שבר קטן של לוח אבן ועליו כתובת ששימשה למטרות כלכליות ומתוארך לתקופת בית שני, התגלה לאחרונה בחפירות של רשות העתיקות בעיר דוד בירושלים. מהכתובת השתמרו במקוטע כשבע שורות, מהן זוהו כמה אותיות, קטעי שמות עבריים ומספרים. התגלית נחשפה במאמר שפורסם בכתב העת Atiqot, על ידי נחשון זנטון, מנהל החפירה מרשות העתיקות ופרופ' אסתר אשל מאוניברסיטת בר-אילן.

לדברי החוקרים, הכתובת נחרטה באמצעות כלי חד על גבי לוח מאבן גיר רכה. "לוח האבן שימש במקור, ככל הנראה, כלוח כיסוי של גלוסקמה (ארון קבורה קטן מאבן), פריט שהיה נפוץ בירושלים וביהודה בתקופה הרומית הקדומה (37 לפני הספירה עד 70 לספירה)", תיארו.

הלוח התגלה בתחומי כיכר העיר התחתונה של ירושלים, הנמצאת על תוואי דרך עולי הרגל ששימשה כרחוב האורך הראשי של ירושלים באותה תקופה. הממצא המיוחד מצטרף לכמה ממצאים נוספים שהתגלו במקום, כמו משקולות ושולחן למדידת נפחים – ממצאים המעידים על אופיו הכלכלי של האזור.

"חיי היום-יום של תושבי ירושלים שחיו כאן לפני 2,000 שנה, באים במקרה הזה לידי ביטוי דווקא בצורתם הרגילה והפשוטה של חפצי היום-יום", אמרו החוקרים. "לכאורה, רשימת השמות והמספרים אינם דבר כה מרגש, אך לחשוב שממש כמו היום, גם בעבר השתמשו בקבלות לצרכים מסחריים וקבלה שכזו הגיעה לידינו, זה דבר נדיר ומשמח המאפשר הצצה גם לחיים הרגילים והפשוטים שהתקיימו בירושלים".

שחזור דרך עולי הרגל בירושלים (צילום: שלום קוולר, רשות העתיקות)
הממצאים מעידים על אופיו המסחרי של האזור, שחזור דרך עולי הרגל בירושלים | צילום: שלום קוולר, רשות העתיקות

מנהל רשות העתיקות אלי אסקוזידו התייחס לחשיפת הממצא: "הממצאים הרבים שמתגלים במסגרת החפירה שופכים אור על מרכזיותה של דרך זו גם בימי הבית השני. כל ממצא כזה עוזר לנו בהבנת המרחב כולו ומאפשר הבנה מעמיקה יותר של תפקיד הרחוב בחייהם של תושבי ירושלים לפני 2,000 שנה".