נשיא אירן המכהן, חסן רוחאני, הכריז הבוקר (שבת) כי נבחר נשיא חדש לרפובליקה האסלאמית - אברהים ראיסי, המכהן כראש הרשות השופטת ונחשב נאמן לממסד הדתי. הודעתו הגיעה לאחר ספירת כ-80 אחוזים מהקולות, אך כבר בשלב זה ניתן כבר לקבוע כי ראיסי הביס את יתר מתחריו וזכה ביותר ב-62 אחוזים מהקולות. לדעת פרשנים וחוקרים רבים, ראיסי הינו המועמד המוביל לרשת את חמינאי אחרי מותו.

אחוזי ההצבעה במערכת הנוכחית היו נמוכים בפער משמעותי מאחוז ההצבעה בפעמים הקודמות. טרם התקבלו נתונים רשמיים על תוצאות האמת, אך ההערכות הן כי מדובר בפחות מ-50 אחוזי הצבעה. הקלפיות במדינה נסגרו רשמית הלילה לאחר כ-19 שעות, הכוללות הארכה בת שעתיים שניתנה בשל היענות נמוכה ומתוך ניסיון לעודד את הציבור לצאת ולהצביע.

גם קריאותיו של המנהיג העליון עלי חמינאי, שהצביע בקלפי בטהרן וקרא לציבור לצאת ולבחור, לא הוציאו את הבוחרים לקלפי. "כל הצבעה נחשבת, בואו להצביע ולבחור את הנשיא שלכם. זה חשוב לעתיד מדינתכם", אמר חמינאי. בבחירות קודמות לנשיאות אירן נרשמו תורים ארוכים בקלפיות. מכוניות ומיניבוסים נסעו ללא הפסקה ברחובות הסואנים של טהרן, כשהם נושאים את סיסמאות הבחירות של המועמדים השונים.

לאורך מערכת הבחירות, פסל השלטון מועמדים רבים, המזוהים עם הזרם הרפורמיסטי והמתון, מהתמודדות. רוחאני עצמו נאלץ לפנות את מקומו בתום כהונה בת 8 שנים, גם זאת בהתאם לחוקת המדינה, האוסרת על כהונה שלישית ברציפות. חלק מהנפסלים היו גורמים מתונים מוכרים ומוערכים בציבור - כמו יו"ר הפרלמנט לשעבר, עלי לאריג'אני, וסגן הנשיא המכהן, שהתמודד בבחירות 2017 - אסחאק ג'האנגירי. חוקרים רבים מעריכים כי בשל רצונו של חמינאי כי ראיסי יירש את תפקידו, הוא מוכן היה לסלק מהדרך מועמדים חזקים מהמחנה המתון.

נשים ממתינות בכניסה לקלפי באירן - בעיר מאג'יד (צילום: reuters)
נשים ממתינות בכניסה לקלפי בעיר מג'יד | צילום: reuters
המועמד המוביל - איבראהים ראיסי מצביע בטהראן (צילום: reuters)
אברהים ראיסי מצביע בטהרן | צילום: reuters

בעוד שנתוני אחוזי ההצבעה הרשמיים מטעם הממשלה עדיין לא פורסמו, מכון סקרים אירני רשמי העריך כי אחוז ההצבעה יהיה מעט מעל 40%, שיהיה הנמוך ביותר מאז המהפכה האיסלמית ב-1979 שבה הועלה לשלטון האייתוללה ח'ומייני ואירן הפכה ממדינה אוטוקרטית פרו-מערבית לרפובליקה איסלמית דתית.

רבים מבעלי זכות הבחירה באירן לא יצאו להצביע מתוך מחאה על מצוקתם הכלכלית הגואה, הנובעת בעיקר בגלל עליית האינפלציה והאבטלה. ההנהגה האירנית זקוקה לקולות האירנים בקלפי כדי להגביר את הלגיטימיות שלה, שנפגעה מאוד לאחר סדרת המחאות נגד העוני וההגבלות החברתיות והפוליטיות ברחבי אירן מאז 2017, ואי-ההצבעה הנוכחי משמש עבור האזרחים כלי למחאה נגד השלטון.

המועדף על חמינאי: אברהים ראיסי

השופט השמרן אברהים ראיסי, בן בריתו הקרוב של חמינאי, הוא המועמד המועדף עליו בבחירות הללו. ניצחון של איש הדת השיעי ראיסי מחסל תנועה של מנהיגים פרגמטיים יותר כמו רוחאני, או מנהיגים רפורמיסטים, שהוחלשו מאוד אחרי החלטת ארה"ב לפרוש מהסכם הגרעין ולהטיל מחדש את העיצומים הכלכליים -  במהלך שחנק את ההתקרבות למערב.

נשיא אירן חסן רוחאני מצביע בטהראן (צילום: reuters)
הנשיא היוצא, חסן רוחאני, מצביע בטהרן | צילום: reuters

היריב האידיאולוגי המרכזי של ראיסי במערכת הבחירות הזו הוא נגיד הבנק המרכזי לשעבר, עבד אל-נאסר המתי, שאומר שזכייה של ראיסי או דומיו תביא לעיצומים כלכליים נוספים. הוא אמר שאירן תוכל לנהל שיחות גם עם אויביה הוותיקים, ובראשם ארצות הברית, אם היא מצידה תקפיד על "גישה חיובית" מול אירן.

עבד אל-נאסר חמאתי (צילום: רויטרס)
היריב המתון של ראיסי. עבד אל-נאסר המתי | צילום: רויטרס
נשים מצביעות בבחירות לנשיאות באירן (צילום: reuters)
נשים מצביעות בבחירות לנשיאות באירן | צילום: reuters

לראיסי יש גיבוי מכריע ממשמרות המהפכה, שזרועותיהם מצויות עמוק בנבכי הכלכלה ומוקדי הכוח השלטוניים במדינה, לאחר שהתנגד לאורך השנים ליוזמות רפורמיסטיות, פיקח על דיכוי המחאות והשתמש בכוחה של אירן כדי לשנות את מאזני הכוחות במזרח התיכון. ראיסי אמר כי רק ממשלה חזקה תוכל להמשיך בשיחות. הוא הואשם על ידי מתנגדים מבית ומחו"ל בהפרות זכויות אדם שמשתרעות על פני עשרות שנים, טענות שמוכחשות על ידי תומכיו עד היום. 

ראיסי מונה על ידי חמינאי לראש הרשות השופטת האירנית בשנת 2019. כמה חודשים לאחר מכן האשימה אותו ארצות הברית בהפרת זכויות אדם, כולל הוצאות להורג של אסירים פוליטיים בשנות השמונים ודיכוי אלים מאוד של התסיסה החברתית בשנת 2009, אירועים שבהם לראיסי היה חלק פעיל, על פי ארגוני זכויות האדם.