הנשיא האמריקני ג'ו ביידן הכיר ברצח העם הארמני אתמול (שבת) בהודעה שמהווה תפנית היסטורית בפרט ביחסי ארה"ב-טורקיה. אך מעבר ליחסים אלה, ההודעה הזאת גם מבהירה למנהיגי המזרח התיכון שעידן טראמפ - נגמר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

המדיניות המזרח תיכונית של הנשיא טראמפ הייתה מבוססת על קשרים אישיים עם מנהיגי האזור ומתן חופש פעולה נרחב. במקרה הטורקי, טראמפ בלם עד לרגע האחרון - על אף לחץ מתוך הקונגרס ומפלגתו - סנקציות משמעותיות נגד טורקיה למרות שהיא קנתה, בניגוד לכללי נאט"ו, טילי נ"מ רוסים S-400. הוא אף אפשר לארדואן לפעול בצורה חופשית נגד הארגונים הכורדיים בצפון סוריה, ונתן כמה הנחות נוספות לנשיא הטורקי.

טראמפ ובן סלמאן. ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי וטראמפ | צילום: רויטרס, חדשות

ארדואן הוא לא המנהיג המזרח תיכוני היחיד שנהנה מהקשר האישי שלו עם טראמפ. יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ניצל גם הוא את יחסיו עם הנשיא האמריקני השנוי במחלוקת כדי למתן את התגובה לרצח העיתונאי חאשוקג'י ב-2018. לבסוף, הקשר המיוחד בין נתניהו לטראמפ אפשר לרה"מ לקבל הכרה אמריקנית בירושלים כבירת ישראל, בריבונות הישראלית על רמת הגולן ואפילו לא התנגד נחרצות לאפשרות של החלת ריבונות בשטחי יהודה ושומרון.

החלטתו של ביידן אמש לא מפתיעה. הנשיא האמריקני החדש סימן במהלך הקמפיין שלו שהוא יחזור למדיניות חוץ אמריקנית במזרח התיכון שתהיה מבוססת פחות על אינטרסים וקשרים אישיים - ויותר על ערכים. מאז הגעתו לבית הלבן, הוא ביטל כמה החלטות של קודמו, כמו הפסקת המימון לאונר"א או הסנקציות על בית הדין הפלילי הבין-לאומי.

אך הפעם, ביידן מכה חזק: נושא רצח העם הארמני הוא רגיש ביותר בעיני הטורקים ועם הכרתו, הנשיא האמריקני מראה לעיני כול את נכונותו לעשות צעדים דרסטיים בשם הערכים הליברליים, גם במחיר מתיחות עם בעלות ברית של מדינתו.

הנשיא פוטין בטקס (צילום: רויטרס)
טקס לזכר השואה הארמנית | צילום: רויטרס

לא פלא גם שבין כל החברים הישנים של טראמפ, ביידן בחר להכות בארדואן. הנשיא הטורקי היה הפזיז והבעייתי ביותר בהתנהגותו כלפי ארה"ב. בצעד הזה נגדו, ביידן שולח אזהרה ברורה לכל המנהיגים במזרח התיכון, כולל אלה שיושבים בירושלים.

מזווית ישראלית יש לאירוע הזה כמה משמעויות. קודם כול, הוא מדגיש את חולשתה של טורקיה בעת האחרונה. הקו התוקפני של ארדואן בודד אותו בזירה הבין-לאומית, ואי יכולתו למנוע החלטה אמריקנית בנושא כל כך חשוב בעיניו מראה עד כמה הקול הטורקי חלש בוושינגטון היום. אחרי שטורקיה היוותה איום חשוב גם על ישראל, חולשה זאת דורשת הערכה מחודשת של מאזני הכוחות האזוריים.

אך יותר חשוב מזה, המנהיגים בירושלים, כמו אלה שיושבים בריאד, באבו דאבי או בקהיר ונהנו מ-4 שנים של חופש פעולה חסר תקדים תחת טראמפ, חייבים להבין שהעידן הזה נגמר, ושהגיע לבית הלבן נשיא שפועל לפי חוקים אחרים ולא מהסס לקבל החלטות דרמטיות, גם בסוגיות הרגישות ביותר. מציאות חדשה זאת בוושינגטון תשפיע על מדיניות קבלת ההחלטות גם בישראל.

רמי דניאל הוא חוקר במכון למחקרי ביטחון לאומי ודוקטורנט באוניברסיטה העברית.

עמית ולדמן השתתף בהכנת הכתבה.