באן קי מון ואבו מאזן, ארכיון (צילום: רויטרס)
אבו-מאזן ובאן קי-מון. ארכיון | צילום: רויטרס

ברשות הפלסטינית מתכננים בספטמבר הקרוב לפנות ישירות לעצרת הכללית של האו"ם בבקשה להכיר במדינה פלסטינית, זאת כדי להימנע מהטלת וטו אמריקני במועצת הביטחון - כך מפרסמים הבוקר כתבי עיתון "הארץ" ברק רביד ואבי יששכרוף.

על פי הפרסום, בכך יוותרו למעשה הפלסטינים על הניסיון להתקבל כחברה מלאה באו"ם, מהלך שמחייב את אישור מועצת הביטחון, ויבקשו מהעצרת הכללית להכיר במדינה פלסטינית בגבולות 1967 - שלא תהיה חברה מלאה באו"ם.

ההחלטה, לדברי אותם הגורמים, התקבלה לאחר כישלון פגישת הקוורטט בוושינגטון בשבוע שעבר, מה שהוביל לתובנה שווטו אמריקני על ההחלטה הוא ודאי. דיפלומטים בכירים באיחוד האירופי אמרו כי כישלון פגישת הקוורטט דחף עוד יותר את הפלסטינים לקדם את הפנייה לאו"ם, ומטילים את האשם בכישלון זה על ארה"ב, שהציעה לחברות הקוורטט נוסח החלטה חד צדדי לטובת ישראל.

בתוך 24 שעות: הכרה במדינה הפלסטינית

לדברי אותם גורמים פלסטינים, תומכים יו"ר הרשות אבו-מאזן ויועציו הפוליטיים בפנייה ישירה לעצרת הכללית של האו"ם. למרות שלעצרת הכללית אין סמכות לקבל את פלסטין כחברה מלאה באו"ם, אין לארה"ב זכות וטו על הצעות בפורום הזה - ולכן היא צפויה לעבור.

יתרון נוסף עבור הפלסטינים של מהלך מן הסוג הזה הוא בכך שהצעת החלטה בעצרת הכללית ניתן לזמן גם בהתראה של 24 שעות בלבד. דיון במועצת הביטחון לוקח זמן רב יותר לזמן. מעבר לכך, הפלסטינים צפויים לזכות ברוב מוחלט בעצרת הכללית של כ-140 מדינות.

עבור הפלסטינים, החלטה בנושא של העצרת הכללית אמנם פחות משמעותית מהחלטה של מועצת הביטחון, אך ניתן להקביל אותה להחלטה 181 מכ"ט בנובמבר 1947, שהביאה לאישור תכנית החלוקה של ארץ ישראל.

הפלסטינים נגד מדינה ובעד חמאס

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק