אחרי ארה"ב, בריטניה יפן קנדה ומדינות נוספות, גם האיחוד האירופי הודיע הערב (רביעי) על חבילת הסנקציות הראשונה נגד רוסיה וממשלו של הנשיא ולדימיר פוטין – בעקבות ההודעה על הכרה במחוזות הבדלנים במזרח אוקראינה. בין הסנקציות שהטיל האיחוד האירופי, המתייחסות למוסדות פיננסים וכלי תקשורת ברוסיה, גם סנקציות אישיות נגד בכירים במעגל הקרוב ביותר לפוטין, כולל שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו.

סכנת הפלישה הרוסית לאוקראינה - סיקור N12

בכירי האיחוד האירופי הודיעו כי הסנקציות שהוטלו הערב הן רק הצעד הראשון בדרך להעניש את רוסיה על ההכרה ברפובליקות של דונייצק ולוהנסק, והגדירו זאת כהפרה של הריבונות הטריטוריאלית של אוקראינה. הם הבטיחו כי ינקטו צעדים נוספים, כבדים בהרבה, אם רוסיה תמשיך להסלים את המתיחות מול אוקראינה ותפלוש צבאית לשטחה. עיקרן של הסנקציות שהוטלו הערב על ידי האיחוד האירופי: הקפאת נכסים באירופה ומניעת כניסה לשטחי מדינות האיחוד.

שתי בכירות נוספות בממשל פוטין הן דוברת משרד החוץ הרוסי מריה זאכרובה, שבשבועות האחרונים הרבתה ללגלג על הערכות המודיעין של המערב בנוגע לפלישה רוסית לאוקראינה, וכן מרגריטה סימוניאן, בכירה בערוץ הטלוויזיה הרוסי RT, המקורב לקרמלין. סנקציות אישיות, הוטלו גם על יבגני פריגוז'ין, איש עסקים מקורב לפוטין שבעברו היה השף הפרטי שלו, שנטען כי לקח חלק בניסיון ההשפעה הרוסי על הבחירות בארה"ב ב-2016 – ובייחוד התפרסם כאחד מהבעלים של "כוח ואגנר" – מיליציה צבאית רוסית פרטית – הפועלת במדינות רבות ברחבי העולם, לרבות במדינות אפריקה.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן (צילום: רויטרס)
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן | צילום: רויטרס

בנוסף, יוטלו סנקציות אישיות גם על מאות חברי הדומא (הפרלמנט הרוסי), שהצביעו בעד ההחלטה להכיר בעצמאות הרפובליקות הבדלניות. האיחוד האירופי הודיע כי גם חבילת הסנקציות השנייה כבר מוכנה לצאת לדרך - ותתרכז בענפי ייצוא רבים של רוסיה. בהודעה רשמית הודיעו כי הוא תופעל מיד עם כניסתם של כוחות צבא רוסיים מעבר לגבולות אזורי הבדלנים באוקראינה.

אתמול הודיעה ארה"ב על חבילת הסנקציות הראשונה נגד רוסיה, לאחר שהנשיא ביידן הודיע כי רוסיה כבר החלה בפלישה לאוקראינה – במטרה להצדיק את הטלת הסנקציות. כבר אתמול פרסמו בוושינגטון צו נשיאותי, המורה על חסימת שני בנקים רוסיים גדולים מפעילות בשווקי ארה"ב ואירופה, והקפאת כל נכסיהם בארה"ב. ההון המוערך של הבנקים האלה, הנחשבים פעילים במיוחד במימון הפעילות של הקרמלין והצבא הרוסי – 80 מיליארד דולר. גם בוושינגטון הטילו כבר אתמול סנקציות אישיות על כמה ממקורביו של פוטין.

בנוסף, הערב הודיע הנשיא ביידן כי יטיל סנקציות על פרויקט "נורד סטרים 2", פרוייקט הדגל של משק האנרגיה הרוסי. עוד לפני כן דווח כי ביידן הודיע שיטיל סנקציות גם על החברה השוויצרית שעמדה מאחורי הקמת הפרויקט. הודעתו מצטרפת להודעה אתמול של קנצלר גרמניה אולף שולץ, כי הוא משהה את קידום הפרויקט – שמיועד להגדיל משמעותית את הזרמת הגז מרוסיה לגרמניה ומדינות נוספות באירופה. בהקשר לכך חשוב להדגיש כי גרמניה תמשיך ליהנות מגז רוסי שמוזרם אליה, באמצעות הצינור הישן "נורד סטרים 1". כבר לפני מספר שבועות עלה החשש כי אם יוטלו סנקציות על "נורד סטרים 2", יגיב פוטין בסגירת ברז הגז לאירופה - שמתבססת על מקורות האנרגיה הרוסיים.

חייל בחיל הרגלים בצבא הרוסי (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

בריטניה הייתה הראשונה להטיל סנקציות על רוסיה, כבר אתמול. ראש הממשלה בוריס ג'ונסון הודיע כי הוטלו עיצומים על 5 בנקים ו-3 אנשי עסקים גדולים, במסגרתם הוחרמו כל נכסיהם בבריטניה ונאסרה כניסתם לממלכה. גם ג'ונסון הבהיר כי מדובר בצעד ראשוני בלבד. היום גוברים הקולות בבריטניה להקשיח את הסנקציות, ולהקשות על התנהלותם של אוליגרכים רוסים רבים בבריטניה. ראש האופוזיציה הבריטית קיר סטראמר קרא אתמול לעצור את פעילותו של ערוץ RT בבריטניה ואמר: "אסור שניתן לרוסיה להמשיך ולהפיץ את התעמולה השקרית שלה".

פרלמנט האיחוד האירופי (צילום: רויטרס, רויטרס_)
צילום: רויטרס, רויטרס_

למרות שורת הסנקציות הראשוניות שהוטלו על רוסיה, בארה"ב ובאירופה בינתיים לא מדברים על "אם כל הסנקציות", המכונה בפני רבים כ"נשק יום הדין" הכלכלי הכבד ביותר נגד מוסקווה – סילוקה של רוסיה ממערכת "SWIFT". מערכת סוויפט היא מערכת הסליקה הפיננסית של מערכת הבנקאות הבין-לאומית – המאפשרת את פעילותם הבסיסית של בנקים מול גופים פיננסיים ברחבי העולם. סנקציה מסוג זה הוטלה בעבר על אירן, והיא נחשבת לצעד הקטלני ביותר נגד כלכלת רוסיה שבידי המערב. סביר להניח שאפשרות זו תישמר לאפשרות שבה רוסיה תסלים את המצב ותפתח במלחמה נרחבת נגד אוקראינה.