בית המשפט העליון של רוסיה קבע כי יש להוציא מהמחוק את ארגון זכויות האדם הידוע ביותר במדינה, ארגון "ממוריאל", בשל הפרת חוק המחייב קבוצות שסומנו ברשימה השחורה לסמן פרסומים בתווית אזהרה - כך דיווחה סוכנות הידיעות RIA. המהלך בבית המשפט הרוסי חותם שנה של תקיפות תנועות אופוזיציה וארגוני זכויות במדינה, שנה בה גם האופוזיציונר הבולט ביוצרת של הנשיא פוטין והקרמלין, אלכסי נבלני - נכלא, תנועתו הפוליטית הוגדרה כלא חוקית ורבים מבעלי בריתו נמלטו מהמדינה, נעצרו או הושתקו.

במוסקבה אמרו שהם פשוט אוכפים חוקים כדי לסכל גורמים קיצוניים ולהגן על המדינה מהשפעה זרה. סוכנות הידיעות אינטרפקס ציטטה עורך דין מטעם ארגון "ממוריאל" שאמר שהתביעה נובעת ממניעים פוליטיים וטען שהוא מתכוון לערער על ההחלטה ברוסיה ובבית הדין האירופי לזכויות אדם.

תנועת "ממוריאל" הוקמה בשנותיה האחרונות של ברית המועצות הקומוניסטית והתמקדה בתחילת דרכה בתיעוד הפשעים של עידן סטלין. לאחרונה היא התבטאה נגד דיכוי המבקרים של ממשל הנשיא ולדימיר פוטין, מה שכנראה עורר פעולה במערכות הממשל הרוסיות. הרשויות הציבו את הקבוצה ברשימה שחורה של "סוכנים זרים" ב-2015, מהלך שגרר הגבלות על פעילותה. בחודש שעבר האשימו התובעים את מרכז זכויות האדם ממוסקבה ואת הארגון הבין-לאומי בהפרת חוק הסוכנים הזרים, וביקש מבית המשפט לסגור את הארגון.

התובעים אמרו ש"ממוריאל" הפרה את התקנות בכך שלא סימנה את כל הפרסומים שלה, כולל פוסטים ברשתות החברתיות, בתווית אזהרה כנדרש בחוק. הם גם האשימו את המרכז הממוקם במוסקבה בסלחנות כלפי ארגוני טרור וקיצוניים. בדיון האחרון שנערך, אמר התובע מטעם המדינה כי "'ממוריאל' ארגנה קמפיינים תקשורתיים רחבי היקף שמטרתם להכפיש את הרשויות ברוסיה".

עם זאת, בארגון הכחישו כל הפרות חמורות וכינו את התביעות כהחלטה פוליטית. הם הוסיפו שחבריי הארגון ימשיכו בעבודתם גם אם התנועה תפורק.

הנשיא פוטין אמר החודש שהארגון מגן על קיצוניים וטרוריסטים, כולל משתפי פעולה נאצים. חלק גדול מהעבודה של "ממוריאל" התמקדה בדיכוי שבוצעו על ידי גופי ביטחון סובייטיים, כולל ה-KGB, ארגון הביון הסובייטי שבו שימש מי שמכהן היום כנשיא כמרגל מעבר לגבולות המדינה.