נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ עדכן היום (שישי) כי הוא ורעייתו מלניה נדבקו בקורונה. הוא אמנם ממש לא המנהיג הראשון בעולם שנדבק בנגיף, קדמו לו למשל ראש ממשלת רוסיה מיכאיל מישוסטין וראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון ואולם הוא היה אחד המנהיגים הבולטים בהצהרותיו השנויות במחלוקת לגבי המחלה.

"הולך להיות בסדר גמור"

בראשית המשבר הנשיא האמריקאי הטיל ספק בכלל באפשרות שהנגיף יגיע לארה"ב והבטיח לאמריקאים שיהיה בסדר. "זה לגמרי תחת שליטה אצלנו", אמר בתגובה להתפרצות בסין ב-22 בינואר בריאיון לרשת CNBC, "זה אדם אחד שמגיע מסין, ויש לנו את זה תחת שליטה. זה הולך להיות בסדר גמור".

"זה ייעלם בדרך נס"

כשבארצות הברית היו כבר 12 מקרים מאובחנים ב-10 בפברואר, טראמפ האמין שהווירוס פשוט יעלם. "נראה שעד אפריל", הוא אמר בעצרת פוליטית בניו המפשייר, "אתם יודעים, בתיאוריה, כשזה נהיה מעט חם יותר, זה בדרך נס נעלם".

ב-24 בפברואר כשבארצות הברית כבר היו 53 מקרים מאומתים טראמפ הצהיר בחשבון הטוויטר שלו כי "וירוס קורונה במידה רבה תחת שליטה בארצות הברית. שוק המניות מתחיל להראות לי טוב מאוד". ב-27 בפברואר הוא הצהיר שוב: "זה הולך להעלם. יום אחד, זה כמו נס, זה יעלם".

במרץ טראמפ כבר נאלץ להכיר בכך במידה רבה בכך שיש מגפה בארצות הברית כשבנתונים כבר נרשמו מאות חולים. "תקשורת הפייק ניוז ושותפתם המפלגה הדמוקרטית", כתב בחשבון הטוויטר שלו, "עושים כל שביכולתם ללבות את מצב הקורונה".

ב-9 במרץ הוא השווה את הקורונה לשפעת ואמר כי בשנה שעברה 37 אלף אמריקאים מתו משפעת. "שום דבר לא נסגר", הוא הוסיף, "החיים והכלכלה ממשיכים, תחשבו על זה". ב-10 במרץ הבטיח שוב: "הישארו רגועים, זה יעלם".

נפתח את הכלכלה עד חג הפסחא

כשמערכת הבריאות האמריקאית כבר ספרה עשרות אלפי חולים ומאות מתים, טראמפ דיבר על פתיחת הכלכלה. "אמריקה שוב ובקרוב תפתח לעסקים", אמר במסיבת עיתונאים ב-23 במרץ. למחרת ברשת פוקס הוסיף ואמר: "אני אשמח לפתוח את המדינה עד חג הפסחא".

בסוף חודש מרץ ספרו בארה"ב כבר אלפי מתים וערב חג הפסחא מספר קורבנות הקורונה חצה את ה-20 אלף. עם זאת, טראמפ כבר דיבר על פתיחת הכלכלה ואמר ב-22 באפריל "אם זה יחזור זה לא יהיה בצורה הזו אלא במנות קטנות יותר שאנחנו יכולים להכיל או שזה בכלל לא יחזור".

קרני UV וזריקות של חומר חיטוי לחולים

ואז החליט הנשיא להפתיע את המומחים ולהציע לחולי קורונה טיפול בקרני UV והזרקה של חומרי חיטוי. "ראיתי את חומר החיטוי שמחסל אותו בדקה אחת", אמר הנשיא בתדרוך לעיתונאים ב-23 באפריל. "האם יש משהו דומה שאנחנו יכולים לעשות באמצעות הזרקה פנימה, או משהו שהוא כמעט ניקיון. כפי שאפשר לראות זה מגיע לריאות, יש לזה השפעה אדירה על הריאות, אז יהיה מעניין לבדוק את זה". הוא פנה למומחית שישבה לצידו בתדרוך ואמר: "נניח שמשתמשים בקרן UV עוצמתית או פשוט באור חזק מאוד, זה לא נבדק אבל אתם הולכים לבדוק את זה". הוא שאל אותה אם היא מכירה את זה והיא השיבה שהיא לא מכירה את זה כטיפול.

בעקבות התבטאותו, חברות ניקוי הוציאו הבהרות עבור לקוחותיהם. החברה שמייצרת את המוצרים הפופולריים "ליזול" ו"דטול" קראה ללקוחותיה: "אל תצרכו את מוצרי הניקוי שלנו". היצרנית הבריטית, רקיט בנקיסר, הזהירה כי צריכת מוצרי חיטוי היא מסוכנת "בעקבות ספקולציות שהושמעו לאחרונה והודעות ברשתות החברתיות". עוד הצהירו: "בשום נסיבות שהן, אסור להכניס את המוצרים שלנו לגוף האדם דרך הזרקה, בליעה או בכל דרך אחרת".

נשיא ארה"ב טראמפ (צילום: רויטרס_)
הנשיא טראמפ | צילום: רויטרס_

לאחר שעורר זעם הנשיא חזר בו מהדברים. "שאלתי כתבים כמוכם שאלה באופן סרקסטי כדי לראות מה יקרה", טען, "אני חושב שחומר חיטוי על הידיים יכול להשפיע לטובה. שמש וחום ולחות מוחקים את הנגיף, זה עולה מבדיקות שמתנהלות כבר כמה חודשים. לכן אמרתי 'איך אנחנו עושים את זה בתוך הגוף או אפילו מחוץ לגוף". ב-27 באפריל נשאל על עלייה בדיווחיםע ל הראה כתוצאה מחומרי חיטוי והשיב: "אני לא יכול לדמיין למה".

מאשים את הבדיקות

בראשית מאי מספר המתים חצה את ה-70 אלף וטראמפ עדיין טען שזה יעלם גם ללא חיסון. כשאחות טענה בפני הנשיא שיש מחסור בציוד רפואי לטיפול בחולים הוא השיב: "זה ספורדי בשבילך, אבל לא ספורדי בשביל הרבה אנשים". ב-11 במאי טען "פגשנו את הרגע והתגברנו". כשנשאל על מספר המקרים העדיין גבוה ב-14 במאי אמר: "זה יכול להיות הבדיקות, בכנות, מוערכות יתר על המידה. אולי זה פשוט מופרז".

משתמש בתרופה נגד מלריה

הרומן של הנשיא והתרופה הידרוקסיכלורוקווין המשמשת כנגד מלריה התחיל כבר בחודש אפריל. ב-11 באפריל אמר לעיתונאים: "אני חושב שאנשים צריכים (לקחת הידרוקסיכלורוקווין).אם זה הייתי אני למעשה אולי הייתי עושה את זה בכל מקרה".

הופ היקס (צילום: reuters)
היועצת של טראמפ שהדביקה אותו | צילום: reuters

וטראמפ אכן עמד במילתו. "אני לוקח את זה כבר שבוע וחצי ואני עדיין פה, אני עדיין פה", אמר לעיתונאים בתדרוך בבית הלבן באמצע מאי. טראמפ טען שרבים מהעובדים בחזית המאבק בקורונה לוקחים את התרופה וכשנשאל מה הוכחת היעילות שלה אמר: "אני מקבל הרבה שיחות חיוביות לגביה". המחקרים לעומת זאת, הטילו ספק ביעילות התרופה.

על המסכות: "לא רואה את זה עבור עצמי"

לפני ששינה כיוון בחודש יולי טראמפם התנגד בתוקף לעטיית מסיכות בניגוד לעצת המומחים. "אני חושב על עטיית מסכה כשאני פוגש נשיאים, ראשי ממשלות, דיקטטורים, מלכים, מלכות. אני לא יודע אבל איכשהו אני לא רואה את זה עבורי", אמר בתחילת אפריל למשל, "אני פשוט לא, אולי אשנה את דעתי".

"אני על הבמה, לא מודאג"

רק לאחרונה טראמפ נתפס בעוד אמירה מעוררת מחלוקת. לפני עצרת בנבאדה באמצע החודש שעבר נתן הנשיא ריאיון ללאס וגאס ריוויו וכשנשאל על החשש מעצרות הבחירות ההמוניות שלו השיב: "אני על הבמה וזה מאוד רחוק, ולכן אני לא מודאג בכלל". בעימות שנערך שלשום טראמפ גם לעג למתמודד נגדו במרוץ לנשיאות ג'ו ביידן על כך שהוא מקפיד לחבוש מסכה ואמר שהוא הולך עם: "המסכה הכי גדולה שיש".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות