נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הודיע הלילה (בין שלישי לרביעי) כי ארה"ב תעצור באופן זמני את המימון לארגון הבריאות העולמי, עד לבדיקת התנהלותו עם התפרצות נגיף הקורונה. בין היתר, טראמפ האשים את הארגון בטיוח מידע בשלבים הראשונים של התפרצות הנגיף בוואהן ובמניעת היערכות ראויה למגפת הקורונה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ההודעה מגיעה על רקע הביקורת שמתח הארגון על מגבלות הנסיעה שהטילה ארה"ב על סין, בזמן שהייתה מרכז המגיפה. טראמפ התייחס במיוחד לביקורת הארגון על הוראתו לשלול זמנית את כניסתם למדינה של האזרחים הזרים ששהו בסין, שניתנה עוד ב-31 בינואר.

"עם פרוץ מגפת הקורונה היו לנו חששות עמוקים בנוגע לשאלה - האם נדיבותה של אמריקה נוצלה באופן מיטבי", אמר טראמפ והוסיף כי הארגון לא שיתף בזמן מידע על ההתפרצות וטען כי בהתחלה אפשר היה להכיל את הנגיף.

השוק בווהאן חוזר לפעילות (צילום: AP)
חזרה לשגרה בווהאן | צילום: AP

לטענתו, הארגון לא בחן את הדיווחים של סין על הנגיף וקידם מידע שקרי שמסרה סין על הקורונה – מה שהוביל להתפרצות משמעותית של הנגיף ברחבי העולם. לדבריו, הוא הולך לתעל את הכסף למקומות שצריכים זאת. עוד לפני ההצהרה אמר הנשיא כי הוא שוקל את הפסקת המימון. בתדריך שקיים בבית הלבן אמר כי הארגון "נכשל בחובתו הבסיסית וצריך לתת את הדין". 

ארה"ב היא התורמת הגדולה ביותר של ארגון הבריאות העולמי מתוך 196 המדינות, ומהווה כ-15% מתקציב הארגון. מוקדם יותר השנה היא שלחה יותר מ-57.8 מיליון דולר לארגון, ובנוסף תרמה כסף נוסף לפרויקטים מיוחדים.

אנטוניו גוטרש, מזכ"ל האו"ם (צילום: רויטרס, חדשות)
אנטוניו גוטרש, מזכ"ל האו"ם | צילום: רויטרס, חדשות

מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, אמר בתגובה להחלטת טראמפ כי זה לא הזמן להפחית את המשאבים לפעולות הארגון או כל ארגון הומניטרי אחר, במאבק נגד הנגיף. עוד הוסיף: "הגיע הזמן לעבוד יחד כדי לעצור את הנגיף והשלכותיו".

נשיא ההסתדרות הרפואית האמריקאית התנגד להחלטת הנשיא ואמר כי הוא ביצע את המהלך "בזמן משבר הבריאות הציבורי הקשה ביותר במאה השנים האחרונות". לטענתו, "הפסקת המימון לארגון הבריאות, במקום להתמקד בפתרונות, הוא מהלך מסוכן ברגע רעוע בעולם".

הסנאטור פטריק לאהי, סגן יו"ר ועדת התקציבים בארה"ב, מתח גם הוא ביקורת חריפה על טראמפ בעקבות ההצהרה ואמר כי ארגון הבריאות העולמי "יכול היה להחמיר יותר עם סין", אך הוא עדיין זקוק לתמיכה מצד ארה"ב ברגעים אלה.

ניו יורק נטושה במשבר הקורונה (צילום: reuters)
ניו יורק בזמן הקורונה | צילום: reuters

במקביל, מספר החולים בארה"ב עבר את ה-600 אלף בני אדם ומספר המתים עומד על כ-26 אלף ולמרות שטראמפ דיבר על חזרה לשגרה ב-1.5, זה לא נראה באופק. במהלך הלילה הודיע טראמפ על הענקת סיוע פדרלי, על סך 25 מיליארד דולרים, לחברות התעופה הגדולות במדינה.