקרה הזה.

בסיס חיל האוויר הרוסי סאקי שהותקף בחצי האי קרים (צילום: רויטרס)
תמונות הלווין של בסיס חיל האוויר הרוסי סאקי שהותקף בחצי האי קרים | צילום: רויטרס
נופשים על רקע הפיצוצים בבסיס חיל האוויר (צילום: רויטרס)
נופשים על רקע הפיצוצים בבסיס חיל האוויר | צילום: רויטרס

לאחר שבוושינגטון אישרו לראשונה להעביר לאוקראינה את מערכות הארטילריה המתקדמות HIMARS, דרשו האמריקנים מהאוקראינים להתחייב כי לא יעשו בהן שימוש כדי לתקוף את אדמת רוסיה, אלא את הכוחות הרוסיים על אדמת אוקראינה בלבד. אומנם טרם ידוע מה הנשק שככל הנראה שימש את האוקראינים בהפצצות האחרונות בקרים, אך ייתכן שבשל הדברים האלה יוכלו בקייב להפעיל את המערכות המתקדמות ביותר גם על אזור הכיבוש הרוסי שם – ולהסלים את המערכה.

עד תחילת המלחמה באוקראינה ב-24 בפברואר, נחשב סיפוח קרים בשנת 2014 לאחד הצעדים הדרמטיים ביותר של נשיא רוסיה פוטין בתחום מדיניות החוץ ביותר מ-20 שנות שלטונו. לאחר הסיפוח נאלצו להסתלק אוקראינים רבים שחיו בחצי האי – ובמקומם הועברו לשם עשרות אלפי אזרחי רוסיה, שנדרשו להעתיק את מיקום מגוריהם. כעת, ניכר כי רבים מהם, שאינם חיים באזור יותר מכמה שנים וייתכן שאינם חשים למקום קשר עמוק – חוששים להישאר וממהרים להימלט משם.