הפרלמנט של ליטא הכריז על מצב חירום בגבול המדינה עם בלארוס ובמחנות המהגרים מבלארוס שהצליחו לעבור את הגבול. המדיניות שיצאה לפועל הלילה (בין שלישי לרביעי) בחצות אמורה להימשך כחודש ותאפשר לכוחות שבגבולות להשתמש ב"אלימות פיזית מידתית" לכאורה כדי למנוע מאותם מהגרים להיכנס לליטא. אך ליטא היא לא המדינה היחידה שמתמודדת עם המתיחות שבגבול.

מדינות החברות באיחוד האירופי מאשימות את בלארוס בעידוד מהגרים בלתי חוקיים מרחבי המזרח התיכון, אפגניסטן ואפריקה לחצות את הגבול לאיחוד האירופי כנקמה על הסנקציות שהוטלו על הבירה מינסק בשל הפרת זכויות אדם. ההכרזה של ליטא אוסרת על כל נסיעה לטווח של חמישה קילומטרים מהגבול עם בלארוס, מלבד מקרים שמקבלים את אישורם של גורמי הביטחון בגבולות.

במסגרת המדיניות שעליה החליטו בליטא ניתן יהיה לקחת טלפונים ניידים מהמהגרים וייתכן כי ייאסרו התכנסויות ציבוריות ליד הגבול ובמחנות המהגרים. "מצב החירום נחוץ כדי לאפשר שימוש באמצעים יוצאי דופן שנועדו להסיר את האיום החמור שנשקף לחברה מהנהירה המסיבית של זרים", נכתב בהצעה שהוגשה לפרלמנט הליטאי.

"הצעדים גם עשויים להרתיע את כל מי שמבקש לסייע למהגרים", ציינה ראש ממשלת ליטא אינגרידה שימוניטה. "תושבים שגרים ועובדים ליד הגבול יוכלו להמשיך לעשות זאת, אבל מי שלמשל ירצה להגיע לאזור הזה כדי לאסוף את המהגרים ולהעביר אותם לטריטוריה אחרת – יהיה להם קשה יותר לעשות זאת". בתוך כך, כבר ביום שני הודיעה ליטא כי היא תעביר כוחות לגבול כדי להתכונן לזרימה אפשרית של מהגרים. 

מה בנוגע למצבם של המהגרים? יותר מאלף אנשים העבירו את הלילה הקודם בטמפרטורות מקפיאות סביב מדורות על גבול בלארוס-פולין, מול גדרות תיל והתנגדות של משמר הגבול הפולני שלא אפשר להם להיכנס לשטחי האיחוד האירופי. אותו איחוד מדינות הבטיח עיצומים נוספים שיוטלו על בלארוס והאשים את הממשלה בהובלת הנשיא אלכסנדר לוקשנקו בשימוש במהגרים ככלי פוליטי באופן שמסכן את חייהם. במילות האיחוד: "סגנון התנהגות של גנגסטר".

גם הלילה נתקעו מהגרים במזג האוויר המקפיא בבלארוס כשניסו לחצות את דרכם בכוח לשטחה של פולין. הרשויות בוורשה עדכנו הבוקר כי נשלחה תגבורת עם חיילים נוספים לגבול כדי למנוע את ניסיונות החצייה.

"זה היה לילה לא רגוע שכלל ניסיונות רבים לפרוץ את הגבול הפולני", אמר שר ההגנה המקומי מריוש בלשצ'ק ברדיו הפולני. הוא ציין כי כ-200 מהגרים ניסו לפרוץ את הגבול ביום שלישי החל משעות אחר הצוהריים, וקבוצה שנייה שהכילה עשרות אנשים ניסתה שוב לאחר חצות. בלשצ'ק הוסיף כי כל אלה שניסו לחצות נעצרו, וכי הפולנים נמצאים בכוחות מתוגברים בגבול עם כ-15 אלף חיילים.

מהגרים מתקבצים על גבול בלרוס פולין (צילום: reuters)
כוחות מרחיקים את המהגרים מהגבול | צילום: reuters

מספר מהגרים השתמשו אתמול בבולי עץ ובעמודים כדי לפרוץ את גדר הגבול כחלק מעימותים שמובילים להסלמה במשבר המהגרים המקומי – שנמשך כבר חודשים ובמהלכו מתו שבעה מהגרים לפחות. גם נשיא פולין אנדז'יי דודה התייחס למצב: "המשטר הבלארוסי תוקף את הגבול הפולני והאיחוד האירופי באופן חסר-תקדים".

מהצד השני נשיא בלארוס לוקשנקו ונשיא רוסיה פוטין שוחחו בעקבות המצב והביעו דאגה מהצטברות החיילים הפולנים בגבול. "לנהל מלחמה עם האנשים האומללים האלה על גבול פולין-בלארוס ולהתקדם עם טורים של טנקים, ברור שזה או אימון או סחיטה", אמר לוקשנקו. "נעמוד על שלנו בשלווה", כלשונו. שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב הציע לאיחוד האירופי לספק לבלארוס סיוע כלכלי כדי לעצור את זרמי המהגרים, במודל דומה לאופן שבו התנהלו עם טורקיה בעבר.

מהגרים מתקבצים על גבול בלרוס פולין (צילום: reuters)
שר החוץ הרוסי לברוב: סיוע כלכלי תמורת חסימת מהגרים | צילום: reuters

הנציבות האירופית תקפה את הנשיא לוקשנקו ואת המדיניות של משטרו שמציע למהגרים כניסה קלה לאיחוד האירופי דרך שטח המדינה. "זה חלק מהגישה הלא-אנושית והגנגסטרית של משטר לוקשנקו – הוא משקר לאנשים, משתמש בהם לרעה, מטעה אותם ומביא אותם לבלארוס תחת הבטחת שווא של כניסה קלה לאיחוד האירופי". אמר דובר הנציבות. נוסף על כך, דובר השירות החשאי של פולין סטניסלב זארין אמר כי "גורמי הביטחון הבלארוסיים ירו יריות באוויר שמדמות אירועים מסוכנים". זאת תוך כדי שהם מספקים כלים למהגרים שיעזרו להם להרוס את גדר הגבול.

מהגרים מתקבצים על גבול בלרוס פולין (צילום: reuters)
בין המהגרים הרבים שהגיעו לגבול - יש גם ילדים | צילום: reuters

כ-2,000 מהגרים נאספו עד כה סמוך לגבול, כך לפי הנציבות האירופית שמסרה כי הגוש מוכן לסייע לפולין בהתראה קצרה אם היא תידרש לכך. בתוך כך, סוכנות האו"ם לפליטים קראה להפסיק את השימוש במהגרים פגיעים כ"חפצים" פוליטיים.

סקר שנערך לאחרונה בפולין עבור העיתון Rzeczpospolita הראה כי החברה הפולנית חצויה בדילמת המהגרים: כ-55% מהציבור המקומי טוענים שיש לגרש את המהגרים שחצו את הגבול באופן בלתי חוקי. לצד זאת, משבר המהגרים שבגבול בלארוס-פולין הוא רק תמצית הסיפור מתוך משבר ההגירה העולמי שממשיך לפקוד מוקדים שונים באירופה ובכלל. בתוך העיסוק הבין-לאומי סביב סוגיות כמו משבר האקלים, עניין מורכב אחר שנדרש לו פתרון הוא הסיוע ההומניטרי למצוקותיהם של המהגרים.