המצב הביטחוני והעימותים בהר הבית הובילו השבוע (שני) לזימון הנציגים הישראלים בירדן ובאיחוד האמירויות לשיחות המכונות בשפה לא-דיפלומטית "שיחות נזיפה". מה ה"פרוטוקול" מאחורי השיחות האלה? כיצד זה נראה בחדר הסגור? ומה משמעות השיחות? נעזרנו בפנחס אביבי, בכיר לשעבר במשרד החוץ, שנכח בשיחות "נזיפה" רבות משני הצדדים שלהן.

אביבי כיהן בשורת תפקידים במשרד, בין היתר בתור המשנה למנכ"ל, וגם שימש כשגריר בשלוש מדינות שונות - טורקיה, צ'ילה וקולומביה. "המילה 'נזיפה' היא לא נכונה, המונח הדיפלומטי הוא 'דמארש' (מחאה - י"א)", הסביר אביבי. "דמארש זו צורה שבה מדינה אחת פונה על מנת למחות על דבר שנעשה על ידי מדינה אחרת".

השגריר האמירתי בישראל מוחמד אל-חאג'ה עם מקבילו, השגריר אמיר חייק (צילום: החדשות 12)
השגריר האמירתי בישראל מוחמד אל-חאג'ה עם השגריר הישראלי באמירויות אמיר חייק | צילום: החדשות 12

מה קורה בחדר במהלך השיחה?

"קודם כל, בניגוד למה שקרה למשל עם השגריר הטורקי והכיסא הנמוך בארץ, לא נהוג לפגוע בשגריר עצמו", הבהיר אביבי. "מקבלים אותו בכל הנימוס, מזמינים אותו אפילו לקפה אם צריך או משהו, ומסבירים לו למה כועסים על המדינה שלו. זה לא אישי כלפי השגריר כי לא הורגים את השליח".

המדינה ה"נוזפת" מפרטת בפני השגריר מספר נושאים המצויים במחלוקת, ולעיתים מבקשת הבהרות לגביהם. "השיחה נועדה לבוא ולהגיד - 'חבר'ה אנחנו לא מרוצים ממה שקורה'", ציין אביבי.

"זה נוהל מאוד מקובל", הוא הוסיף. "הייתי שגריר בשלוש מדינות שונות - טורקיה, צ'ילה וקולומביה - קורה שקוראים לך לשיחת דמארש, נותנים לך את כל הכבוד הראוי, מקבלים אותך בכל הצורה המכובדת שאפשר, אבל אומרים לך במילים ברורות מה שחושבים. לא נוזפים בשגריר, נוזפים באמצעותו במדינה ששלחה אותו. את השגריר מקבלים את כל הכבוד וההערכה שהוא ראוי להם".

כרטיס צהוב למדינה

אם נשתמש במושג לא-דיפלומטי נוסף, אפשר לומר ששיחה כזו היא מעין "כרטיס צהוב" למדינה המוזמנת. "זה בטח לא כרטיס אדום", אומר אביבי. "כי כרטיס אדום זה כשמודיעים על הורדת יחסים, על ניתוק יחסים, על השהיית יחסים. לא חייב להיות צעד נוסף (אחרי שיחת דמארש - י"א), ברוב המקרים זה נגמר בשיחה".

"אם המדינה רוצה לבצע צעד נוסף, היא יכולה להתחיל איתו, למה ללכת בדרך? אם מדינה רוצה להשהות למשל, היא יכולה פשוט לעשות את זה", הוא המשיך. "הנזיפה או המחאה נועדה על מנת לנסות ולמנוע המשך של הפגיעה ביחסים". עוד הסביר פנחס אביבי ששיחת דמארש נעשית ברוב המקרים ביוזמת שר החוץ או הגורם שמעליו.

תגובת השגריר של המדינה ה"ננזפת"

"ברגע שקוראים לך לדמארש, אתה בדרך כלל יודע מה מתכוונים להגיד לך", ציין אביבי. "ואתה אמור, לפני שאתה הולך, להתייעץ עם המדינה ולשאול מה התשובה שרוצים שאתה תיתן. יכול להיות גם מצב שאתה שומע, ואתה אומר 'אני אעביר את זה לממונים עליי ואני אחזיר תשובה ברגע שאני אקבל'. יש גם דמארשים שלא דורשים תשובה".

מצעד של שיחות נזיפה. צפו (צילום: החדשות)
שיחת הנזיפה המשפילה לשגריר הטורקי ב-2010 | צילום: החדשות

"היחסים לא פחות חשובים עבורם"

"צריך לזכור, לפעמים אנחנו שוכחים - נכון שהיחסים עם האמירויות ועם ירדן הם חשובים מאוד מאוד מבחינה אסטרטגית לנו, אבל הם לא פחות חשובים עבורם", מסכם אביבי. "אם היה להם אינטרס (לנתק את היחסים - י"א), היו יכולים לעשות זאת ישר".