כוס המים או הסודה שהוגשה תדיר ליד האספרסו באיטליה נעלמה, התלמידים בבתי הספר בארצות הברית יסתפקו בחומרי גלם זולים יותר ובריאים פחות, והבירה בבריטניה הפכה למשקה לעשירים בלבד. מאחורי השינויים הללו נמצא משבר ענק - "מדבר מזון" כבר קוראים לו בעולם, והוא משפיע על מדינות רבות ברחבי הגלובוס.

"על מנת להאכיל את העולם ב-40 השנים הקרובות, אנחנו נצטרך לייצר יותר מזון בארבעים השנים הקרובות מאשר שכדור הארץ ייצר ב-8,000 שנה" הסביר חיים ישראל, האסטרטג הגלובלי של בנק אוף אמריקה. לדבריו, "המצב החדש שאנחנו נמצאים בו וזה לא קרה בגלל אוקראינה, ולא בגלל משבר הקורונה. שני המשברים האלו האיצו את התהליכים בצורה רצינית". 

פליטים מאוקראינה (צילום: ap)
פליטי המלחמה באוקראינה | צילום: ap

בבריטניה לדוגמה, עליית המחירים, משבר האנרגיה ומשבר האקלים התחברו כולם יחד והפכו גידול של דגים ודיג לתהליכים יקרים הרבה יותר. בין הברירה להעלות מחירים ולאבד לקוחות לבין לבחור בדגים זולים יותר, מסעדנים רבים בוחרים בלית ברירה בפורל על פני הבס או הסלמון. "אני דואג לעתיד העסק שלי", אמר מנהל דוכן אוכל בבריטניה. "אני דואג לתעשיית הפיש אנד צ'יפס, לצוות שלי ולמשפחה שלי".

גם הבירה, אחד מן המשקאות החביבים על הבריטים, התייקרה במידה ניכרת. המלחמה באוקראינה, שפגעה באסם התבואה של העולם, כבר הזניקה את המחירים ועכשיו האינפלציה הופכת את הבירה לדמוית-שמפניה. באוסטרליה, הודיעה רשת KFC שתחליף את החסה בכרוב כדי להימנע מהתייקרויות נוספת. 

בארצות הברית האינפלציה בתחום המזון והמחירים המאמירים הגיעו גם לבתי הספר ולארוחות שמקבלים התלמידים שעכשיו ייאלצו להסתפק באוכל פחות יקר אך גם פחות בריא. תומר רונן, מנהל ישיבת העתיד בטינק ניו ג'רזי, סיפר: "האינפלציה הגבוהה גורמת להשפעה בכל תחומי החיים. למשל, בשנה הקרובה כבר לא נגיש בר סלטים כחלק מההיצע לתלמידים כי היינו צריכים לחתוך במקום מסוים".

_OBJ

המשבר מגיע ומשפיע גם על ישראל. גם התפריט שלנו ייאלץ להשתנות בקרוב כדי להתמודד עם המציאות החדשה. לדברי אודי עובדיה, הבעלים של מסעדת הלופט בראשון לציון: "בעקבות עליות המחירים עשינו משהו הרבה יותר דרסטי והתפריט יצא מהמערכת, הכנסנו תפריט חדש לחלוטין שבו יש שינויים. אם זה ברמת הנתחים של הבשר, אז הכנסנו דברים שלא עבדנו איתם אף פעם". 

"מדבר המזון" הזה, שמפריד בין הסודה לאספרסו באיטליה ישפיע אמנם על התזונה בישראל וביתר מדינות העולם הראשון שבו יישאר מזון, גם אם אחר, אך תוצאותיו הרסניות הרבה יותר כאשר מדובר במדינות העולם השלישי.