לאחר שצה"ל פרסם היום (שלישי) את התחקיר על מות הפלסטיני עמאר אסעד בן ה-80 בכפר ג'לגליא, משרד החוץ של ארה"ב הודיע הלילה כי ארה"ב אינה מסתפקת בממצאי של צה"ל ומצפה לחקירה פלילית מקיפה בעניין מותו. בהודעה שפרסמו נכתב כי הם מבקשים לקבל מידע נוסף בנושא בהקדם וממשיכים להיות מודאגים מכך.

"אנו ממשיכים להיות מודאגים מנסיבות מותו של עמאר אסעד,  אזרח אמריקני שנמצא מת ב-12 בינואר. ארה"ב מצפה לחקירה פלילית יסודית והטלת אחריות מלאה של ישראל בתיק זה, ומצפים לקבל הבהרות נוספות בנושא בהקדם האפשרי".

מפקד פיקוד מרכז אלוף יהודה פוקס (צילום: פלאש 90)
אלוף יהודה פוקס | צילום: פלאש 90

מפקד פיקוד המרכז יהודה פוקס פרסם הבוקר פרטים נוספים מהתחקיר הצבאי על מותו של עמאר אסעד, לאחר שבחודש שעבר אזקו אותו לוחמי נצח יהודה. הם חסמו לזמן קצר את פיו ברצועת בד, חשבו שהוא ישן ולאחר מכן התגלה כי הוא מת, כך עלה מממצאי האירוע הראשוניים שסיפק צה"ל.

"האירוע התרחש במסגרת מבצע פלוגתי שאליו יצאו כ-30 לוחמים", פתח אלוף יהודה פוקס. "הם ביצעו בידוק רכבים, והרכב הראשון שעצרו היה של אותו קשיש. הוא התנגד לבידוק, צעק ולא שיתף פעולה. הוא בחר שלא להזדהות ולא החזיק בתעודת זהות". בשלב הזה ציין מפקד פיקוד מרכז כי הלוחמים השתלטו עליו ואחד מהם שם לו יד על הפה. "הוא השתולל, שמו לו פלנלית לכמה דקות ואחר כך היא הורדה. בגלל שהוא לא נרגע הכוחות אזקו אותו עם שני אזיקונים, וכשנרגע הוא הובא למבנה סמוך להמשך בידוק".

נצח יהודה (צילום: שלמה גלבנד)
נצח יהודה. צילום ארכיון | צילום: שלמה גלבנד

כמה דקות אחר כך, כך לפי פוקס, הצטרפו עוד שלושה פלסטינים למקום הבידוק. "אסעד שכב ליד הפלסטינים האחרים ואף אחד מהחיילים לא שם לב למשהו חריג. כחצי שעה אחר כך הם מתקפלים מהמקום, ומפקד הפלוגה אומר להם לשחרר את הפלסטינים. אסעד שוחרר מהאזיקון שלו והחיילים עוזבים את המקום. החיילים לא ראו עליו סימני מצוקה, שוכנעו שהוא ישן ולכן לא ניסו להעיר אותו".

החיילים הבינו שהפלסטינים האחרים שנכחו שם הם אלה שהבחינו שמשהו לא כשורה איתו, והם אלה שהזעיקו את הסהר האדום. בתוך כך, אחד הלוחמים נהג ברכב הפלסטיני והשאיר אותו ליד המבנה. מפקד הפיקוד ציין כי "לא מצאתי שהופעלה אלימות כלפיו".

18 שנה לגדוד נצח יהודה (צילום: דובר צה''ל)
תמונת ארכיון | צילום: דובר צה''ל

"מדובר בכשל ערכי חמור ביותר", הוסיף האלוף פוקס. "קהות חושים של החיילים והמפקדים בסיפור אנושי בסיסי שעוסק בחמלה ובכבוד האדם. הוא היה תחת אחריותם ולא משאירים כך אדם שוכב על הרצפה מבלי לברר מה מצבו. ערך המשימתיות כאן גבר על ערך כבוד האדם". לדברי הבכיר, "זו טעות חמורה בהפעלת שיקול הדעת המנוגדת לערכי צה"ל. החיילים היו אטומים".