תקופה חשוכה לארץ השמש העולה: זה שנים רבות שיפן נאבקת באחד משיעורי ההתאבדות הגבוהים בעולם. בשנת 2016, שיעור ההתאבדות במדינה עמד על כ-18 מתאבדים על כל 100 אלף נפשות. ב-CNN דווח כי נתונים של הממשלה היפנית מעידים שמניין המתאבדים בחודש האחרון גבוה ממספר המתים כתוצאה מנגיף הקורונה במהלך השנה האחרונה. מספר מקרי ההתאבדויות ביפן בחודש אוקטובר עמד על 2,153 בני אדם, זאת לעומת מספר המתים מקורונה שעומד על 2,087 תושבים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הסיבות לשיעור ההתאבדות הגבוה ביפן מורכבות ונובעות מסיבות רבות: החל בשעות עבודה ממושכות, דרך לחץ רב במערכת החינוך ועד בידוד חברתי וסטיגמה תרבותית סביב נושאי בריאות הנפש. אולם במשך 10 השנים שקדמו לשנת 2019, מספר ההתאבדויות ביפן צנח לכ-20 אלף בשנה שעברה – המספר הנמוך ביותר שידעה המדינה מאז החלה לנהל את רשומותיה בשנת 1978.

גל התחלואה השלישי כגורם מכריע

מקור העלייה בשיעור ההתאבדות ביפן לאחר מגמת הירידה, נעוץ ככל הנראה בנזקים הכלכליים והחברתיים שהביאה עימה מגפת הקורונה. בשבועות האחרונים דיווחה יפן על שיאים חדשים של מקרי הידבקות בנגיף הקורונה, לצד אזהרות רבות מצד אנשי הרפואה מפני גל שלישי שעשוי להתעצם בחודשי החורף הקרבים. נתון זה לווה בתחושת תסכול בקרב אזרחי יפן וחשש כבד מאפשרות להיקלע למצוקה כלכלית שלא יוכלו לצאת ממנה.

תפשטות הקורונה ביפן (צילום: רויטרס, רויטרס_)
תפשטות הקורונה ביפן | צילום: רויטרס, רויטרס_

"אנשים מפחדים - אפילו לא חווינו את ההשלכות הכלכליות המלאות של המגפה", אמר פרופסור אואידה, מומחה מקומי לחקר אובדנות. "המגפה עצמה יכולה להחמיר, אז אולי תהיה שוב אפשרות לסגר דיפרנציאלי - אם זה יקרה, ההשפעה הנפשית צפויה להיות עצומה". עוד הוסיף אואידה כי בהשוואה למדינות אחרות נגיף הקורונה פגע ביפן באופן קשה במיוחד. "המדינה הכריזה על מצב חירום, אך מעולם לא הטילה סגר מלא. מגבלות הסגר שהטילה לכניסות בין-לאומיות לא היו ממושכות כמו אלה של סין".

עלייה של 83% בהתאבדות בקרב נשים

ניכרת עלייה בלתי פרופורציונלית באחוז ההתאבדויות בקרב נשים. למרות שהן מייצגות חלק קטן יותר מסך ההתאבדויות באוכלוסייה, מספר הנשים הנוטלות את חייהן עלה באופן משמעותי. באוקטובר, אחוז ההתאבדויות ביפן בקרב נשים גדל ב-83% בהשוואה לחודש המקביל בשנה שעברה. לשם השוואה, אחוז אירועי ההתאבדות בקרב גברים עלה ב-22% באותו פרק זמן.

"יש לכך כמה סיבות אפשריות", הסביר אואידה. "נשים מהוות אחוז גדול יותר של עובדים במשרה חלקית בענפי המלונאות, שירותי המזון והקמעונאות - שם הפיטורים היו עמוקים". את דבריו חתם בקביעה כי "יפן התעלמה מנשים. זו חברה שבה האנשים החלשים מנותקים ראשונים כשדברים רעים מתרחשים".

במצבי מצוקה יש מי שמקשיב:
סה"ר www.Sahar.org.il
ער"ן 1201
בשביל החיים - סיוע למשפחות שיקיריהן התאבדו 03-7487771