רק בחודש שעבר דווח שמי שהיה מוכר במשך שנים כיהודי האחרון באפגניסטן, זבולון סימנטוב, מי שנחשב לשריד היחידי של קהילה מפוארת ששרדה מאות שנים, עזב את המדינה המוכה בחודש שעבר לאיסטנבול. כעת מתברר, על פי דיווח בסוכנות הידיעות AP, שהוא לא היה האחרון. בת דודתו הרחוקה של סימנטוב, טובה מוראדי, שנולדה וגדלה בקאבול, נשארה באפגניסטן יותר מחודש לאחר עזיבתו של סימנטוב ובשבועות האחרונים היא נמלטה יחד עם ילדיה ותריסר נכדיה בעזרת ארגון סיוע ישראלי, פעילים ופילנתרופים יהודים.

"אהבתי את המדינה שלי, אהבתי אותה מאוד, אבל נאלצתי לעזוב כי הילדים שלי היו בסכנה", סיפרה טובה לסוכנות הידיעות AP ממקום מפלטה - בית צנוע בעיירה גולם שבאלבניה, שאתרי הנופש שלה על חוף הים הוסבו לבתים מאולתרים עבור כאלפיים פליטים אפגנים.

"התחתנה בגיל 16 כדי להציל את חייה"

טובה, בת ה-83, היא אחת מ-10 ילדים שנולדו למשפחה יהודית בקאבול. בגיל 16 היא ברחה מהבית ונישאה לגבר מוסלמי, אבל היא בעצמה מעולם לא התאסלמה, ואפילו שמרה על כמה מסורות יהודיות. זה לא היה סוד בשכונה שלה שהיא יהודייה. "היא אף פעם לא הכחישה את יהדותה", סיפרה לסוכנות AP בתה חורשיד, שמתגוררת כעת בקנדה עם 3 אחיה, לאחר שנמלטו מאפגניסטן בשנות ה-90 כשהטאליבאן תפס את השלטון. "היא אף פעם לא הכחישה את יהדותה. היא פשוט התחתנה כדי להציל את חייה, אתה לא יכול להיות בטוח כילדה צעירה שגדלה באפגניסטן".

סיפור הבריחה של היהודיה האחרונה מאפגניסטאן (צילום: ap)
טובה מוראדי | צילום: ap

החלטתה של טובה להתחתן עם בחור מוסלמי עוררה מחלוקת בתוך המשפחה. קרוביה בישראל לא היו איתה בקשר במשך שנים, וחלקם אף התייחסו אליה כמי שהלכה לעולמה. אך טובה ציינה שלמרות זאת היא עדיין שמרה על קשר עם חלק ממשפחתה לאורך השנים. הוריה, שקבורים בהר המנוחות בירושלים, ברחו יחד עם אחיה ואחיותיה מאפגניסטן בשנות ה-60 וה-80.

השבוע, לאחר שנמלטה מאפגניסטן במסגרת מבצע חילוץ אותו חשפנו באולפן שישי, טובה דיברה לראשונה עם בני משפחתה – עם חלקם בפעם הראשונה אחרי עשרות שנים. "אתמול ראיתי את אחיותיי, האחייניות והאחיינים שלי אחרי כ-60 שנה דרך שיחת וידאו. דיברנו שעות", סיפרה לוושינגטון פוסט. "ממש שמחתי, ראיתי את הילדים שלהם והם פגשו את שלי". בתה חורשיד ציינה כי עבור בני המשפחה זה היה "כאילו שהיא חזרה מהקבר".

סיפור הבריחה של היהודיה האחרונה מאפגניסטאן (צילום: ap)
טובה מוראדי | צילום: ap

במהלך תקופת שלטון הטאליבאן הראשונה, מ-1996 ועד לפלישת ארה"ב ובנות בריתה ב-2001, ניסתה טובה לשמור על פרופיל נמוך. היא אף סיכנה את חייה בכך שהסתירה מהטאליבאן את יצחק לוי, אחד מהיהודים האפגנים הבודדים שנותרו. התקשורת בישראל ובעולם דיווחה בזמנו על הריב בין היהודים האחרונים בבירה האפגנית - לוי וסימנטוב שחיו יחדיו במשך שנים בבית הכנסת המרושל בקאבול ונלחמו זה בזה לעתים קרובות. הטאליבאן הניח להם לחיות את חייהם על פי אמונתם, על אף הסכסוכים ביניהם. אך לקראת סוף שלטונו של הארגון האיסלאמי הקיצוני, אנשיו היכו את היהודים בבית הכנסת והחרימו את ספר התורה העתיק שנעלם לאחר שהטאליבאן הודח מהשלטון.

לוי נמלט אז לביתה של טובה. "החבאנו אותו במשך חודש", היא מגלה. נכדה מוסיף: "כשהטאליבאן באו לחפש אותו הם אמרו שהוא מוסלמי". בתוך כך, טובה התכוננה להבריח את לוי מאפגניסטאן, אך בריאותו התדרדרה והוא נפטר בשנת 2005. שרידיו של לוי הוטסו לישראל לקבורה. ברשותה של טובה נשאר הדרכון הישן שלו למזכרת.

"הם הולכים להרוג את אימא שלי"

כשהטאליבאן חזרו לשלטון באוגוסט האחרון, שבועות לפני שארצות הברית השלימה את נסיגתה לאחר 20 שנות מלחמה, טובה ומשפחתה החלו לחשוש לחייהם. הטאליבאן אמנם התחייב להחזיר את השלום והביטחון למדינה, אך ארגון המדינה האיסלאמית (דאעש), שמצא מקלט במדינה, מאיים על כל מי שלא שותף לאידיאולוגיה הקיצונית שלו. בני המשפחה מחוץ לאפגניסטן נרתמו לחלץ את המשפחה שנותרה מאחור.

 כיבוש בירת אפגניסטן על ידי הטאליבן‎ (צילום: רויטרס)
אפגנים מנסים להילמט מקאבול הבירה | צילום: רויטרס

חורשיד, הבת הקנדית, סיפרה שאחד מהאחים פנה לאיש עסקים יהודי אורתודוקסי מטורונטו, ג'וזף פרידברג שמו. "הוא בא אליי ואמר לי - 'הם הולכים להרוג את אימא שלי'", נזכר פרידברג בפנייה אליו. פרידברג ציין שהוא זה שפנה לארגון ישראייד (ארגון סיוע הומניטרי ישראלי לא ממשלתי), שכבר סייע בחילוץ של עשרות אפגנים ואפגניות מהמדינה.

מנכ"ל ישראייד יותם פוליצר סיפר ל-N12 כי המאמץ לחלץ את טובה מאפגניסטן נמשך כחודשיים. לצורך החילוץ ישראייד נעזר בדיפלומטים אפגנים, במשרדו של הנשיא יצחק הרצוג ובאנשי עסקים יהודים – ביניהם המיליארדר הישראלי-קזחי אלכסנדר משקביץ' והמיליארדר הישראלי-קנדי סילבן אדמס, שיצר קשרים בישראל, אלבניה, קנדה וטג'יקיסטן כדי שיסייעו בבריחת המשפחה. לפוליצר סייעו העיתונאיות רוני אבולעפיה ודנה הרמן.

"חשוב להבין שבעצם שהייתה כבר קבוצה שרצינו לחלץ והיא הייתה מלאה", ציין פוליצר. "קיבלנו אישור לחילוץ של מאה אנשים, אבל אז קיבלתי פנייה מבית הנשיא לגבי משפחת מוראדי ולא יכולנו להתעלם מהבקשה. היו שם שלושים ומשהו בני משפחה, לא יכולנו לחלץ את כולם - אז חילצנו שבעה לאלבניה, ביניהם טובה, ואחר כך חולצו לאיחוד האמירויות". לדברי פוליצר, כרגע נמצאים 7 מבני המשפחה באלבניה ועוד 30 נמצאים באיחוד האמירויות.

כוחות הביטחון באפגניסטן נגד הטאליבן (צילום: רויטרס)
השתלטות הטאליבאן על אפגניסטן | צילום: רויטרס

הדרכונים הוברחו לתוך אפגניסטן - ונתפסו

"למשפחה לא היו דרכונים ונאלצנו להבריח את המסמכים לתוך אפגניסטן מטג'יקיסטן השכנה", חשף פוליצר. "בדרך הדרכונים נתפסו על ידי הטאליבאן ונאלצנו לפעול בדרכים שונות כדי לשחרר אותם". לדבריו, כעת בקנדה פועלים להבאת המשפחה לטורונטו ואף יש כוונה להביא את טובה לארץ לפגישה עם המשפחה. "אנחנו עדיין רוצים שהם יגיעו ליעד הסופי שלהם", הדגיש, "אנחנו עדיין חוששים שהם יתקעו ללא מעמד".

אדמס, איש העסקים הישראלי-קנדי שסייע בחילוץ המשפחה, אמר שהוא פנה ללשכתו של ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו ולשר ההגירה של קנדה בשמה של טובה במאמץ להבטיח אשרות כניסה למשפחתה - אך כרגע המאמצים עדיין לא העלו פרי. לדבריו, הבחירות בקנדה שנערכו לאחרונה מקשים על המאמצים אך הם "מנסים להסביר את מידת הדחיפות של הנושא". משפחתה של טובה בישראל ביקשה, בינתיים, שלא להתראיין בנושא הרגיש.