151 נדבקים חדשים בקורונה - זה הנתון שדווח בעיר שיאן שבסין, המהווה כמעט את כל 152 ההידבקויות ברפובליקה כולה ביממה האחרונה. מתחילת החודש ועד כה, העיר רשמה לעצמה "רק" אלף נדבקים, וזה כזכור במקביל להתפשטות הנרחבת של האומיקרון ברחבי העולם - וריאנט שעדיין לא התגלה בעיר נכון לכתיבת שורות אלה.

אנשי הצוות בודקים את המסמכים של נוסע בכניסה לתחנת רכבת בשיאן בסין  (צילום: רויטרס)
בודקים מסמכים של נוסע בכניסה לתחנת הרכבת בשיאן | צילום: רויטרס

ההתפרצות בשיאן היא מזערית בהשוואה להתפרצויות במקומות רבים אחרים ברחבי העולם, והסיבה לכך היא אותה מדיניות שניסו בעבר מדינות אחרות כמו ניו-זילנד - "אפס קורונה". הרחובות ריקים, 13 מיליון תושבים סגורים בבתיהם, והחל מהשבוע שעבר נאסר גם לנסוע בתוך העיר או לצאת ממנה. בייג'ין נחושה להביס את ההתפרצות הקטנה בשיאן או כל התפרצות אחרת באופן קשוח, מיידי וחד. עד כמה קשוח? תושבי שיאן לא יכולים לעזוב את העיר ללא אישור מהמעסיק או ראשי הרשויות בקהילה.

סגר בשיאן, סין (צילום: ap)
סגר בשיאן, סין | צילום: ap

סוכנות הידיעות רויטרס שוחחה עם מכונאי בן 32 שנסע לשיאן לנסיעת עסקים. הוא תכנן לשוב לביתו בשבוע שעבר, אבל התוכניות השתבשו והוא נתקע בעיר בגלל שראשי הקהילה המקומית סירבו להעניק לו אישור לחזור לביתו. הוא סיפר כי החמיץ את יום ההולדת של אשתו, וכנראה ייאלץ להעביר את השנה החדשה בשיאן.

אסור לנהוג, תושבים מדווחים על רעב

השבוע הממשל המקומי בשיאן השעה את מתן האישור אפילו לאנשים שמבקשים לעזוב את בתיהם רק כדי לקנות מוצרים חיוניים. הגרדיאן הבריטי ציטט תושב שיאן שזעק: "אני עומד להיות מורעב למוות". אותו תושב קרא לעזרה בטוויטר הסיני וויבו: "אין אוכל, מנהל מתחם הדיור שלי לא נותן לי לצאת, והאטריות שלי עומדות להיגמר. בבקשה תעזרו!" ואכן, על פי הגרדיאן רבים מתושבי שיאן העלו תלונות דומות ברשת. ההגבלות חמורות כל-כך עד שנאסר לנהוג ויש אישור יציאה לאחד מדיירי הבית לרכישת מצרכים בכל שלושה ימים בלבד. מדובר בסגר הכללי הגורף ביותר בסין מאז שווהאן, העיר שבה פרצה הקורונה לראשונה, נותקה מהעולם בימיה הראשונים של המגפה.

עיריית שיאן מסרה כי ניתן יהיה לחדש את הקניות עבור אנשים באזורים פחות מסוכנים ברגע שהבדיקות ההמוניות יספקו תוצאות שליליות. זאת מבלי לציין מתי יוסרו הגבלות השהייה בבית. אך ככל שעוברים הימים הסינים בשיאן מתלוננים ברשתות החברתיות על תוצרת לא טרייה של מזון. בתוך כך, כמה ועדי מחוז בעיר שיאן החלו לארגן משלוחי סיוע לבתים של תושבים, והוקמו דוכנים זמניים במתחמי מגורים גדולים בסביבה. הממשל המקומי מכחיש מצידו את התלונות וקבע כי המזון הנמכר טרי.

סגר בשיאן, סין (צילום: ap)
סגר בשיאן, סין | צילום: ap

הרשויות החלו הבוקר (רביעי) בסבב חדש של בדיקות קורונה ברחבי העיר. התושבים מקווים שהסבב הנוכחי ישנה את תמונת המצב העגומה. יש בכך כמובן השפעות לא מבוטלות גם בהיבט הכלכלי והמהלכים נוגעים לתעשייה שפועלת בעיר. ענקית הטכנולוגיה סמסונג, בעלת מפעל בשיאן, מסרה שהיא החליטה "להתאים באופן זמני את הפעילות" במתקני הייצור שלה בעיר. חברת הרכב החשמלי הסינית BYD דיווחה שייצור הרכבים הושפע מהתפרצות המגפה במידה מסוימת, ולכן אנשיה מבצעים התאמות.

צעדות ״שיימינג״ למפירי החוק

על פי דיווחים שעולים ברשתות החברתיות, המשטרה הסינית אף מבצעת מהלכי ענישה יוצאי דופן. בתמונות שמוצגים כתיעוד מדרום סין נראית צעדה מוזרה ברחובות עם ארבעה אנשים שלכאורה הפרו את חוקי הקורונה, על פי הדיווחים הארבעה - בפנים מכוסות ובחליפות לבנות - נושאים שלטים המציגים את תמונותיהם ושמותיהם, על פי הדיווח הם הוצגו אמש מול קהל גדול בעיר ג'ינגשי.

סגר בשיאן, סין (צילום: ap)
סגר בשיאן, סין | צילום: ap

בתמונות של האירוע שאמינותם מוטלת בספק, כל חשוד בהפרת הכללים מוחזק ומוקף במעגל של שוטרים. על פי הדיווח השיימינג הציבורי היה חלק מצעדים משמעתיים שהוכרזו על ידי הממשל המקומי באוגוסט כדי להעניש את אלה שמפרים את כללי הבריאות. סין אסרה האשמה פומבית שכזו עוד בשנת 2010 לאחר עשרות שנים של קמפיינים של ארגוני זכויות אדם, אך על פי התמונות, הנוהג החל מחדש כאשר סין אוכפת את מדיניות "אפס הקורונה".

סגר בשיאן, סין (צילום: ap)
סגר בשיאן, סין | צילום: ap

בתוך כל הכאוס שנרשם בשיאן חשוב להדגיש: בסין כולה לא נרשמו מקרי מוות חדשים מקורונה. לפי סוכנות הידיעות רויטרס מספר המתים מפרוץ המגפה עומד על 4,636. ארגון הבריאות העולמי ממשיך להזהיר כי וריאנט אומיקרון עלול להוביל לאי-ספיקה של מערכות הבריאות, למרות שהמחקרים המוקדמים מצביעים על כך שהזן מעורר מחלה קלה יותר. יתרה מזאת, מספר המאומתים היומיים ירד בימים האחרונים ברחבי אירופה וגם בארה"ב. לצד זאת, סין היא לא היחידה שמחמירה בהגבלות - גם דרום אפריקה וגרמניה הטילו הגבלות קיצוניות, ברשימה שעשויה להתארך עם עוד מדינות ששוקלות הגבלות לקראת השנה החדשה.