sportFive1296986 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
התחיל מהליגות הנמוכות (Jane Barlow/PA Images via Getty Images) (צילום: ספורט 5)
התחיל מהליגות הנמוכות (Jane Barlow/PA Images via Getty Images) | צילום: ספורט 5

יציבות היא כנראה אחד הדברים החשובים בחיים, ובכדורגל. בטח אם אתה שחקן הגנה או שוער, היכולת לדעת מי לפניך וללמוד לשחק איתם היא אחד הדברים החשובים ביותר לאדם בין הקורות. לניית'ן בקסטר, מי שצפוי לחתום במכבי חיפה, לא הייתה יציבות כזאת.

בקסטר רק בן 24 ומכבי חיפה תהיה המועדון השמיני שלו בקריירה, לא פחות. בשונה מ-7 הקודמים, לחיפה הוא לא יגיע בהשאלה מצ'לסי, קבוצת נעוריו. בקסטר, למעשה, עבר במסלול בו עברו רבים לפניו: גדלו באקדמיה של צ'לסי, הושאלו ברחבי העולם ומצאו את עצמם במקום אחר. במקרה של חלק מהם (כמו קווין דה בריינה ומוחמד סלאח), צ'לסי נכשלה עד היום.

במקרה של בקסטר, ובכן, מוקדם מדי לדעת. הוא הגיע לבלוז בגיל 8, התקדם במחלקות הילדים וב-2015/16 היה חלק מהקבוצה שזכתה בליגת האלופות לנוער. פיקאיו טומורי, מייסון מאונט ותמי אברהם שיחקו, בעוד בקסטר ישב על הספסל.

משם, בגיל 18, בקסטר התחיל לנדוד. הוא שיחק בליגות חובבים בגיל צעיר, עם כמויות דקות גדולות במיוחד, ומצא את עצמו בקבוצות אנונימיות כמעט לחלוטין כמו מטרופוליטן פוליס החובבנית או יוביל טאון מהליגה השנייה באנגליה. בקסטר הגיע ל"חורים", והפך לבן הנוער הצעיר ביותר שמגיע ל-100 הופעות, ועוד בחלקן שימש כקפטן בעודו מושאל מקבוצה אחרת.

אפשר ללמוד מזה הרבה מאוד על בקסטר. כדורגל אנגלי, כפי הקלישאה של האנגלופילים, הוא פיזי ומורכב במיוחד. בתנאים לא תנאים, אנשים באים לדרוס אחד את השני בדרך לשער. כל זה מול שוער בן 18, אז, עם הראש בסטמפורד ברידג'.

צבר ניסיון (Pete Norton/Getty Images) (צילום: ספורט 5)
צבר ניסיון (Pete Norton/Getty Images) | צילום: ספורט 5

"היה קהל גדול, הדשא היה רטוב והייתה רוח חזקה", אמר בקסטר בראיון ל"גול" ב-2018. "למדתי במשחקים האלה יותר מבכל מקום אחר. זאת עונה של 50 משחקים, אני גאה בזה שהגעתי ל-100 משחקים בגיל כזה מוקדם. אתה מתבגר מפעם לפעם, אני מצליח להפוך לחלק מהמועדון".

"כל השוערים שהגיעו לנבחרת אנגליה במונדיאל 2018 התחילו בליגה השנייה", המשיך באותו ראיון, "ושניים שיחקו בליגות חובבניות. זה מסלול קשה שאני מוכן ללכת בו. בן פוסטר, ניק פופ וג'ו הארט עשו את זה", אמר בקסטר. יכול להיות שגם אז הוא האמין שהוא לא ימשיך בליגות הנמוכות של אנגליה. מיוביל טאון הוא עבר לרוס קאונטי הסקוטית, משם לאקרינגטון סטנלי מהליגה השלישית ואז להאל סיטי מהליגה השנייה. 185 הופעות בקריירה במועדונים שונים, והתקדמות הדרגתית מרגע לרגע.

צ'לסי, בינתיים, לא נתנה הזדמנות לשוערים שלה. בקסטר לא התחיל את העונה עם הבלוז ולא ערך הופעה רשמית אחת בקבוצה, בזמן שהם הוציאו הון על שוערים כמו אדוארד מנדי וקפה. "אני חושב שאני מספיק טוב בשביל לשחק בהרכב של צ'לסי", בקסטר אמר בראיון נרחב ל-GOAL ב-2022.

"אני תמיד עושה את המיטב במועדונים שאני נשלח אליהם כדי להראות שאני מספיק טוב. אני עדיין חולם לשחק בצ'לסי. הולך לי טוב בהאל, אני אמשיך לעבוד הכי קשה שאפשר. אני בהשאלות מגיל צעיר, אבל התאמנתי עם השחקנים הכי טובים בעולם והתקדמתי בכל שנה. המעברים האלה לא זעזעו אותי, למדתי הרבה מאוד. אפשר לצבור ככה ניסיון".

הכדור בידיים שלו (Justin Setterfield/Getty Images) (צילום: ספורט 5)
הכדור בידיים שלו (Justin Setterfield/Getty Images) | צילום: ספורט 5

יש משהו מאוד בריא בגישה הזאת. מצד אחד, להגיע למצב בו אתה מושאל כל כך הרבה פעמים יכול לשבור או לייאש שחקנים. המצב הזה של שחקן מושאל, שמצד אחד רוצה להיות מספיק טוב בשביל לחזור למועדון ומצד שני רוצה כן להיות חלק מהקיים, יכול לשבור או לשבש הרבה קריירות. כתבנו על זה כאן בהרחבה בקשר לצ'לסי לא מזמן. מצד שני, ההשאלות האלה הן הזדמנויות, בטח במקרה של שחקן בית כמו בקסטר שזכה להתאמן עם שוערים כמו טיבו קורטואה, קפה ומנדי. כפי שאפשר לראות, הוא התקדם מפעם לפעם.

לקראת סיום העונה, נראה שהוא מצא בית. שוטה ארבלדזה, מאמן מכבי תל אביב לשעבר, רצה להשאיר אותו כשוער ראשון. "אנחנו שמחים שהוא אצלנו. הוא שוער טוב ואני מקווה שהוא יהיה איתנו גם בהמשך. אני מקווה שהוא ירצה להישאר כאן". בעונה העוקבת בקסטר פתח את העונה כשוער שני, הצליח לטפס למקום הראשון בין הקורות ואז נפצע בקרסול. מאז הוא לא הצליח לחזור לסגל, וכעת מצא את עצמו בדרך למקום אחר.

זאת לא הפעם הראשונה בה בקסטר התמודד עם פציעה בזמן אומלל. בפתיחת העונה ברוס קאונטי הוא היה פצוע בכתף ושב להרכב רק בהמשך, מה שפגע בכימיה ובתיאום עם ההגנה. למרות זאת, הוא הצליח להפוך לשחקן הרכב שם ל-13 משחקים. יכול להיות שאם הוא היה בריא, אז הוא היה ממשיך בהאל סיטי עד היום. לאחרח שהחלים זה כבר היה מאוחר מדי - ארבלדזה עזב, הגיע מושאל אחר מניוקאסל (קארל דארלו, שוער לא רע בכלל) ובקסטר איבד את המקום ב-11.

גם כאן, בהגעתו למכבי חיפה, הוא הגיע כאלטרנטיבה לג'וש כהן. לא בדיוק הסיטואציה האידיאלית להיות בה, אבל בקסטר (שלא ייחשב כזר) לא נשמע כאחד שיישבר מזה. מספר קבוצות מליגת המשנה כמו רידינג הביעו בו עניין כבר עכשיו, אבל הוא כנראה העדיף להתקדם לכדורגל בכיר יותר.

"הוא בחור נהדר. אני לא חושב שהוא יחזור כי יש לנו את דארלו, למרות שהוא שוער טוב ועם אופי נהדר", אמר המאמן הנוכחי של הקבוצה ליאם רוסניור. אז כן, הבנו עד עכשיו שניית'ן בקסטר אחלה בחור שמתמודד עם סיטואציה בעייתית, אבל כמה הוא טוב בכדורגל?

בקסטר בהאל. כדורגל אחר (Alex Dodd - CameraSport via Getty Images) (צילום: ספורט 5)
בקסטר בהאל. כדורגל אחר (Alex Dodd - CameraSport via Getty Images) | צילום: ספורט 5

הצד המקצועי: אחוזי עצירה מצוינים
ב-2021/22 הוא עצר 80% מהבעיטות שהופנו נגדו, אחד האחוזים הטובים בצ'מפיונשיפ, וכ-56% מהבעיטות שהופנו נגדו השנה. השילוב בין הפציעות וחוסר התיאום פגע בו, אבל הוא נחשב ל-Shot-stopper מעולה. כזה שהוביל את הצ'מפיונשיפ בעצירת הבעיטות בשנה שעברה, גם אם הלך צעד אחורה אחד השנה.

ממבט ראשוני, הוא מתמחה בעיקר במאבקי קרקע על הכדור. השנה הוא שמר על שער נקי אחד ולא נראה טוב במיוחד, גם בהתחשב בפציעות השונות וגם בחוסר היציבות סביבו. הכדורגל בצ'מפיונשיפ שונה מזה שאנחנו רגילים אליו בליגת העל שלנו, והמעבר הזה עשוי להיות משמעותי.

ממבט ראשוני, בקסטר מתמחה בעיקר במאבקי קרקע על הכדור. השנה הוא שמר על שער נקי אחד ולא נראה טוב במיוחד, גם בהתחשב בפציעות השונות וגם בחוסר היציבות סביבו. בגובה 1.91 מ' הוא אמור להסתדר גם באוויר, אך התקשה בכך לפי הנתונים של InStat.

בשנה האחרונה ראינו אותו יוצא קצת יותר מהשער, וניצוצות של משחק רגל כשהוא השלים 85% ממסירותיו, כולל מסירות ארוכות. כשהוא מתחיל עונה כשוער משמעותי ויזכה ליציבות זה יכול להיות משמעותי לטובה, בטח בליגה שמשחקת כדורגל שונה מאוד מזה של הצ'מפיונשיפ ויכולה לנצל את משחק הרגל של השוערים שלה. בכך, אולי, יהיה לו יתרון על ג'וש כהן.

ב-1 על 1 בקסטר נראה לא רע בכלל, מה שיכול להפוך אותו לשדרוג קל על כהן, אבל קשה לדעת אם הוא יותר טוב ממנו בהתחשב במדגם הקטן וההבדלים בסגנון הכדורגל. למרות הרפלקסים הטובים והיכולת לצאת בצורה טובה במצבים כאלה, לעת הצורך. לעתים מדובר ביותר מדי ביטחון עצמי, כמו בטעות כמעט קומית שהובילה לשער שהאל ספגה מול סוונסי.

ההבדל הגדול ביניהם, ואולי המדד היחיד שבו ניתן למדוד שוערים בצורה משקפת, הוא פנדלים.  בקסטר עצר פנדל אחד מ-5 בצ'מפיונשיפ, בזמן שכהן עצר 12 מ-43 פנדלים שהופנו לעברו בליגת העל. המדגם אמנם קטן, אבל זה יכול להיות הבדל משמעותי.

בכל מקרה, זה הימור. בקסטר לא שיחק יותר מ-20 משחקים בקבוצה משמעותית בהתחשב בפציעות ובחוסר מזל בהאל סיטי, רוס קאונטי ואקרינגטון סטנלי, ועכשיו מגיע למכבי חיפה לתפקיד משמעותי וגדול יותר. בין אם זה כשוער שיתחרה על ההרכב הראשון או כמי שינסה להוביל הגנה, עוצר הבעיטות החביב שגדל בצ'לסי מגיע עכשיו לאתגר הגדול בחייו.