ששת השבועות הראשונים לאחר הלידה הם המסוכנים ביותר, וסיבוכים הקשורים להיריון יכולים להופיע עד שנה לאחר הלידה – כך מראים שורה של מחקרים העוסקים בהיריון ולידה. "כל השנה הראשונה היא תקופה פגיעה", מסבירה ד"ר שריל פרנקלין, עוזרת למיילדות וגינקולוגיה בבית הספר לרפואה באטלנטה.

עוד במדע וסביבה - סיקור N12

לפי אותם מחקרים, נשים שחורות נוטות לסבול מסיבוכים רציניים לאחר הלידה, כמעט פי 2 מאשר נשים לבנות. עם זאת, כל האימהות בנות 35 ומעלה נמצאות בסיכון לאחר השחרור מבית החולים, ללא קשר לגזע ולמוצא אתני. נשים נוספות שנמצאות בסיכון מוגבר, הן כאלו שעברו ניתוח קיסרי ונשים שסובלות מהשמנת יתר או מחלות לב.

מהם סימני האזהרה הנפוצים? מספר תסמינים שמופיעים לאחר הלידה עלולים להצביע על סיבוכים רפואיים חמורים מאוד, וצריכים לעודד נשים לפנות לטיפול באופן מידי. בין היתר, מדובר על כאב ראש שלא עובר או מחמיר, סחרחורת או עילפון, שינויים בראייה, נפיחות קיצונית של הפנים או הידיים, בעיות נשימה, כאבים בחזה או פעימות לב מהירות, בחילות והקאות קשות או כאבי בטן חזקים.

פגייה, חדר יולדות (צילום: חדשות 2)
לידה מוקדמת או לידת פג מחייבות מעקב צמוד אחר בריאות האם והתינוק. פגייה בבית החולים | צילום: חדשות 2

המחקרים מצאו כי היריון או לידה קשים עלולים לגרום ליותר סיבוכים לאחר הלידה, אך כל אישה יכולה לפתח סיבוך רפואי לאחר הלידה, גם מי שעברה היריון חלק וקל. עם זאת,  מצבים רפואיים מסוימים שמופיעים במהלך ההיריון, כמו יתר לחץ דם או סוכרת, עלולים להגביר את הסיכונים בתקופה שלאחר הלידה, ולדרוש מעקב וניטור צמודים.

מעבר לכך, ניתוחים קיסריים עלולים להוביל לזיהומים ולקרישי דם, שעלולים לסכן חיים. לידה מוקדמת או לידת פג מחייבות מעקב צמוד אחר בריאות האם ובריאות התינוק. "חווית לידה טראומטית עלולה להוביל לדיכאון, חרדה וגם פוסט-טראומה", הבהירה הפסיכולוגית הקלינית קטאיונה קייני. "כל הנשים צריכות לעבור בדיקות לאיתור דיכאון במהלך הבדיקות לשאחר הלידה", הוסיפה.

איך אפשר להפחית את הסיכון?

מומלץ לקבוע פגישה זוגית אצל רופא המשפחה לפני הכניסה להיריון, שבה יש לרדת לפרטי ההיסטוריה הרפואית של היולדת. "צריך לסגל אורח חיים בריא לפני ההיריון, עם תזונה בריאה ללב, כושר גופני, בדיקות דם וחיסונים", אמר ד"ר פרנקלין. "בצעי אופטימיזציה של מצבים כרוניים, כמו לחץ דם גבוה, סוכרת, השמנת יתר ומחלות לב וכלי דם, והביני את ההיסטוריה המשפחתית שלך ואת גורמי הסיכון", הוסיף.

גם לאחר הלידה, הרופאים ממליצים להקפיד לחזור לבדיקות, רצוי במהלך השבועיים-שלושה הראשונים לאחר השחרור מבית החולים. אם היולדת חוותה קושי במהלך ההיריון, או שהיא סובלת ממצב בריאותי כמו יתר לחץ דם, סוכרת או השמנת יתר, יש לבצע את הבדיקות עוד קודם לכן.