קמפיין החיסונים נגד קורונה ברחבי העולם תופס תאוצה ומדינות רבות פותחות את הגבולות ומאפשרות לאנשים לחזור למסעדות, חנויות ואירועי ספורט לאחר יותר משנה של הגבלות. אבל התפשטות וריאנט דלתא המדבק גרמה למדינות לעכב את החזרה לשגרה - ומספר המתים העולמי מקורונה חצה אתמול (רביעי) את ה-4 מיליון בני אדם, כך על פי נתוני אוניברסיטת ג'ונס הופקינס.

כעת התחרות היא בין קצב החיסונים לקצב התפשטות זן דלתא. מספר המתים בשנה וחצי האחרונות מהנגיף שווה בערך למספר ההרוגים בקרב בכל מלחמות העולם מאז 1982, על פי הערכות מחקרי השלום - מכון אוסלו. מספר המתים בשלוש מדינות מהווים יותר משליש מכלל מקרי המוות העולמיים ארצות הברית עם כ-606 אלף מתים, ברזיל עם כ-527 אלף מתים והודו עם 404 אלף מתים.

ציוני הדרך בהתפשטות הקורונה בעולם18 בספטמבר 2020 - מספר המתים חוצה את המיליון, 191 ימים לאחר שארגון הבריאות העולמי הכריז על הקורונה כמגפה עולמית. 115 ימים לאחר מכן, ב-15 בינואר 2021 - מספר המתים חצה את ה-2 מיליון. 88 ימים נוספים עברו ומספר המתים חצה את ה-3 מיליון ב-17 באפריל 2021. חלפו 89 ימים נוספים, ומספר המתים עבר את ה-4 מיליון.

נציין כי לנוכח הקושי במעקב מדויק אחר נתוני התפשטות הנגיף במיוחד במדינות המתפתחות, מומחים רבים סבורים שמספר המתים העולמי עשוי להיות גבוה משמעותית מהמספר המדווח הרשמי.

אולימפיאדה, טוקיו (צילום:  Ned Snowman, shutterstock.com)
האם בסוף לא יהיה קהל באולימפיאדה? טוקיו, יפן | צילום: Ned Snowman, shutterstock.com

בריטניה: התאריך המיוחל - 19 ביולי

בריטניה שואפת לסיים את כל סוגי מגבלות הקורונה ב-19 ביולי, ולאפשר לפאבים, מסעדות, מועדוני לילה ומקומות אירוח אחרים להיפתח מחדש. באנגליה כבר פתחו חנויות לא חיוניות, פאבים ומסעדות עם הגבלת קיבולת באפריל. במאי נפתחו בתי הקולנוע ואולמות הספורט. כמו כן, בריטניה חידשה את הטיסות לחו"ל, אם כי כללי הבידוד עדיין חלים על רוב המגיעים לממלכה.

איטליה: פתוחה לישראלים

באיטליה הפסיקו ללבוש מסכות בחוץ החל מ-28 ביוני והעוצר הלילי בוטל ב-21 ביוני. השירות במסעדות הסגורות התחדש החל מ-1 ביוני, לאחר פתיחה מחודשת באפריל. הנחיות הבידוד למטיילים שהגיעו מהאיחוד האירופי, בריטניה וישראל הוסרו כבר במאי.

קורונה באירופה, איש עם מסכה באיטליה (צילום: רויטרס, רויטרס_)
ימי הקורונה באיטליה | צילום: רויטרס, רויטרס_

יפן: כניסת קהל לאולימפיאדה מוטלת בספק

טוקיו שעומדת לארח את האולימפיאדה שוקלת לאסור כניסה של כל הצופים למשחקים למעט מספר אירועים בודדים. שבועיים לפני תחילת האולימפיאדה - בטוקיו הכריזו על מצב חרום. המארגנים אסרו הגעה של צופים מחו"ל. כרגע, מצב החרום בתוקף עד 11 ביולי.

תאילנד: האי שנפתח לתיירים

במדינה האסייתית הודיעו ב-4 ביולי כי יאפשרו לפרויקטים מסוימים של בנייה לחזור ולפעול. המדינה התחילה פיילוט תיירותי מעניין החל מ-1 ביולי באי הפופולרי ביותר במדינה - פוקט - שנפתח לכל התיירים. במהלך ארבעת החודשים הבאים המדינה אמורה לפתוח עוד ועוד אתרים. למרות זאת תאילנד רשמה השבוע שיא יומי של 75 מתים מקורונה.

Kata Beach (צילום: מתוך האינסטגרם והפייסבוק של משפחת רוזנטל: OLO – Only Live Once)
האי פוקט פתוח למטיילים | צילום: מתוך האינסטגרם והפייסבוק של משפחת רוזנטל: OLO – Only Live Once

ארה"ב: דיווח - לא יהיה צורך בתעודת מתחסן

האמריקנים עדיין שוקלים מתי להסיר את מגבלות הכניסה לתיירים, אך על פי הדיווחים ארה"ב לא מתכוונת לדרוש תעודת מתחסן בכניסה למדינה. ב-15 ביוני ביטלה מדינת ניו יורק את כל המגבלות, כולל חנויות וחדרי כושר. בתחומי התחבורה הציבורית ובשירותי הבריאות עדיין יש מגבלות. קליפורניה, פלורידה, אילינוי, ניו ג'רזי וקונטיקט ביטלו גם הן את רוב צעדי החרום. העיר ניו יורק ולוס אנג'לס מתכננות לפתוח מחדש את בתי הספר לחלוטין מספטמבר.

חזית של חנות בניו יורק בזמן הקורונה (צילום: John Lamparski, Getty Images)
חזית של חנות בניו יורק בזמן הקורונה | צילום: John Lamparski, Getty Images

צרפת: חיי הלילה חוזרים

בצרפת אמצעי הריחוק הוסרו כבר ב-6 ביולי באזור דרום-מערב המדינה אחרי עיכוב שנגרם על ידי מספר רב של נדבקים בזן דלתא. ההוראה ללכת עם מסכות בחוץ והעוצר הלילי הארצי בוטלו ביוני, ומועדוני הלילה אמורים להיפתח מחדש החל ממחר. בתי קפה, ברים ומסעדות נפתחו מחדש ביוני יחד עם אולמות הספורט ובתי הקזינו. חנויות ובתי קולנוע פתוחים מאז מאי.

אוסטרליה: נלחמים בווריאנט דלתא

ראש ממשלת מדינת ניו סאות' ויילס באוסטרליה הורה ביום רביעי על הארכה בשבוע של הסגר בסידני, והזהיר מגל חדש של נדבקים בווריאנט דלתא המדבק במיוחד.

תושבים עוטים מסיכה בנמל התעופה הבינלאומי בסידני, אוסטרליה (צילום: רויטרס_)
הוארך בשבוע הסגר בסידני | צילום: רויטרס_

קנדה: פטור מבידוד למתחסנים

בקנדה החליטו שאזרחים ותושבי קבע שקיבלו שתי מנות חיסון קיבלו פטור מבידוד אם חזרו לארץ החל מ-5 ביולי.

קולומביה: חוזרים לשגרה

בקולומביה החל מ-15 ביולי, תיירים כבר לא יצטרכו להציג בדיקה שלילית והלימודים בבתי הספר יתחדשו. כבר ב-3 ביוני אישרה המדינה לקיים את מרבית האירועים הגדולים כמו הופעות ואירועי ספורט עם קיבולת של 25%.

גרמניה: מחכים לאוגוסט

בגרמניה שואפים להסיר את כל שאר המגבלות החברתיות והכלכליות ברגע שהחיסון יהיה זמין לכולם. זה אמור לקרות באוגוסט. אזהרות מסע כלליות הוסרו החל מיולי, ומטיילים מאזורים בסיכון נמוך יכולים להיכנס למדינה ללא צורך בבידוד מאז מאי. בנוסף, הוסרה ב-30 ביוני הנחיה שאילצה חברות לאפשר עבודה מהבית. הנחיות הבידוד וחובת הצגת בדיקה שלילית בכניסה לחנויות הוסרו גם הן בחודש מאי עבור מתחסנים ומחלימים.

הודו ופולין: חזרה מבוקרת לשגרה

החנויות והקניונים של ניו דלהי נפתחו מחדש ביוני, למרות שפאבים, מכוני כושר, סלונים, בתי קולנוע ופארקים נותרו סגורים. חלק מהעסקים בחבל טמיל נאדו, הידוע בתעשיית הרכב שבו, הורשו להחזיר 50% מהעובדים. בבנגלור, בירת מדינת קרנטקה, עסקים הורשו להיפתח מחדש באופן חלקי, אם כי נותר עוצר לילי.

קורונה בהודו (צילום:  Talukdar David / Shutterstock.com)
הקורונה בהודו | צילום: Talukdar David / Shutterstock.com

בפולין כבר ביוני בוטלו חלק מהמגבלות על הופעות, אירועי ספורט וכנסיות ואושר להכניס קהל עד 50% תפוסה. במלונות אושר עד 75%. פולין פתחה מחדש את מרכזי הקניות, מתקני הספורט, מלונות ומסעדות בחודש מאי, ומספר האנשים שיכולים להיכנס לאירועים בחלל סגור הועלה ל-150 ב-6 ביוני.

דרום קוריאה: הקלות מול מגבלות

דרום קוריאה שנחשבת למדינה שהצליחה להתמודד יפה עם הקורונה דיווחה על המספר השני בגודלו במקרי ההידבקות היומיים מאז שפרצה שם המגפה. הממשלה אמרה כי תקל על צעדי ההתרחקות החברתית בחודש יולי, אך מספר המקרים עלה והרשויות בסיאול ובאזורים הסובבים אותה האריכו את ההגבלות עד אתמול. מיולי, עטיית מסכות בחוץ כבר לא נדרשת עבור מי שהתחסן ותיירים שהתחסנו יכולים להגיש בקשה לפטור מבידוד. עד 4,000 איש יכולים להשתתף בקונצרטים ומופעי תרבות אחרים. אצטדיוני ספורט יכולים לפעול בקיבולת של 30% עד 50%.

ספרד: הפאבים ייסגרו?

בספרד ההתפרצות המחודשת של הנגיף בשבועות האחרונים גרמה למספר אזורים, כולל קטלוניה וקנטבריה, לשקול להטיל מגבלות על חיי לילה ואירועים חברתיים. המדינה ביטלה את חובת עטיית המסכות בחוץ ב-26 ביוני, ואת הסגרים בחודש מאי. מטיילים שאינם מהאיחוד האירופי ובסיכון נמוך להידבק מורשים להיכנס ללא בדיקה שלילית החל מחודש מאי, ומתחילת יוני כל מי שהתחסן יכול להיכנס.

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש אמר כי המגפה עוד "רחוקה מלהסתיים" והזהיר מפני הופעתם של זנים קטלניים יותר שיהיו עמידים בפני החיסון ויביאו להמשך התפשטות הנגיף בעולם. "החיסונים מציעים שביב של תקווה אבל רוב העולם עדיין נמצא תחת צלה", אמר גוטרש. לדבריו, התפשטות הנגיף היא הרבה יותר מהירה מהפצת החיסונים, ולכן יש צורך בתוכנית עולמית שתגביר את ייצורם ושתבטיח את הפצתם השוויונית בין המדינות.

"כדי לממש תוכנית זו", אמר גוטרש, "אני קורא להקים כוח משימה לשעת חירום שמאגד את כל המדינות בעלות היכולת ייצור החיסונים, ארגון הבריאות העולמי, קואליציית החיסונים העולמית GAVI ומוסדות פיננסיים בינלאומיים המסוגלים להתמודד עם חברות התרופות ובעלי עניין מרכזיים אחרים".