"שחר של עידן חדש בטיפולי הפוריות" – השתלת הרחם הראשונה אי פעם בבריטניה הוכתרה כהצלחה. אישה בת 40, שלה כבר שני ילדים, החליטה לתרום את רחמה לאחותה בת ה-34, שנולדה ללא רחם. כעת, חצי שנה לאחר ההשתלה, האחות הצעירה כבר מקבלת מחזור והיא מתכוננת להשתיל ברחמה החדש עובר שנוצר באמצעות ביציותיה בהפריה חוץ-גופית.

פרופסור ריצ'רד סמית', אחד משני המנתחים הראשיים בהליך המסובך, הגדיר את התוצאה כ"הצלחה אדירה", ותיאר את השמחה שחלק עם הצוות. "כולנו בדמעות", אמר. "אני חושב שזה היה כנראה השבוע הכי מלחיץ בקריירה הכירורגית שלנו, אבל גם שבוע חיובי מאוד". סמית' התייחס גם לאחיות שעברו את התהליך: "הן שמחות עד הירח".

ההשתלה בוצעה בתחילת פברואר בבית החולים "צ'רצ'יל" שבאוקספורד על ידי 30 מנתחים ואנשי צוות. שלב הוצאת הרחם של התורמת נמשך יותר משמונה שעות. עוד לפני הוצאת הרחם, המנתחים החלו לנתח את האחות הצעירה ולאחר תשע שעות ו-20 דקות נוספות, ההליך הושלם. ההליך כולו ארך כ-17 שעות. ההשתלה צפויה להחזיק חמש שנים לכל היותר לפני שהרחם יוסר מגופה.

ניתוח להשתלת רחם (צילום: sky news)
צילום: sky news

הניתוח מומן על ידי ארגון הצדקה Womb Transplant UK בעלות של 25,000 פאונד, שכללה תשלום עבור הניתוח והשהייה בבית החולים. המנתחים והצוות רפואי, לעומת זאת, לא קיבלו שכר עבור זמנם. "אני פשוט מאוד שמח שיש לנו תורמת שחזרה לשגרה לחלוטין לאחר הניתוח, והנתרמת.. מצליחה מאוד בטיפול הדיכוי החיסוני שלה ומצפה בתקווה ללדת תינוק", אמר פרופ' סמית', שהוא גם המנהל הקליני של ארגון הצדקה.

"אני חושב שזה שחר של עידן חדש", אמר יו"ר האגודה הבריטית לפוריות, ד"ר ראג' מאת'ור. "צריך לזכור שחלק מהנשים האלו נמצאות במצבי הפוריות הקשים ביותר שאפשר לדמיין - או שהן נולדות ללא רחם או שהן איבדו אותו עקב מחלה. עד עכשיו באמת לא הייתה לנו שום דרך לעזור להם מלבד פונדקאות".

איזבל קווירוגה, מנתחת יועצת במרכז ההשתלות באוקספורד, ואחת מאלו שהובילו את הליך ההשתלה, סיפרה שהם היו מוכנים לבצע הליך כזה עוד לפני פרוץ מגפת הקורונה ב-2020. "אנחנו פשוט שמחים שהיום הזה הגיע", אמרה. "כל הצוות עבד מצוין - זה היה רגע להתגאות בו".

מדינות אחרות כמו שוודיה וארצות הברית כבר ביצעו השתלות רחם שלבסוף הביאו ללידות מוצלחות. נכון לעכשיו, התוכנית בבריטניה היא לבצע עד 30 השתלות בשנה שיגיעו מתרומות של קרובות משפחה בלבד. עם זאת, נשים רבות כבר הציעו לתרום את הרחם שלהן. "יש לנו נשים שיוצרות קשר עם הארגון, כאלו שאומרות: 'אני לא רוצה להביא ילדים, אבל אשמח לעזור לאחרים להביא ילד לעולם' או 'כבר ילדתי את הילדים שלי והייתי שמחה שנשים אחרות יחוו את החוויה הזו", תיארה קווירוגה. השתלת רחם שנייה בבריטניה אמורה להתבצע בסתיו הקרוב, כשעוד כמה נשים כבר נמצאות בשלבי הכנה.