sportFive1215837 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
"יש לו בעיות בראש". קטאיי (Getty images) | צילום: ספורט 5

יש מספר דרכים בהן שחקנים מגיעים לקבוצות. ברוב המקרים הם עולים מהנוער, עוברים כדי להגיע לקבוצה טובה יותר או פשוט מקבלים יותר כסף. סיפורו של אלכסנדר קטאיי, אחד השחקנים הטובים ביותר של הכוכב האדום בלגרד, לא שגרתי.

אחרי מסלול קריירה לא רע בכלל, קטאיי מצא את עצמו בארצות הברית ובכסף הגדול של שיקגו פייר ואחריה של לוס אנג'לס גלאקסי. לאחר מכן, בגלל אשתו, הוא נפרד מהגלאקסי ומצא את עצמו שוב בבלגרד. איך זה קרה ומה אפשר ללמוד מהסיפור הזה? ובכן, קטאיי נחשב לשחקן מוכשר מאוד ועוד ניגע בהרחבה ביכולת המקצועית שלו בהמשך, אך באותה נשימה ניתן להגיד עליו שהוא חסר מזל ויש שיגידו אף פרובלמטי.

"יש לו בעיות בראש"
קטאיי החל את דרכו בוובודינה ונמכר לאולימפיאקוס בגיל 20. באימוניו הראשונים באולימפיאקוס מאמנו, ארנסטו ואלוורדה, שבהמשך עוד יאמן בברצלונה, אמר לו שהוא לא עושה הגנה מספיק טובה והוא מצא את עצמו מושאל פעם אחר פעם. בעונה הראשונה בה הושאל הוא אובחן עם חוסר טסיות בדם, העלה 10 ק"ג ולא חזר לשחק כדורגל. בעונה הבאה בה הושאל הוא מצא מקום בהרכב, אבל ראה את נשיא המועדון מת באופן בלתי צפוי. הסערה שנוצרה לאחר מכן הובילה לעזיבתו, ואחרי כמה השאלות הוא מצא את עצמו בכוכב האדום בלגרד בפעם הראשונה.

אבל מאמנו, ננאד לאלטוביץ', לא התחבר. "יש לקטאיי בעיה בראש, לא במוטיביציה", הוא אמר. "הוא כועס, אולימפיאקוס נתנה לו להיות על הדשא רק כדי שלא יתבע אותה".

אחרי 20 משחקים מוצלחים, הוא עבר במעבר קבוע לכוכב ושם הקריירה של הקשר ההתקפי החלה להתרומם. יכולת המסירה הנהדרת, רגל השמאל החזקה והחוש להבקעת שערים הפכו אותו לאחד השחקנים הבולטים בכוכב - בפרט ב-2015/16 בה הוביל את הקבוצה בכמות השערים מהקישור עם 21 גולים, יותר מכל אחד אחר בליגה, כל הדרך לאליפות.

קטאיי. בסרביה שמחו לקבל אותו חזרה (Getty Images) (צילום: ספורט 5)
קטאיי. בסרביה שמחו לקבל אותו חזרה (Getty Images) | צילום: ספורט 5

קטאיי בנה, אשתו הרסה
הסרבי מבקיע לא מעט שערים מדהימים ומרבה ליצור מצבים, מה שהפך אותו לשחקן טוב עבור קבוצות קטנות. חוסר ההגנה והדומיננטיות עם הכדור מנעו ממנו להגיע לגדולות יותר, אבל הוא היה מספיק טוב בשביל למשוך עניין מאלצ'ה מהליגה הספרדית.

יצירת המצבים באלצ'ה משכה לא מעט עניין - ואז הגיעה ההצעה ממקום קצת אחר, ה-MLS. הליגה האמריקאית מחפשת שחקנים שיהיו מספיק טובים מצד אחד, אבל לא ברמה של הטופ האירופי מהצד השני - וקטאיי התאים להגדרה. הוא הצליח ליצור מצבים מכל נקודה על המגרש עבור שיקגו פייר ב-2018 וב-2019, ואחרי זה הוא עבר אולי לקבוצה הגדולה ביותר ב-MLS - לוס אנג'לס גלאקסי.

קטאיי הגיע לגלאקסי ב-2020, אחת התקופות המוזרות שהעולם ידע עם הקורונה והרצח הברוטלי של ג'ורג' פלויד בארצות הברית. אשתו של קטאיי, תה (Tea), התחילה לפרסם תגובות גזעניות נגד אפרו אמריקאים. תה הסרבית קראה למשטרה לירות במפגינים, וכינתה את המחאה השחורה כ-"Black Nikes Matter", בטענה שהיא מנופחת בגלל מכירת נעליים.

קטאיי עצמו העלה פוסט שגינה את ההצהרה, אבל אחרי מחאות רחבות שוחרר מהגלאקסי וחזר לכוכב האדום. בשנותיו בסרביה הוא הפך לאחד השחקנים המשמעותיים של הכוכב. למעשה, הוא היה מלך השערים שלה בעונה החולפת מהקישור, כשהבקיע 20 שערים והוסיף 10 בישולים.

לא יהיה קל לעצור אותו. קטאיי (Getty Images) (צילום: ספורט 5)
לא יהיה קל לעצור אותו. קטאיי (Getty Images) | צילום: ספורט 5

ומה מצפה למכבי חיפה?
לעצור את קטאיי יהיה אתגר גדול במיוחד עבור מכבי חיפה. קטאיי יכול למצוא את עצמו מאיים כמעט מכל פינה ברחבה, הן כמבקיע והן כמבשל. הוא פתח את העונה בכושר טוב עם שלושה שערים ושני בישולים, ומבחינת כישרון מדובר בשחקן ברמה של ליגת האלופות. יכול להיות שעם גישה קצת יותר טובה, או עם ציוצים קצת פחות מביכים של אשתו, הוא היה עכשיו בטופ האירופי.

אפשר להתייחס למסלול המוזר של הקריירה שלו כחוסר מזל, אפשר לקשר את זה לתכונות באישיות ואפשר גם לדבר על גישה בעייתית - אבל כדורגל הוא יודע. והיכולת הגבוהה בסרביה, זאת שלמעשה הובילה אותה לשלב הפלייאוף של האלופות, מעידה על כך.

בכל אופן, מה שרלוונטי עבור ברק בכר וחבריו זה היכולת לעצור אותו. הוא אמנם הגיע אחרי החטאת פנדל ומשחק אחד חלש, אבל הוא מספיק מסוכן בכל רגע נתון. מספרים זהים לאלה של עומר אצילי בליגה, היכולת לאיים מכל נקודה ברחבה ומעין "חוש שישי" שמאפשר לו לראות מהלך אחת לפני כולם ברחבה - הופכות אותו לשחקן כיפי לצפייה, גם אם מאמנים לא אוהבים אותו.

האזינו לפרק החדש של פוטבול מונדיאל >>