צעיר בן 20 במצב קשה ופצועה נוספת במצב קל לאחר שנפגעו הערב (שלישי) מרסיסים בתל אביב. רסיסים הם שברי מתכת של רקטות וטילים שעלולים לפגוע הן לאחר יירוט של מערכת כיפת ברזל והן בפגיעה ישירה. כשמערכת כיפת ברזל מיירטת רקטה שברי היירוט נוחתים על הקרקע ועלולים להוביל לפגיעות בנפש או ברכוש. גם כשרקטה נוחתת על הקרקע יש סכנה שרסיסים שנוצרו בעקבות הדף הפיצוץ יתפזרו באזור הפגיעה והם עלולים לפגוע במי שנמצא באזור.

איך מתגוננים מפני רסיסים?

המילה רסיסים עשויה להטעות, מדובר בחלקי מתכת גדולים מאוד שעשויים לעשות נזק גדול ולסכן חיי אדם. התרעה על ירי רקטות וטילים עשוייה לתפוס אותנו בכל מקום והנחיות פיקוד העורף מפחיתות באופן משמעותי את הסיכוי שלנו להיפגע מרסיסים. בעת התרעה יש להיכנס למרחב המוגן ולהמתין עשר דקות. המרחב המוגן המועדף הוא ממ"ד – מרחב מוגן דירתי, ממ"ק – מרחב מוגן קומתי, ממ"מ – מרחב מוגן מוסדי או מקלט ציבורי כל עוד ניתן להגיע אליו בזמן ההתגוננות העומד לרשותכם. אם אין את אחד מאלה, יש לצאת לחדר המדרגות ולשהות בקומות האמצעיות (לא העליונה ולא קומת הכניסה).

רסיס בגוש דן
רסיס שנפל בגוש דן

אם אתם נמצאים ברכב, בזמן התרעה יש לצאת מהרכב, להתרחק, לשכב על הרצפה ולהגן על הראש באמצעות הידיים.   

למה כל כך חשוב לשכב על הרצפה?

הסיבה העיקרית לכך שבזמן התרעה יש לשכב על הקרקע היא לנסות ולהקטין ככל הניתן את גובה הצללית של גופנו ושטח החשיפה שלו – ולהגן על עצמנו מהרסיסים. לרוב ראשי הנפץ של הרקטות והטילים יש מעטפת פלדה, היוצרת רסיסים מסוכנים רבים בפיזור צפוף מאוד, רסיסים אלו פוגעים באופן ישיר בקרקע רק באזור קטן מאוד הסמוך למקום הפיצוץ, אולם במרבית השטח החשוף לפגיעה וככל שמרחיקים ממקום הפיצוץ - מסלול מעוף הרסיסים הוא אלכסוני וכלפי מעלה.

פגיעת רסיס ברכב, תל אביב
פגיעת רסיס ברכב בתל אביב

גם הקרקע עצמה מספקת הגנה, כאשר כל בליטה בה משפרת מאוד את רמת המיגון, כמו תלולית, אבן שפה, מעקה נמוך או תעלה. על אף שהדבר כרוך לעיתים בחוסר נוחות ובחשש ללכלוך הבגדים, התנהגות לפי הנחיות אלה מצילה חיים.

באחוזים - הסבירות להיפגע מהדף פיצוץ של טיל שנוחת בסמוך בשטח פתוח, עומד על 100% בעמידה ו-85% בכריעה, לעומת 10% בלבד בשכיבה.

למה ממתינים 10 דקות?

 לשברי היירוט (רסיסים) לוקח דקות ארוכות להגיע לקרקע ולכן, גם אם שמעתם שכיפת ברזל יירטה את הטיל הסכנה לא חלפה. ההתרעה של פיקוד העורף מופעלת בכל מקום שבו יש סכנה לפגיעה – כולל באזורים שבהם יש חשש לפגיעה של רסיסי יירוט. בנוסף, מטח עשוי להימשך זמן מה ולכלול כמה רקטות שמשוגרות בהדרגה ומערכות ההגנה לא מעניקות מענה הגנתי מלא.

המדריך נכתב בסיוע פיקוד העורף