עד 5.5 מיליארד בני אדם ברחבי העולם עלולים להיחשף למים מזוהמים עד שנת 2100 - כך מצא מחקר שהתפרסם בכתב העת Nature. חוקרים מיפו את איכות המים בכדור הארץ תחת שלושה חזונות שונים של אקלים עתידי ופיתוח חברתי-כלכלי. בכל אחד מהמקרים, הוכח כי אפריקה שמדרום לסהרה היא בין האזורים שייפגעו בצורה הקשה ביותר.

עוד בנושא - סיקור N12

התחזיות, שפורסמו ב-Nature Water, מציעות "ניתוח זמני ומרחבי של מה שהיה עד כה עדות אנקדוטלית לגבי איכות המים באפריקה שמדרום לסהרה", הסביר טפאדזווה מבהאודי, שחוקר שינויי אקלים וביטחון תזונתי באוניברסיטה בדרבן שבדרום אפריקה. ללא השקעה מספקת בתשתית או טיפול במים, "אנחנו בהחלט יושבים על פצצת זמן", מוסיף ג'ושוע אדוקפיי, חוקר ניהול איכות מים באוניברסיטת ונדה שבדרום אפריקה.

לפי ההערכות של האו"ם, שני מיליארד בני אדם ברחבי העולם כבר נאבקים על גישה למי שתייה נקיים. בעשורים האחרונים, במזרח אסיה ובאזור האוקיינוס ​​השקט היה הכי הרבה זיהום מים בשל פריחת תעשייה ואוכלוסייה, שהובילו לביקוש גובר למים באזורים שאין להם תשתית לכך. כדי לחקור את ההשפעות העתידיות של מגמות דומות, חוקרים יצרו מודל של איכות המים בנתחים של 20 שנה מ-2005 עד 2100, תוך שימוש במודלים קיימים של איכות המים העולמית.

קצף רעיל שהתפשט על מי נהר בברזיל (צילום: רויטרס)
עד 5.5 מיליארד בני אדם ברחבי העולם עלולים להיפגע. קצף רעיל שהתפשט על מי נהר בברזיל | צילום: רויטרס

הם שקלו שלושה תרחישי אקלים עתידיים המשמשים את הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי אקלים, שמייצג 'מסלולים סוציו-אקונומיים משותפים', ומתחשב בגורמים חברתיים שונים. המחקר מצא כי תחת כל התרחישים, איכות המים החמירה במדינות בדרום אמריקה ובאפריקה שמדרום לסהרה, שבהן הכלכלות מעורערות. לעומת זאת, במדינות עשירות רבות, רמות המזהמים האורגניים והחומרים העלולים לגרום למחלות נטו לרדת, הודות לטיפול משופר בתשתיות המים.

אחת התחזיות, שמתארת ​​'דרך מהמורות' של יריבויות לאומיות גוברת יחד עם התקדמות כלכלית וסביבתית איטית, בלטה כתרחיש הגרוע ביותר. במודל זה, זיהום המים האורגני באפריקה שמדרום לסהרה גדל פי ארבעה עד שנת 2100, ומותיר 1.5 מיליארד בני אדם חשופים למים לא בטוחים. הידרדרות באיכות המים בדרום אסיה, המזרח התיכון וצפון אפריקה מובילה גם היא לחשיפה מוגברת לזיהום באזורים אלה.

נחל הקישון, ארכיון (צילום: אתר רשות נחל הקישון)
"אנחנו בהחלט יושבים על פצצת זמן". נחל הקישון | צילום: אתר רשות נחל הקישון

"זה בא בהפתעה", אמר מחבר המחקר אדוארד ג'ונס, מדען גיאוגרפי מאוניברסיטת אוטרכט שבהולנד. הוא הוסיף כי "למרות שתרחיש 'עסקים כרגיל' יכלול תלות בלתי אפשרית בדלקים מאובנים, הוא עלול גם להוביל לשיפור תשתית המים ובכך לאיכות מים, כפי שכבר נראה בכמה מדינות".

מובילי המחקר מבהירים כי המודלים שלהם מדגישים את הצורך ביישום טוב יותר של מדיניות איכות המים האזורית. על פי יעדי הפיתוח בר קיימא של האו"ם, לכולם ברחבי העולם צריכה להיות גישה למי שתייה נקיים עד שנת 2030. עם זאת, מחברי המחקר טוענים שיש נתק בין המדיניות הגלובלית למציאות כפי שהיא בקנה מידה קטן יותר, וכי העולם זקוק לגישות מאוחדות ש"ממקמות תוצאות של אנשים וכוכבי לכת בבסיס".