נענה לבקשת האוקראינים: נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, הודיע בפגישה שנערכה השבוע עם מנהיגי ה-G7 בגרמניה, כי ארצות הברית תספק לאוקראינה "מערכות רקטות מתקדמות יותר" כל עוד הלחימה עם רוסיה נמשכת. אספקת כלי הנשק מארצות הברית, מגיעה בעקבות בקשה של אוקראינה מארצות הברית לסייע לה צבאית אל מול הרוסים, שממשיכים בתקיפות ברחבי המדינה.

הפלישה הרוסית לאוקראינה - עדכונים אחרונים ב-N12

מערכת ההגנה שצפויה להגיע לידי אוקראינה מכונה בשם NASAMS - מערכת מתקדמת לטווח בינוני עד ארוך, להגנה מפני טילי קרקע-אוויר. המערכת המתקדמת, מסוגלת לפגוע במטרות במרחק של יותר מ-100 מיילים – אך לשם כך יידרשו אימונים של הכוחות האוקראינים.

הנשיא זלנסקי מבקר בחזית הלחימה במזרח אוקראינה (צילום: ap)
ממשיך לקבל סיוע רב מארצות הברית, נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי | צילום: ap

ההודעה על משלוח הנשק שצפויה להימסר על ידי הנשיא ביידן בהמשך השבוע, תצטרף לסיוע צבאי נוסף שעליו הודיע ביידן בשבוע שעבר. לפיו, תסופק לאוקראינה חבילת סיוע ביטחונית הכוללת 450 מיליון דולר, מכ"מים נגד סוללות, 4 מערכות רקטות שיגור מרובות ותחמושת ארטילרית למערכות אחרות.

אם ארצות הברית אכן תשלח את חבילת הנשק הנכבדת - זו לא תהיה הראשונה. בחודש אפריל האחרון גורמים בפנטגון אישרו כי נשלח לאוקראינה סיוע חסר תקדים של כ-40 מיליון כדורי תחמושת לנשק קל, ויותר מ-5,000 רובים, 1,000 אקדחים, 400 מקלעים ו-400 רובי ציד. בנוסף, סופק לכוחות האוקראינים ציוד הגנתי הכולל יותר מ-30,000 סטים של שריונות גוף וקסדות.

גדוד אזוב (צילום: AZOV)
ארה"ב תספק מערכת הגנת טילים מתקדמת. לוחמים אוקראינים מגדוד אזוב | צילום: AZOV

לפני מספר שבועות הזהיר הנשיא פוטין את ארצות הברית כי אם היא והמערב יספקו כלי נשק מתקדמים לאוקראינה – רוסיה תגיב בהתאם. השבוע צפוי פוטין לבקר בשתי רפובליקות סוביטיות לשעבר במרכז אסיה, בנסיעתו הראשונה אל מחוץ לרוסיה מאז פרוץ המלחמה באוקראינה.

לראשונה מפרוץ הלחימה: פוטין יבקר בחו"ל

הנשיא הרוסי יבקר בטג'יקיסטן ובטורקמניסטן, ולאחר מכן יפגוש את נשיא אינדונזיה ג'וקו ווידודו לשיחות במוסקבה. באשגבאט, בירת טורקמניסטן ישתתף פוטין בפסגה של מדינות הים הכספי, כולל מנהיגי אזרבייג'ן, קזחסטן, איראן וטורקמניסטן.

המאמצים המדיניים של נשיא רוסיה מגיעים על רקע הסנקציות הכספיות שהטיל המערב, ומקשות על כלכלת רוסיה. פוטין מעוניין לחזק את קשרי המסחר עם מדינות אסיה, כמו גם עם מעצמות אחרות כמו סין, הודו ואיראן.

הלילה דווח בוול סטריט ג'ורנל כי רוסיה הגיעה, לראשונה מאז 1918, לחדלות פירעון במטבע זר. בשל הסנקציות המערביות, הלילה נחסמו תשלומי המדינה עבור אג"חים. לפי הדיווח, רוסיה היתה אמורה לשלם למחזיקי האג"חים סכום שווה ערך ל-100 מיליון דולר.

ולדימיר פוטין (צילום: רויטרס)
ביקורים מדיניים ראשונים מתחילת המלחמה. נשיא רוסיה פוטין | צילום: רויטרס

פוטין גם מתכנן לבקר בעיר גרודנו שבבלארוס ב-30 ביוני כדי להשתתף בפורום משותף עם נשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו. המסע המדיני האחרון של פוטין מחוץ לרוסיה היה ככל הידוע בביקור שערך בבייג'ינג בתחילת פברואר, שם חשפו הוא ונשיא סין שי ג'ינפינג הסכם ידידות "ללא גבולות", שעות לאחר טקס הפתיחה של משחקי החורף האולימפיים בבירת סין.

בתוך כך, הכוחות הרוסיים ממשיכים במתקפה כדי להשיג את היעדים האסטרטגיים שלהם באוקראינה, כאשר בדלנים הנתמכים על ידי מוסקבה דיווחו כי הם פולשים לתוך ליסיצ'נסק, העיר הגדולה האחרונה שעדיין מוחזקת על ידי חיילים אוקראינים במחוז לוהנסק שבמזרח. העיר השכנה, סיווירודונצק, נפלה במהלך סוף השבוע.

סוכנות הידיעות הרוסית 'טאס' ציטטה גורם בדלני שאמר כי כוחותיה של מוסקבה נכנסו לעיר ליסיצ'נסק מ-5 כיוונים, וכי הם מבודדים את המגינים האוקראינים. המטה הכללי של צבא אוקראינה אמר כי כוחות רוסיים השתמשו בארטילריה כדי לנסות לנתק את ליסיצ'נסק מדרום, אך לא הזכיר את כניסת הבדלנים לעיר.