אין כל ביסוס מדעי ששמירת מרחק של שני מטרים אחד מהשני תמנע הידבקות בקורונה, כך אומרים היום (שלישי) מספר מדענים בעולם. חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד טוענים  כי יש מיעוט קטן של ראיות מדעיות שתומכות בשמירת המרחק והם קוראים לממשלה לבטל את ההוראה הרשמית להקפיד על כך.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

חוקרים מאוניברסיטת דנדי שבסקטולנד מדגישים כי אין כל עדות לכך ששמירת מרחק של שני מטרים יעילה יותר משמירת מרחק של מטר אחד בלבד. לטענתם, ממצא של מחקר שנעשה באוניברסיטה מעלה כי ממרחק של פחות ממטר יש אכן סיכוי גבוה להידבקות, 78%, אך מעבר למטר – מדובר על סיכון של 11 % בלבד.

פרופ' קרל הנהגאן ופרופ' תום ג'פרסון מאוניברסיטת אוקספורד ניסו להבין מה המקור המדעי לשמירת מרחק של 2 מטרים. הם בחנו 172 מחקרים אקדמיים שפורסמו לאחרונה בכתב העת הרפואי המפורסם The Lancet והם גילו שרק 5 מהם עוסקים בנושא הקשר בין הידבקות בקורונה לבין שמירת מרחק. עוד הם גילו, כי רק מחקר אחד הזכיר את החשיבות של שמירת מרחק של מטר וחצי בין רופא למטופל, אך המחקר הזה לא עורר תהודה גדולה.

פארק דומינו בניו יורק: עיגולים על הדשא לסימון שמירת מרחק (צילום: רויטרס_)
פארק דומינו בארה"ב: עיגולים לסימון שמירת מרחק 2 מטרים | צילום: רויטרס_

"חוק שני המטרים משפיע בצורה רצינית על בתי ספר, ברים, מסעדות ועל היכולת שלנו לחזור לחיי השגרה", כתבו פרופ' הנהגאן וג'פרסון. "הרבה מהעובדות שנאמרות כיום כחלק מהמאבק בהתפרצות נגיף הקורונה מבוססות על ראיות לא מבוססות. מה שאנו צריכים זה שיעודדו אותנו (לשמור על היגיינה) ולשטוף ידיים - לא חוקים רשמיים".

ד"ר מייק לונרגן, סטטיסטיקאי בכיר ואפידמיולוג מאוניברסיטת דנדי, שסקר 25 מאמרים שלוקטו על ידי ארגון הבריאות העולמי אמר כי "המסקנה שלנו היא שהימנעות ממגע היא דבר חשוב מאוד, ומרחק של מטר יכול להיות מעט טוב יותר מאשר רק להימנע ממגע. יחד עם זאת, לא מדובר בהבדל כזה משמעותי. הנתונים האלה מראים שאין כל עדות לכך ששמירת מרחק של 2 מטר עדיפה על שמירת מרחק של מטר אחד בלבד".