בחזרה חלקית לעידן שלפני טראמפ: הדוח השנתי של משרד החוץ האמריקני על הפרות זכויות אדם ברחבי העולם שפורסם אתמול (שלישי) התייחס לגדה המערבית, רצועת עזה, מזרח ירושלים ורמת הגולן כשטחים "שנכבשו" על ידי ישראל.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

עם זאת, ממשל ביידן לא הרחיק לכת עד כדי שינוי הכותרת של הפרק הספציפי בדוחות משרד החוץ העוסקים בזכויות אדם לשנת 2020 ל"ישראל והשטחים הכבושים", כפי שהיה מקובל במשך עשרות שנים לפני ממשל טראמפ. שינוי הכותרת ייזקף לזכות השגריר האמריקני לשעבר בישראל, דייוויד פרידמן, שהוביל את הקו כי הכותרת תנוסח כך: "ישראל" ואחריה רשימת השטחים שבמחלוקת.

בדוח משנת 2017 נקרא הפרק "ישראל, רמת הגולן, הגדה המערבית ועזה". לאחר שנשיא ארה"ב לשעבר, דונלד טראמפ, הכיר בריבונות ישראל על רמת הגולן, הדוחות ב-2018 וב-2019 כלל לא הכילו את רמת הגולן בכותרת.

דוח 2020 - הראשון בכהונת ממשל ביידן - ממשיך באותו קו ומשתמש באותה כותרת מהשנתיים הקודמות: "ישראל, הגדה המערבית ועזה". זאת למרות אמירותיו של שר החוץ בלינקן לגבי רמת הגולן בחודש האחרון.

דיוויד פרידמן, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
השגריר האמריקני לשעבר בישראל | צילום: רויטרס, חדשות

בנוסף לשינוי כותרת הפרק, משרד החוץ בראשות טראמפ השמיט כמעט כל אזכור של המילה "כיבוש" מהתוכן של הדוחות של 2017, 2018 ו-2019. דוח 2016 פורסם בחודשים הראשונים של ממשל הנשיא הרפובליקני, בעוד רקס טילרסון המתון יותר היה שר החוץ ולפני שפרידמן החל את תפקידו כשגריר.

בדוח של 2020 נכתב כי הפרק על ישראל "מכסה את שטחי הגדה המערבית, עזה ומזרח ירושלים שכבשה ישראל במהלך מלחמת יוני 1967".

עם זאת, בדוח הובהר כי "השפה בדוח זה לא נועדה כדי לנקוט עמדה בכל נושא שיש לנהל משא ומתן לגביו בין הצדדים לסכסוך, כולל הגבולות הספציפיים של הריבונות הישראלית בירושלים, או הגבולות בין ישראל לכל מדינה פלסטינית עתידית".

טראמפ בישראל (צילום: flash90, פלאש/90 )
הנשיא טראמפ בעת ביקורו בישראל | צילום: flash90, פלאש/90

כשנשאלה למה כותרת הפרק בדוח נשארה בנוסח של ממשל טראמפ, ממלאת מקום העוזר של שר החוץ האמריקני ליסה פטרסון הסבירה כי תיוג הפרק לפי האזורים הגיאוגרפיים שלו במקום ה"שטחים הכבושים" הכלליים הוא שימושי יותר לקוראים.

הפלסטינים: "זקוקים לפעולה שתסיים את הכיבוש"

שגריר פלסטין בבריטניה חוסאם זומלוט שיבח את שינוי התיוג בדוח, אך אמר שזה לא יספיק. "טוב שחזרנו לאותה הסתכלות לגבי מעמד השטח הכבוש. השאלה האמיתית היא: מה ממשל ביידן הולך לעשות בקשר לזה? מאוחר מדי לדבר, אנו זקוקים לפעולה כדי להטיל אחריות על ישראל ולסיים את הכיבוש", אמר זומלוט ששימש כראש המשימה של אש"ף בוושינגטון, לרשת "טיימס ישראל".

מאז שנכנס לתפקידו, ממשל ביידן הצהיר כי הוא מתכנן לשנות כמה מהקווים שהתווה ממשל טראמפ בכל הנוגע ליחס לפלסטינים. מבחינת ביידן, מהלכי טראמפ פגעו בסיכויים לפתרון של שתי מדינות, כגון קיצוץ הסיוע לפלסטינים וסגירת המשימות הדיפלומטיות אליהם.

חלק ניכר מדוח 2020 דומה לשנים קודמות, וסיווג הפרות זכויות אדם מצד צה"ל, חמאס והרשות הפלסטינית. עם זאת, התעללויות מצד ישראל היו מעט יותר מפורטות ממה שהיו במהלך שנות טראמפ.