אם תשאלו אותנו, מהו הסאונד הנעים ביותר שיש, אחרי נניח מלמול של תינוק בן יומו, יהיה זה צליל גלגלי המזוודה על גבי האספלט, רגע לפני שהמונית באה לאסוף אתכם לשדה התעופה.

בעוד שהצליל זהה כמעט בכל מזוודה, יש בכל זאת הרבה מאוד הבדלים בין המזוודות השונות בשוק. והמזוודה הנכונה היא גם זו שתעבוד בשבילנו, לא תיקרע בדרך, תגן על חפצינו ועם הרבה מאוד תפילות ותקווה, גם לא תלך לאיבוד במסע הארוך אל מחוץ לארץ. אז איך בוחרים אחת ומה חשוב לדעת?  מהתחשבות במורכבות הגודל והמשקל ועד להתעמקות בעולם של תכונות וחומרים חדשניים, פנינו לאחת שאורזת: ירדן וקס מנכ"לית החברות TUMI סמסונייט ואמריקן טוריסטר ישראל, שסידרה לנו מדריך מפורט בנושא. 
אילו מזוודות עמידות ביותר בפני פגיעות אפשריות?

"נכון להיום מזוודות רכות גם הן עמידות מאוד מפני פגיעות ויהיו שיאמרו גם נוחות יותר.
לכן השאלה היא בעיקר נוחות המשתמש. יתרון נוסף שקיים במזוודה רכה יש כיסים חיצוניים, ומאפשרים נוחות וזמינות לארוז בתאים אלה. למשל במזוודת טרולי שעמה ניתן לעלות למטוס, הכיסים יהיו מצוינים לכל אותם ניירות ומסמכים לצורך שליפה מהירה. 

חשוב לציין שגם במזוודות קשיחות וגם אלו עשויות מבד, ישנה אפשרות ההרחבה בעזרת רוכסן שלמעשה מגדילה את נפח המזוודה ב-25 אחוז. בשל העובדה שיותר ויותר אנשים נוטים לטוס היום עם טרולי בלבד בשל העלויות והניידות, ההרחבה של המזוודה היא ללא ספק חשובה ויעילה. כיום החברות משכילות לייצר מדי שנה קולקציות מזוודות טרולי עליה למטוס עסקיות ייעודיות – במבנה ארגונומטרי – עם תאים נוחים מרופדים למחשבים ניידים ולשאר הציוד הטכנולוגי הנדרש, עם פתחי הטענה, יחד עם תא ייעודי לביגוד ושימוש OVER NIGHT".

על איזו מזוודה תמליצי לבטן המטוס – קשיחה או רכה?

"מרבית הנוסעים חשים בטוחים יותר עם מזוודות קשיחות, הנחשבות לעמידות יותר בעיניהם. זה המקום לציין את טכנולוגיית ה- CURV - טכנולוגיית חומר זה הייתה רשומה כפטנט עד לא מכבר. זוהי סגסוגת חומר קשיח בדחיסות רבה שיוצרת חוזק לצד משקל קל. לצד הבטיחות של המזוודה, ישנו גם נושא המשקל של המזוודה: המזוודות הקשיחות מחולקות  בדרך כלל לשני חצאים, עם מארז פנימי דו-צדדי נוח מאוד – בין היתר יכול לאפשר הפרדה בין נקי "ללא נקי", אך בל נמעיט בערכן של המזוודות הרכות העשויות סיכוך סיבים גבוה מאוד וכך שומרות ונשמרות ונחשבות חזקות ועמידות מאוד. מזוודות רכות עשויות מבד במראן, הן עדינות יותר (כמובן תלוי מהו סיב הבד ממנה עשויה המזוודה). אלמנט ההרחבה לנפח קיים כמובן גם במזוודות קשיחות ובמזוודות רכות בינוניות וגדולות וכאמור מרחיבות הנפח ב- 25% יותר.  

באשר ללבטים בין אם מזוודה קשיחה או רכה: חשוב מאוד להדגיש כי במידה ונגרם נזק כלשהו למזוודה כאשר כבר הייתה ברשות חברת התעופה עד לחזרתה במסוע, בכל שדה תעופה ישנה נציגות משרדים מתאימה כדי להגיש דוח נזק לכבודה או לכל תלונה שהיא ביחס לכך".  

האם יש צורך במזוודה עם נעילה?

"אני בהחלט ממליצה לרכוש מזוודה עם מנעול קומבינציה מובנה, כולל  TSA (מתאימות לבידוק בטחוני). אם בטעות ננעלת המזוודה, ברשות מספר רב של מערכות ביטחון במדינות שונות ברחבי העולם  מפתח מאסטר, הפותח את המנעול ללא פגיעה במזוודה, אולם יש מקומות שדורשים שלא לנעול את המזוודה אבל הנעילה חשובה לא רק בשדה התעופה, אלא גם במהלך השהות שלכם מחוץ לבית. מזוודה עם מנעול מיועדת להגן על חפצים יקרי ערך, וגם כדי למנוע הכנסה של דברים אסורים ע"י צד שלישי ללא ידיעת בעליה. מנעול במזוודה מהווה בעצם עוד מנגנון הגנה על הכבודה".


למה חשוב לשים לב בבחירת מזוודה?


ברכישת מזוודה רכה:

סוג הבד: "סוג הבד יקבע את הסיכוי של המזוודה שלכם להיקרע או להישמר לאורך זמן. העדיפו בד שיהיה בסיכוך סיבים עבים (סגסוגת) , עשוי מפוליאמיד חומר המונע רטיבות".
רוכסן: "ככל הרוכסן דק יותר הוא פגיע יותר. העדיפו מזוודה עם רוכסנים של עובי בין 8/10/12 מ"מ - זה עמיד יותר ויאריך לכם ימים.
גלגלים: : "כיום כבר יש מזוודות 4X4 עם גלגלים כפולים שמשדרגים לכם את הנוחות בנסיעה בצורה יוצאת דופן, בזכות גלגל פנימי וגלגל חיצוני. המזוודה יותר יציבה ונותנת לכם נוחות יתרה.
מנגנון: העדיפו מנגנון טרולי עשוי אלומיניום שהוא נוח יותר וקל יותר. 

 

ברכישת מזוודה קשיחה:

סוג החומר: החומר מומלץ והחזק ביותר הוא הפוליפרופילן. החיסרון שלו הוא המשקל שלו, ולכן המציאו את הפלו פוליפרופליין לייט ואת המצאת המאה החומר  CURV. מה שחשוב שתשימו לב אליו הוא שזה על פי תו תקן. אם זה מאושר על ידי אירופה זה ללא ספק האישור שחומר הכי קשיח ובטיחותי שכן התנאים האירופיים הם ללא ספק הכי קפדניים.  

ידיות מזוודה: "מומלץ שידיות המזוודה (קשיחה או רכה) יהיו עשויות אלומיניום. חשוב לשים לב  שבמזוודות האיכותיות יותר יש מספר ידיות נשיאה – הן צדדית והן תחתונה וזה גם מה שמבדיל היום בשוק בין המזוודות הנפוצות יותר לאיכותיות יותר. יקרה ויוקרתית אך נשארת תקינה ואיכותית לתקופה ארוכה. 

משקל המזוודה:

"כיום חברות התעופה בהחלט מרוויחות מנושא משקלי המזוודות, מה שמאפשר להן לגבות כספים על החרגות. זו הסיבה שיותר ויותר חברות בשוק מבקשות לייצר מזוודות קלות ביותר, על מנת לעזור לנוסעים להימנע מתשלום תעריפי החרגה. 

טרולי:
גודל 20 אינץ
משקל: חברות התעופה מאפשרות שמשקל המזוודה יהיה בין 6-8 ק"ג
מומלץ שמשקל המזוודה לא יעלה על משקלים נעים בין 1.4 – 3 ק"ג.

מזוודה בינונית
גודל 25 אינץ'
משקל:  חברות התעופה מאפשרות שמשקל המזוודה יהיה בין 20-23 ק"ג
מומלץ שמשקל המזוודה לא יעלה על 2 -3.5 ק"ג.

מזוודה גדולה
גודל: 30 אינץ'
חברות התעופה מאפשרות שמשקל המזוודה יהיה בין 20-23 ק"ג.
מומלץ שמשקל המזוודה לא יעלה על 3.5-5 קילו.  

מה היתרונות והחסרונות במזוודה רכה?

יתרונות: קלה, גמישות, הרחבה לנפחים גדולים, נוחות (לדוגמה: ניתן לפתוח את המזוודה גם כשהיא עומדת)
חסרונות: עלולה להיקרע על המסוע ולקרעים אלו אין אחריות

מה היתרונות והחסרונות במזוודה קשיחה?

יתרונות: עמידה יותר, חזקה, הגנה יעילה יותר לחפצים שבירים, קיימת במגוון רחב ביותר של צבעים , ניתן לחלק בקלות לשני צדי המזוודה מקל על האריזה.
חסרונות: נדרש תמרון והנחת המזוודה על מנת לפתוח אותה. בהתאם לחומר הייצור, ייתכן שתשקול יותר ממזוודה רכה. כמו כן, חלק מהמזוודות מגיעות ללא אפשרות להרחבת הנפח.

איך לשמור על אריזה נכונה כך שהמזוודה תאריך ימים?

מבלי להיכנס לשיקולי מלתחה, יש כמה טיפים שממליצה עליהם וקס שישמרו לכם על המזוודה:
1. קודם כבד ואז קל
בתחתית המזוודה, קרוב לגלגלים, דאגו להניח את הדברים הכבדים. זה מונע מהגלגלים להתבלות. 
2. מוצרי טואלטיקה
תמיד מומלץ להכניס לשקית עם סוגר אוטם שלא בטעות יישפך וירטיב את התכולה, ובכך יזיק לבד ולחומר המזוודה. 
3. אל תעמיסו. 
כדאי מאד לסגור את המזוודה לפני ולראות באמת שהכול נסגר כמו שצריך מבלי לדחוס, זאת על מנת שלא להרוס את הרוכסנים.