שר הביטחון בני גנץ התייחס היום (שלישי) לשאלת הסכם הגרעין המתגבש, זאת לאחר שאיראן חזרה בה מדרישותיה העיקריות והמו"מ להחייאת הסכם הגרעין החל להתקדם. "ישראל איננה צד בהסכם הזה, והיא תדע לשמור על חופש הפעולה שלה ככל שיידרש", הבהיר גנץ, שימריא ביום חמישי הקרוב לביקור מדיני-ביטחוני בארה"ב. ראש הממשלה החליפי נפתלי בנט הביע דאגה מגיבוש ההסכם וקרא לממשל האמריקני שלא להיכנע לדרישות האיראניות. באיראן הודיעו מוקדם יותר שהם ממתינים לתגובת ארה"ב בנוגע להסכם, למרות שבוושינגטון מעריכים שלא בטוח כי יושג.

"אנחנו עומדים בקשר עם שותפינו האמריקנים ועם מדינות האזור שמאוימות מאיראן לא פחות", מסר שר הביטחון בהודעה לתקשורת בסיום ישיבת סיעת המחנה הממלכתי. "כמובן, בלי שנרד לפרטים, אנחנו עוסקים גם ביכולת שלנו להגן על עצמנו ולטפל בדברים שיבטיחו את ביטחון ישראל לשנים רבות. אנחנו נעשה ככל שביכולתנו להשפיע על ההסכם. צריך לזכור - זה לא הסכם ביננו לבין האיראנים". בפגישה שיקיים בארה"ב ייפגש עם היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן בוושינגטון, ועם מפקד סנטקום הגנרל מייקל קורילה בפלורידה.

ראש הממשלה החליפי נפתלי בנט התייחס גם הוא להסכם הגרעין וקרא לנשיא ביידן ולממשל האמריקני להימנע מחתימה על ההסכם עם איראן. "הסכם זה יזרים כרבע טריליון דולר לקופת משטר הטרור האיראני ולזרועותיו האזוריות, ויאפשר לאיראן לפתח, להתקין ולהפעיל צנטריפוגות כמעט ללא מגבלה, בעוד כשנתיים בלבד".

עוד הוסיף בנט: "במשך שנה, גם בפעמים שהדבר נראה קרוב, הצלחנו לשכנע את ידידינו בבית הלבן להימנע מכניעה לדרישות האיראניות, ואני מקווה שכך יהיה גם כעת. כך או אחרת, מדינת ישראל אינה צד להסכם, אינה מחויבת לשום מגבלה מכוח ההסכם הנרקם, ותפעל בכל הכלים למנוע התקדמות בתכנית הגרעין האיראנית".

נפתלי בנט
ראש הממשלה החליפי נפתלי בנט: "ישראל תפעל בכל הכלים למנוע התקדמות"

לפי פקיד בממשל האמריקני שביקש להישאר בעילום שם בשל רגישות הנושא, איראן ביטלה דרישות מרכזיות שמנעו עד כה הסכמות עם המעצמות. בראש הדרישות: סיום החקירה של סבא"א וההתעקשות על כך שפקחים בין-לאומיים יעצרו בדיקות של תוכנית הגרעין שלה. הפקיד הבהיר לסוכנות הידיעות רויטרס שבשלב זה "עדיין נותרו פערים עם איראן", והבהיר: "לא בטוח שיושג הסכם".

"איראן תהיה חייבת לעצור את תוכנית הגרעין"

למרות זאת, הגורם האמריקני הוסיף כי "חצינו את הרוביקון ואנו עומדים לקבל הסכם בתנאים שממשל ביידן יכול להסכים להם – אך לא נסכים לסגור את חקירות סבא"א בעניינה. אם נחזור להסכם אכן נסיר חלק מהסנקציות, אך איראן תהיה חייבת לעצור את תוכנית הגרעין שלה". הגורם הבהיר כי איראן לא תוכל להמשיך להחזיק במאגרי האורניום המועשר לרמות של 20% ו-60%, והיא תהיה חייבת לעצור ואף להסיר את כל הצנטריפוגות המתקדמות שהיא מפעילה.

גם באירופה עדכנו על הבנות שהולכות ומתגבשות מול הרפובליקה האסלאמית. ג'וזפ בורל, שר החוץ של האיחוד האירופי, אמר בריאיון לרשת TVE הספרדית, שאיראן ביקשה לבצע "כמה התאמות" בהצעת האיחוד האירופי - שלא פורסמה לציבור: "רוב המדינות המעורבות בשיחות להחייאת ההסכם עם איראן מסכימות עם הצעת האיחוד. רובן מסכימות, אבל עדיין אין לי את התשובה מארצות הברית - שלה אני מצפה במהלך השבוע".

שר החוץ האיראני וג'וזפ בורל (צילום: Reuters)
שר החוץ האיראני וג'וזפ בורל | צילום: Reuters

במקביל לדיווחים על התקדמות בשיחות הגרעין, וההערכה שההסכם החדש ייחתם בתוך זמן קצר – גם מדינות המפרץ מחדשות בתקופה האחרונה את יחסיהן עם איראן. לאורך שנים נחשבה הרפובליקה האיסלאמית לאחת המדינות המנודות באזור בפרט בכלל, אולם האירועים האחרונים עשויים להעיד כי היא מתקדמת בנתיב החזרה שלה לחיק מדינות העולם. לאחר נתק של כמה שנים, הצטרפה איחוד האמירויות לכוויית והודיעה על החזרת השגריר לטהראן.

משרד החוץ של איחוד האמירויות הודיע שלשום רשמית על החזרת השגריר לטהראן – לאחר יותר משש שנים שבהן לא היה שגריר אמירותי באיראן. בהודעה הרשמית שפורסמה דווח כי איחוד האמירויות "פועלת לחזק את היחסים עם איראן כדי לקדם את האינטרסים המשותפים של שתי המדינות והאזור כולו".