סיכום היום ה-20 למלחמה באוקראינה: עיר הבירה קייב נכנסה הערב (שלישי) לעוצר הארוך ביותר שהוטל עליה מאז שהחלה המלחמה – 35 שעות. העוצר הזה מגיע על רקע החששות ההולכים וגוברים מפני הסלמה קרבה בהפצצות הרוסיות על ערי אוקראינה. כבר בימים האחרונים גברו המתקפות וההפצצות על עיר הבירה האוקראינית, ולאחרונה גם הולכים ומתרבים החששות מפני שימוש של פוטין בנשק כימי.

סיקור המלחמה באוקראינה ב-N12:

בצעד חריג של הזדהות עם המצוקה האוקראינית, הגיעו הערב שלושת ראשי הממשלה של סלובניה, צ'כיה ופולין לקייב – ונפגשו עם הנשיא וולודימיר זלנסקי. למרות נוכחותם של שלושת המנהיגים בבירה – דווקא אז נשמעו אזעקות ברחבי העיר. השלושה הציגו לנשיא זלנסקי תוכנית סיוע רחבה במאמץ הלחימה האוקראיני. במקביל, הערב הודיעה נציבות הפליטים של האו"ם כי יותר מ-3 מיליון בני אדם עזבו את אוקראינה מאז שהחלה המלחמה.

מלחמה באוקראינה (צילום: reuters)
מלחמה באוקראינה | צילום: reuters

ארה"ב ומדינות המערב הקשיחו היום הסנקציות על רוסיה, ובין היתר הטילו סנקציות על נשיא בלארוס לוקשנקו ועל מעגל המקורבים אליו. בתגובה להקשחת הסנקציות על רוסיה – הטילו במוסקווה סנקציות על הנשיא ביידן, שר החוץ בלינקן ובכירים נוספים בממשל האמריקני. מזכ"ל נאט"ו הודיע היום כי בשבוע הבא תיערך בבריסל פגישת פסגה בהשתתפות מנהיגי מדינות הברית, ובוושינגטון הודיעו שהנשיא ביידן יוביל את המשלחת האמריקנית לשיחות.

בעיר לוצק הקרובה לגבול עם בלארוס, שם היינו היום, התושבים כבר אדישים לאזעקות. בעיר חרקוב מנגד, השנייה בגודלה באוקראינה, ניכר כי המצב רק הולך ומחמיר מדי יום. כשהיינו שם לפני כחודש וחצי היא הייתה עיר תעשייתית משגשגת ורועשת – והיום נראה כי ההפך הוא הנכון. ראש העירייה בחרקוב הודיע היום כי מאז תחילת המלחמה נחרבו כ-600 בניינים בעיר.

הרוסים ממשיכים לטעון שהם פוגעים רק במטרות צבאיות, אבל ככל שעובר הזמן נראה שהם פוגעים בעיקר בבתים ובמטרות אזרחיות. את מה שנשאר מהבסיס הצבאי של חיל האוויר האוקראיני לא נתנו לנו לצלם היום, אבל למעשה – לא באמת נשאר הרבה מה לצלם שם, חוץ מחור גדול באדמה. בינתיים, בבריטניה העריכו היום כי רוסיה לא תוכל להמשיך להילחם בעצימות גבוהה עוד זמן רב, וכי נותר להם "מרווח נשימה" לעוד 10 ימים עד שבועיים.

בתוך כך, השליח האוקראיני לשיחות המשא ומתן עם רוסיה הביע הערב אופטימיות, כשאמר שלמרות שהמו"מ "קשה ואכזרי", אך בהחלט יש מקום לפשרה. זמן קצר לאחר מכן צינן פוטין את ההתלהבות כשאמר בשיחת טלפון עם נשיא מועצת אירופה שארל מישל כי נראה שאוקראינה לא מראה מחויבות רצינית למציאת פתרונות.

בניין הופצץ בקייב, אוקראינה (צילום: רויטרס)
בניין הופצץ בקייב, אוקראינה | צילום: רויטרס

המלחמה באוקראינה גם ממשיכה להשפיע על שיחות הגרעין בווינה להחייאת הסכם הגרעין. ארה"ב הודיעה היום כי לא תטיל סנקציות על גורמים ברוסיה המעורבים בשיחות, וכי היא ממשיכה לקיים תיאום מול רוסיה בכל הנוגע לחזרה מלאה להסכם הגרעין. מאוחר יותר הודיעו בוושיגנטון כי חזרה להסכם הגרעין לא תאפשר לרוסיה לחמוק מהסנקציות שהוטלו עליה בשל המלחמה. עוד לפני כן אירח שר החוץ הרוסי את מקבילו האירני לדיון על המגעים לחזרה להסכם.