(צילום: אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
(צילום: אלן שיבר) | צילום: ספורט 5
משחק פחות, בועט פחות, מדייק פחות. כהן נגד מכבי פ
משחק פחות, בועט פחות, מדייק פחות. כהן נגד מכבי פ"ת בגביע (צילום: אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

אחת ההחתמות הגדולות של הקיץ האחרון מתבררת, בדיעבד, כאכזבה גדולה: ב-28 בספטמבר האחרון, רגע לפני סגירת חלון ההעברות - עוד בן אובד שב הביתה. אחרי עונה אחת בפיזה, יונתן כהן חזר למכבי תל אביב, והבטיח "לשמח את הקהל הצהוב בבלומפילד". עוד מוקדם לסכם את התקופה של כהן בשורות הצהובים, ויש עוד הרבה לפניו - אבל בזהירות המתבקשת, אפשר לומר שזה לא זה.

לכהן יש, כמובן, גם נסיבות מקלות: בארבעת המשחקים הראשונים שלו כשחקן במכבי תל אביב, הוא בכלל לא היה בסגל (לטענת המאמן ולדימיר איביץ', בגלל מה שהוגדר "משקל עודף"). נגד הפועל באר שבע בסוף אוקטובר הוא ישב 90 דקות על הספסל - ורק ב-5 בנובמבר, כחודש לאחר שחתם באופן רשמי, הוא קיבל את הדקות הראשונות - 3 בלבד כאלה, במשחק הליגה מול סקציה נס ציונה.

עם זאת, גם כששיחק - מדובר במהפך דרמטי ממה שהיה כהן עבור מכבי ת"א לפני היציאה לחו"ל. בשלוש העונות הקודמות שלו במכבי תל אביב, הוא סיים עם כמות שערים דו ספרתית. גם כמות הבישולים היתה גבוהה. בעונת 2019/20, הוא כבש 13 שערים ורשם עוד 12 בישולים, בדרך לאליפות הגדולה עם ולדימיר איביץ'. העונה? ליונתן כהן אין אפילו שער אחד לרפואה, ובישול אחד בלבד ב-12 הופעות בסך הכל.

אבל מעבר לנתונים הבסיסיים, גם ברמת נתוני העומק כהן נמצא בצניחה. כהן משחק פחות; הוא יורד מ-64 דקות לפני היציאה לפיזה, ל-39 בלבד העונה. בעונת 20/21, לפני שיצא לאירופה, היה לכהן ניסיון אחד למסגרת בממוצע למשחק. העונה? 0.33 בלבד.

גם במסירות המפתח הירידה היא חדה - מ-0.86 בעונה האחרונה כשחקן מכבי, ל-0.17 בלבד העונה. כשחקן אגף, אחד היה היתרונות של כהן במכבי היה הדיוק במסירות הרוחב - בעונת 2018/19 הוא דייק ב-31% מהמסירות, העונה ב-10% בלבד.

מודע לבעיות ומעוניין לתקן. יונתן כהן (צילום: אלן שיבר) (צילום: ספורט 5)
מודע לבעיות ומעוניין לתקן. יונתן כהן (צילום: אלן שיבר) | צילום: ספורט 5

אבל מה הסיבות לירידה הזו? איך צנח אחד השחקנים הבולטים בכדורגל הישראלי, כזה שהגיע גם לנבחרת, למישהו שנחשב לאכזבה כל כך מרה? בסביבתו טוענים שמדובר, בפשטות, בעומס. כהן מתאמן רבות מאז תחילת העונה, והטענות על כך ש"לא היה כשיר".

אחרי שנה שבה כמעט ולא שיחק כדורגל באיטליה, השרירים בסופו של דבר מתקשים להתמודד. לכך תוסיפו את הביקורת ברשתות החברתיות לאחר האמירה של איביץ' במסיבת העיתונאים ("יונתן סובל מק"ג עודף"), דבר שהגדיל את הלחץ סביב החלוץ, ובוודאי לא הוסיף לביטחון שלו. 

גם ברמה המנטלית, כהן חווה קשיים - כאשר הובטח לו לא פעם שישחק, אבל כשהגיע רגע האמת הוא לא שולב. וגם על המגרש, לא מעט פעמים גם כשהוא שיחק - העניינים פשוט לא התחברו. לשיא זה הגיע במשחק מול בני סכנין בשבת, כאשר ביצע ספרינט, הרגיש את השריר והוחלף אחרי 11 דקות בלבד על המגרש.

גם כהן עצמו מודע לירידה המסוימת ביכולת, ומבטיח לחזור. לפני פחות מחודש, ב-17 בינואר, אחרי ה-2:2 עם בית"ר ירושלים הוא כתב בחשבון האינסטגרם שלו: "אני מודע שאני נמצא בתקופה פחות טובה, ומקבל את כל הביקורות, אני משתדל לעשות את כל מה שאני יכול ועובד קשה מאוד כדי לחזור בכל הכח. אני מבטיח שאתן לכולנו עוד רגעים גדולים".

מפתיחת העונה, יונתן כהן התקשה לעמוד בציפיות הגבוהות. חשוב גם לזכור את הסיטואציה שלו; הוא שיחק מעט מאוד יחסית באיטליה, 977 דקות בלבד בסריה ב' ב-25 הופעות (39 דקות בממוצע כששיחק), וגם המספרים שלו היו בירידה (4 שערים ובישול אחד). כהן התקשה למצוא את מקומו, וכשלפתע הוא היה צריך לחזור לכושר משחק מלא - הדבר ייצר את הפער ברמה הפיזית.

היכולות של יונתן כהן עדיין שם. שחקן שהצליח כל כך הרבה שנים בליגה הישראלית, לא שכח כיצד לשחק. אבל כבר עכשיו ברור שיידרש כאן גם תיאום ציפיות - יונתן כהן לא יוכל לספק תוצאות מיד, בשלב הזה, והטיפוס שלו בחזרה לפסגה יהיה - כך נראה - מעט יותר איטי משחשבו.