"אחרוני שורדי אושוויץ חיים בקהילה שלנו - אנחנו עלולים לאבד אותם": העיר ניו יורק הפכה למוקד ההתפרצות המרכזי בארה"ב – ולאחד המוקדים החמורים בעולם – והקהילות היהודיות בעיר סופגות פגיעה חמורה. בחברא קדישא בשכונת בורו פארק בברוקלין הזהירו: אנחנו לא עומדים בעומס.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הודעה של מנחם בלום, איש החברא קדישא "שומרי הדת" בבורו פארק, צוטטה באתר כיכר השבת. בהודעה מתריע בלום שאנשיו קורסים תחת עומס ההלוויות בשל מספר הנפטרים הגבוה. "אין מספיק נהגים להוציא את הנפטרים לבית הקברות", כותב בלום. "אנחנו צריכים מתנדבים, מי שיש לו מיני וואן ומוכן לקחת נפטר לבית הקברות".

קורונה ניו יורק (צילום: רויטרס, רויטרס_)
קורונה ניו יורק | צילום: רויטרס, רויטרס_

בקהילות היהודיות נרשמו מאות חולים כבר בתחילת ההתפרצות, והמספרים יותר מהכפילו את עצמם מיום ליום. האופי הקהילתי והעובדה שבאופן כללי האסימון נפל בארצות הברית באיחור ניכר – שכן חומרת המצב לא הובנה בהתחלה ולא ניתנו כל הנחיות לציבור – הנחיתו מכה קשה על יהודי ניו יורק. הדיווחים מהעיר מספרים על יותר מ-15 הלוויות ביום אחד, כשבין הנפטרים גם אבות צעירים שהותירו אחריהם יתומים רבים.

כדי להבין את חיי הקהילה הניו-יורקים, כדאי להיעזר בתיאור הזה של יוסף רפפורט, רב מקהילת בורו פארק ששוחח עם מגזין "טאבלט" היהודי-אמריקני. רפפורט הסביר כמה זה שגרתי שאנשים עוברים בחתונות בשכונה - שאפילו לא הוזמנו אליהם. "יש לילות שאני עובר ב-10 חתונות ואומר מזל טוב. זה נחמד בדרך כלל", הוא מסכים. "אבל עלול להתברר כקטלני".

ניו יורק נטושה במשבר הקורונה (צילום: reuters)
צילום: reuters

לפני שבועיים ראש העיר ניו יורק ביל דה בלאזיו עוד הצהיר שאין שום התפרצות מיוחדת בשכונת בורו פארק – אבל בימים האחרונים כבר אפשר לראות את האסון בכל פינה בשכונה. כמעט כל מאמר בעיתונות היהודית בניו יורק עוסק אך ורק בנגיף הקורונה. בתי הכנסת, השטיבלים והישיבות סגורים לחלוטין והרחובות נטושים. את השבת האחרונה קיבלו בניו יורק בתפילות בבית או בתפילות משותפות במרפסות.

"בקהילה שלנו יש את האחרונים משורדי אושוויץ", רפפורט סיפר למגזין "טאבלט" בקול שבור. "אנחנו כרגע בסכנה שנאבד את כולם. זה דבר נורא לשאת על המצפון שלך, לשים את המסמר האחרון בארון הקבורה של הדור שלהם".