"הגרוע מכולם": לאחר שמונה בשבוע שעבר למפקד החדש על המערכה הרוסית באוקראינה, כדי להגביר את התיאום בין כל הגורמים והיחידות ולהביא תוצאות, החל הגנרל אלכסנדר דבורניקוב ליישם את האסטרטגיה הנוקשה שלו. מי שמסומן לתפקיד ראש המטה הכללי של צבא רוסיה וזכה לכינוי "הקצב מסוריה" ידוע לשמצה בשיטות הלחימה האכזריות שהוא מנהיג, וכעת יש חשש שהן מבוצעות גם באוקראינה.

מלחמת רוסיה-אוקראינה ב-N12:

מריופול הנצורה (צילום: רויטרס)
מריופול הנצורה. חשש משימוש רוסי בנשק כימי | צילום: רויטרס

לפי דיווחים במערב, בהוראתו של דבורניקוב השתמש הצבא הרוסי בנשק כימי בעיר הנמל מריופול. "הוא מי שוולדימיר פוטין הזעיק כדי להכניע ערים כמו חלב בסוריה", אמר האדמירל האמריקני לשעבר ג'יימס סטוורידיס. לפי נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, השימוש של רוסיה בנשק כימי נועד להפיל מכה אחרונה על מריופול – שרובה נחרב אך תושביה לא הרימו ידיים במשך שבועות ארוכים.

דבורניקוב, בן 60, היה המפקד הראשון של המערכה הרוסית בסוריה, שהחלה בספטמבר 2015. הוא פיקד עליה עד יוני 2016, ונחשב לגורם המשמעותי ביותר שהוביל את המצור על העיר חלב, שהופגזה, הוחרבה לחלוטין, ספגה אבדות עצומות, ונפלה לידי הממשל הסורי בדצמבר 2016.

גורמים במודיעין האמריקני טוענים שההחלטה למנות את דבורניקוב למפקד המערכה נובעת מכישלונו של צבא רוסיה להשתלט במהירות על אוקראינה – היעד המרכזי שהציב הנשיא פוטין. האדמירל לשעבר סטוורידיס הסביר: "מינוי גנרל חדש, ובמיוחד 'הקצב מסוריה', מעיד על כוונתו של ולדימיר פוטין להמשיך את הסכסוך הזה לאורך חודשים, אם לא שנים". 

תושבים בהריסות מריופול הנצורה (צילום: רויטרס)
ההריסות במריופול. הגנרל הרוסי צפוי לשבור את רוחם של התושבים | צילום: רויטרס
הרס שגרמה פצצת ואקום בסוריה בשנת 2014 (צילום: רויטרס)
ההריסות בסוריה | צילום: רויטרס

 

יש גם גורמים הסבורים כי מינוי הגנרל האכזרי הוא ניסיון לשבור את רוחו של העם האוקראיני לנוכח המוניטין שיצאו לו, כאכזר כלפי אזרחים. "הוא שיתף פעולה עם הכוחות הסוריים והשתמש בכלי טרור לאורך כל התקופה: מרכזי עינויים, אונס שיטתי ושימוש בגז עצבים. הוא הגרוע מכולם", טען סטוורידיס.

"הוא שיתף פעולה עם הכוחות הסוריים – הוא הגרוע מכולם"

היועץ האמריקני לביטחון לאומי, ג'ייק סאליבן, התייחס במרומז למינוי של דבורניקוב. "שום מינוי של אף גנרל לא ימחק את העובדה שרוסיה כבר התמודדה עם כישלון אסטרטגי באוקראינה. הגנרל הבא פשוט יהיה עוד אחד שמבצע פשעים אכזריים נגד אזרחי אוקראינה".

שרת החוץ הבריטית, ליז טרוס, אמרה שייתכן כי הכוחות הרוסיים השתמשו בחומרים כימיים בהתקפה על תושבי מריופול. "אנחנו עובדים יחד עם שותפינו בשביל לאמת את הפרטים", אמרה. "כל שימוש בנשק כזה משמעותו הסלמה מפחידה. פוטין ומשטרו יישאו באחריות". גם דובר הפנטגון ג'ון קירבי התייחס לדיווחים המדאיגים. "אנו מודעים לדיווחים שכוחות רוסים פרסו תחמושת כימית פוטנציאלית במריופול. איננו יכולים לאשר בשלב זה, אך נמשיך לעקוב מקרוב אחר המצב".

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב ג'ייק סאליבן (צילום: רויטרס)
"יהיה עוד אחד שמבצע פשעים אכזריים". ג'ייק סאליבן | צילום: רויטרס

דבורניקוב פיקח על המערכה האווירית הרוסית בסוריה, שביצעה יותר מ-9,000 הפצצות מן האוויר. מטוסי הקרב הרוסיים תקפו בערים שהיו בשליטת המורדים, כמו חלב וחומס, הרגו עשרות אזרחים והטו את המלחמה לטובתו של נשיא סוריה בשאר אסד. באוקטובר 2016 תיאר הנציב העליון של האו"ם לזכויות אדם, זייד ראאד אל-חוסיין,  את חלב כ"בית מטבחיים" וכ"מקום מבעית של כאב ופחד שבו גופות חסרות חיים של ילדים קטנים לכודות מתחת להריסות. גם נשים בהיריון הופצצו בכוונה", אמר.

בתוך כך, המודיעין הבריטי סבור שהלחימה באוקראינה תסלים בשלושת השבועות הקרובים, שבהם רוסיה צפויה למקד את מאמציה במזרח המדינה. "ההתקפות הרוסיות יתמקדו בעמדות אוקראיניות ליד דונייצק ולוגנסק, לצד לחימה באזור חרסון, ניקולאייב וקראמטורסק. הצבא הרוסי נסוג מבלארוס כדי להתפרס מחדש ולתמוך בכוחות שבמזרח אוקראינה", נכתב בדוח המודיעין הבריטי.

הצבא הרוסי בחרסון, בתחילת המלחמה (צילום: TASS)
כוחות רוסיים בדרך לחרסון. צפויים לשוב בקרוב | צילום: TASS

מארק גאלאוטי, חוקר מדיניות בכיר בבריטניה, טוען שעד כה, את המערכה באוקראינה הובילו שלושה מפקדים שהתחרו ביניהם, מה שמעיד כי "פוטין וקומץ מבעלי בריתו לשעבר בקג"ב ניהלו את המערכה לבדם, אך הבינו שזה לא פעל וכי הגיע הזמן לתת לצבא הרוסי להילחם כפי שהוא מאומן לעשות". עם היכנסו לתפקיד ערך דבורניקוב שינויים מספר במבנה הפיקוד: הוא החליף את שלושת המפקדים שניהלו עד כה את המערכה – וצפוי להיות גנרל ריכוזי שיוביל את המערכה המחודשת באזור דונבאס לפי רוחו.

בדומה לאחרים, גאלאוטי גם סבור שמינוי דבורניקוב הוא חלק ממהלך רחב יותר, שבמהלכו רוסיה תפסיק לנסות להילחם בשלוש חזיתות ותתמקד בכיבוש חבל דונבאס. לדבריו, דונבאס היא "מטרה הגיונית ובת השגה". הגנרל האמריקני לשעבר בארי מקפרי, סבור: "הצבא של פוטין מתכוון להטיל אימה על האזרחים – זה הכלי העיקרי שלהם", והוסיף: "דבורניקוב היה המפקד הרוסי הראשון בסוריה שזכה בפרס גיבור הפדרציה הרוסית עקב הטלת פצצות על אזרחים חסרי הגנה – כולל שימוש בגז רעיל".

"דבורניקוב היה המפקד הרוסי הראשון בסוריה שזכה בפרס גיבור הפדרציה הרוסית עקב הטלת פצצות על אזרחים חסרי הגנה"

המלחמה באוקראינה (צילום: רויטרס)
המלחמה צפויה להסלים בקרוב | צילום: רויטרס
הכוחות האוקראינים לאחר שחרור בוצ'ה (צילום: Ronaldo Schemidt, getty images)
הזוועות לאחר שחרור בוצ'ה | צילום: Ronaldo Schemidt, getty images

ואולם המדיניות החדשה אינה מסתכמת רק בשימוש בנשק כימי ובשינויים בצמרת הפיקוד. באוקראינה מדווחים על מעשי אונס רבים והוצאות להורג שבוצעו על ידי הצבא הרוסי, טרם יציאתם מפרברי הבירה קייב. בכירה באו"ם, סימה בהאוס, אמרה למועצת הביטחון כי בעוד שכל ההאשמות חייבות להיבדק באופן עצמאי, "האכזריות שננקטת נגד אזרחים אוקראינים הניפה את כל הדגלים האדומים".

הזוועות שביצעו הרוסים בערים האוקראיניות הגיעו למוקד תשומת הלב העולמית בשבוע שעבר, לאחר שכוחות אוקראינים כבשו מחדש את העיירה בוצ'ה ליד הבירה קייב. תושבי האזור תיארו רציחות שרירותיות, אונס, ביזה וזוועות נוספות שבוצעו, לכאורה, על ידי חיילים רוסים בחמשת השבועות שהעיר הייתה בשליטתם.

גופות של משפחה אוקראינית שהוצאו מתוך קבר (צילום: SERGEI CHUZAVKOV, AFP)
קבר אחים בבוצ'ה | צילום: SERGEI CHUZAVKOV, AFP

במוסקווה הכחישו ודחו את ההאשמות. סגן שגריר רוסיה באו"ם האשים את אוקראינה ובעלות בריתה ב"כוונה ברורה להציג את החיילים הרוסים כסדיסטים ואנסים". משרד ההגנה של רוסיה הוסיף ואמר שהממשלה האוקראינית מנוּוטת על ידי ארצות הברית – עדי להשריש עדויות כוזבות על אלימות רוסית נגד אזרחים.