sportFive1254563 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
רונאלדו. עזב את יונייטד בטריקת דלת (Getty) (צילום: ספורט 5)
רונאלדו. עזב את יונייטד בטריקת דלת (Getty) | צילום: ספורט 5

יום שלישי בערב. אצטדיון "מרסול פארק" בריאד מלא וגדוש. עשרות אלפי אוהדים בחולצות צהובות וכחולות עמדו, נרגשים, וחיכו דקות ארוכות לרגע המאושר. עד שהדלת נפתחה.

וממנה יצא כריסטיאנו רונאלדו.

זה מסוג הרגעים האלה שאתה משפשף את העיניים ולא מאמין שהם קרו. אחד מגיבורי הכדורגל של שני העשורים האחרונים, שחקן שבכל מקרה ייזכר היסטורית כאחד הגדולים ששיחקו את המשחק, עובר לשחק בליגה שונה מאוד מזו ששיחק בה עד היום. כזו שהרמה המקצועית שלה פחות נחשבת, בעיניי הציבור הרחב, לזו שקיימת בספרד, אנגליה או צרפת.

למרות ההצהרות שלו, ברור שרונאלדו קיבל את ההחלטה - אפשר להניח - לא משיקולים מקצועיים גרידא. זו היתה החלטה שהגיעה מסיבות כלכליות, שיווקיות, ארוכות טווח - שמטרתם לפתח את המותג "רונאלדו", מתוך ידיעה שהשחקן כבר די עשה את שלו בקריירה. תוסיפו לכך את העובדה שלא הצליח (למרות שמאוד ניסה) למצוא מקום בקבוצת צ'מפיונס, ותקבלו את הרגע המדהים הזה שראינו לפנינו.

רבים לא אהבו את המהלך של רונאלדו. חלקם מסיבות ספורטיביות לחלוטין - העובדה ש"שבר את הכלים" עם מנצ'סטר יונייטד בטענה שהיא לא מספיק תחרותית (לא משחקת בליגת האלופות), ואז בחר לשחק בקבוצה שהמרחק בינה לבין תחרותיות הוא כמו המרחק בין מנצ'סטר לריאד. בעבר הוא טען ש"לא היה הולך לשחק בערב הסעודית", ובסוף זה מה שהוא עושה - ואכן מדובר בסוג של צביעות.

זה שהוא חתם בערב הסעודית, לא אומר שהוא מסכים עם המדיניות שלה המדינ (צילום: ספורט 5)
זה שהוא חתם בערב הסעודית, לא אומר שהוא מסכים עם המדיניות שלה המדינה (האתר הרשמי) | צילום: ספורט 5

אבל יש גם טיעון אחר. והוא הטיעון שאפשר לסכם אותו במילה אחת - "ספורטסוושינג" (sportswashing). כלומר - מצבים שבהם משטרים בעייתיים מבחינת זכויות אדם משתמשים בספורט כדי למרק את תדמיתם בעיני העולם. אפשר ללכת אחורה עד אולימפיאדת ברלין 1936, שנועדה להכשיר את המשטר הנאצי - ולהבדיל, גם המונדיאל האחרון בקטאר, ששימש כ"ספקטקל" שהאיר באור חיובי משטר דכאני ואלים. רונאלדו, טוענים הטוענים, בעצם חתימתו הכשיר את המשטר הסעודי.

זכויות האדם הן קודש. לא פחות מזה. המטרה שלנו, כבני אדם, היא לדאוג לכל אדם שנרדף על בסיס מוצא, גזע, דת או נטייה מינית. ואין ספק שמדינות כמו קטאר, רוסיה או ערב הסעודית בהחלט בעייתיות בתחום הזה. אבל האם רונאלדו הוא מקור הבעיה בסיפור? האם במידה ולא היה חותם שם, משהו היה משתנה? אני בספק.

כמו כן, צריך לשאול: האם חתימה בקבוצת כדורגל ממדינה בהכרח מהווה הסכמה למדיניות שלה לאורך השנים? האם שחקן כדורגל שחתם ב-MLS, למשל, בהכרח מזדהה עם הפלישה האמריקאית לעיראק? האם כדורגלן שקיבל משכורת מרומן אברמוביץ', המיליארדר המקורב לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין, בהכרח תומך בתוקפנות הרוסית כלפי אוקראינה? מועדוני כדורגל כיום הם, לכאורה, גופים שמנותקים מהמדינות שבהן הם משחקים - אבל כשזה מגיע לסעודיה, משום מה המועדונים והמדינה - חד הם.

ויש עוד טיעון שצריך לומר: הכסף של מדינות המפרץ מממן את הכדורגל שכולנו צורכים כבר זמן רב. הוא מחזיק קבוצות בכירות כמו פריס סאן ז'רמן ומנצ'סטר סיטי, חברת התעופה האמירתית היתה (ועודנה) ספונסרית נדיבה של ריאל מדריד, "קטאר פאונדיישן" היתה נותנת החסות של ברצלונה. הכסף הערבי מושרש עמוק בתוך הכדורגל - ואם להאמין לדיווחים, עשוי להתרחב גם לקבוצות נוספות, כמו מנצ'סטר יונייטד או ליברפול, שמחפשות בעלים חדשים בימים אלה.

אם הכסף הערבי ה"מושחת" מספיק טוב כדי לממן את החוזים של קווין דה בריינה או קיליאן אמבפה, אם הוא מספיק טוב כדי להיות הדלק (ולא, זו לא בדיחת נפט) לליגת האלופות האירופית שכולנו נהנים לראות, אם המשטר הסעודי מספיק טוב כדי להחזיק בקבוצה בפרמייר ליג כמו ניוקאסל - מה כבר אפשר להגיד על כריסטיאנו רונאלדו? אחרי שנים שבהן מדינות המפרץ עזרו לקיים את הכדורגל האירופי, עכשיו - הן תובעות משהו בחזרה. רוצות את מקומן השווה בענף.

וכן, יש מקומות בעולם שזכויות האדם לוקות בחסר אצלן. מאוד חשוב להיאבק למען שינוי, ולהאיר בפנס את המקומות החשוכים. אבל העולם המערבי, ששנים ידע להשתמש בכסף של מדינות ערב כדי לרפד את הספורט האירופי - לא יכול כעת לצקצק בלשונו, כשרונאלדו בוחר באותו כסף ממש.

ואפשר להסתכל על הדברים מנקודת מבט קצת יותר אופטימית; בסופו של דבר, המהלך הזה של העברת רונאלדו לערב הסעודית הוא דלת דו כיוונית - מצד אחד המדינה עולה על המפה, ביותר ממובן אחד; אבל מצד שני היא גם מושכת אליה לא מעט התעניינות מערבית וחדירה של גופים מערביים לתוך המדינה. שיתוף הפעולה הזה יכול גם לפתוח הזדמנויות לשינויים בתוך המשטר הסעודי, כזה שיהפכו אותו לטוב ופתוח יותר כלפי מיעוטים.

הכדורגל, בסופו של דבר, לא שייך רק לאירופה או לאמריקה. הוא קיים ובועט גם במדינות נוספות; כאלה שהתרבות שלהן שונה משלנו. רונאלדו בחר, בסופו של דבר, מסיבות כלכליות נטו - ללכת למקום שאולי אנחנו לא היינו הולכים אליו. אבל הבחירה שלו היא לא בעייתית יותר מאשר אם היה חותם במנצ'סטר סיטי או פריס סאן ז'רמן. הכדורגל חי כבר הרבה זמן על כסף בעייתי. ומי שרוצה לתקן את הבעיה, שיתחיל במי שמשלם - ולא במי שלוקח את הכסף.